De keuze van je achtergrond maakt of breekt je foto

Iedere keer als we een foto maken, ligt de meeste aandacht op het hoofdonderwerp. Een hoofdonderwerp welke jij kiest.

We moeten hierbij zeker oppassen dat we het onderwerp goed in het kader plaatsen en onszelf slim positioneren ten opzichte van het onderwerp, we moeten voorkomen dat belangrijke delen van de foto worden afgesneden. Maar wat minstens zo belangrijk is, na al deze aandacht voor het hoofdonderwerp van de foto, is de achtergrond.

Na het maken van talloze foto’s in al die jaren dat ik fotografeer kom ik steeds meer tot de conclusie dat een geweldig onderwerp een geweldige achtergrond vereist. Heel vaak concentreren we ons uitsluitend op de elementen waarin we het meest geïnteresseerd zijn, namelijk wat onze ogen zien. Dus als we fotograferen, als we geen expliciete moeite doen om alle andere elementen die deel uitmaken van de scène te overwegen, riskeren we iets op te nemen dat het uiteindelijke resultaat zal verpesten. Hoe vaak komt het niet voor dat je naderhand je foto bekijkt en iets in de achtergrond ziet, wat je niet zag toen je de foto maakte.

hond

man-met-fiets

De achtergrond is van fundamenteel belang bij de compositie van het beeld dat het onderwerp benadrukt of zelfs kan versterken. Of het kan onherstelbare ‘schade’ aan het beeld veroorzaken, waardoor het chaotisch oogt.

Vóór elke opname moet je de hele scène onderzoeken en ervoor zorgen dat niets op de achtergrond een negatieve invloed op de foto kan hebben of elementen die de foto juist sterker maken. Of ik nu in een sporthal of stadion binnenloop of op straat loop, ik zoek altijd naar een achtergrond die niet afleid of juist eentje die mijn hoofdonderwerp versterkt. Mijn ogen zoeken bijna continu naar interessante elementen, zoals een logo van een sportorganisatie of teksten in een straatbeeld.

Bij sportwedstrijden ben ik zeker twee uur vooraf aanwezig om de beste plekken waar ik kan staan te kunnen bepalen. Vanaf welk standpunt creëer ik rust in de achtergrond of welke standpunten moet ik juist vermijden, zoals bv. een stellage, een rood reclamebord of een witte tent. Felle achtergronden vallen heel sterk in een foto op, denk hierbij aan de kleuren rood, geel, oranje of wit. Terwijl publiek in je achtergrond je foto spannender kan maken door sfeer en samenhang te laten zien.

Het is belangrijk om in gedachten te houden wat je met de foto’s wilt communiceren, welke items je wilt markeren, wat de toon moet zijn en hoe de achtergrond deze aspecten beïnvloedt.

blog

sport

Voordat we een foto maken, moeten we aandacht besteden aan de algehele scène die je in beeld brengt, niet alleen aan het hoofdonderwerp. Waar het om gaat is dat een element op de achtergrond ook aanzienlijk bijdraagt aan de balans van het beeld, in wisselwerking met het onderwerp van de foto.

Leer rekening te houden met het effect van de achtergrond in de compositie van het beeld, en de relaties die worden gelegd tussen het onderwerp en wat erachter ligt, dit is belangrijk in bijna ieder genre van fotografie of het nu gaat om sport-, portret-, straat-, of natuurfotografie.

Hieronder laat ik wat voorbeelden zien waarbij de achtergrond rust creëert of de foto interessanter maakt.

perspectief-van-foto

motorcross

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *