• Bram van Dal

  Lid
  10/05/2023 om 17:46 uur

  Er zijn veel fotografen die het communiceren met een model moeilijk vinden. Vaak is de juiste balans vinden tussen het technische (camera-instellingen) en werken met een model, een uitdaging en ligt de nadruk te veel op het technische gedeelte.
  Het idee poseren, vinden veel fotografen een naar begrip, maar als je aan de persoon verteld dat je hem of haar helpt in het aannemen van een goede houding, om zo beter op de foto over te komen, dan weten ze je het poseren een bepaald doel heeft.
  Wat kan helpen als het gaat om poseren, om regelmatig de shoot stil te leggen, samen de foto’s terugkijken, maar op dat moment als fotograaf kijken wat voor een houding iemand dan aan neemt, zal die gene zichzelf is. Hoe kijkt iemand jou aan? Wat doet iemand met de handen? Hoe wordt er met licht en schaduw gespeeld?
  Probeer het terug te brengen naar de eenvoud. De hele dag nemen wij een houding aan ten aanzien van iemand anders en gebruiken wij onze houding/lichaamstaal om met elkaar te communiceren. Dat gaat bijna automatisch. Communiceren tijdens het maken van de foto’s, is om het kleine beetje fine tunen en aangeven of de houding goed is of nog beter zou kunnen.

  Communiceren is een proces, gun je zelf de tijd, omdat jezelf eigen te maken.