Boek-Kunstmatige-Intelligentie

Boekrecensie: Kunstzinnige Intelligentie

Boek: Kunstzinnige intelligentie

  • Leer de verschillende platformen kennen
  • Wat de belangrijkste gereedschappen zijn
  • Wat de mogelijkheden zijn
  • Je creatieve brein te laten werken
  • En nog veel meer…

Titel:
Auteur:
Gepubliceerd:
Uitgeverij:
Bindwijze:
Pagina’s:
Taal:

Kunstzinnige Intelligentie
Bob Timroff en Bob van Duuren
September 2023 
Van Duuren Media
Paperback (Softcover
242
Nederlands

Boek-Kunstzinnige intelligentie
Boek-Kunstzinnige intelligentie

In het kort

Je hoort en lees er steeds meer over, kunstmatige intelligentie oftewel Artificial Intelligence (AI – verder in deze recensie zal ik de afkorting AI gebruiken). Wat is het en wat kan je ermee? Ik ga voor de Engelse term omdat KI mij aan iets anders doet denken (kunstmatige inseminatie) dan iets wat je met een computer doet.

Note: Alle afbeeldingen in deze blog zijn gemaakt met verschillende AI generatoren die beschreven worden in het boek, op de boekcover na uiteraard (hoewel de uitgever de cover wel via een AI generator gemaakt heeft).

Wat je gaat ontdekken

Je leert wat AI is, welke generatoren er zijn en wat je ermee kan. Naast afbeeldingen wordt er ook kort ingegaan op bewegende beelden met AI.

Het boek bestaat uit 8 hoofdstukken, waaronder elk hoofdstuk meerdere onderwerpen bevat. Sommige hoofdstukken zijn een opsomming van diverse AI generatoren en andere gaan dieper in op een AI generator. Ook leer je een klein stukje over het maken van AI video en klein voorbeeld van bestaande video te bewerken met behulp van AI

In het laatste hoofdstuk staan voorbeelden die mensen hebben gemaakt met AI en wat ze ingevoerd hebben als tekst. 

Hoofstukken / Thema's van het boek

1: Introductie

2: Voorzichtig beginnen 

3: Midjourney

4: Het diepe in

5: Moedig voorwaarts

6: Adobe doet mee

7: Bewegende beelden

8: Ter inspiratie en afsluiting

 

Normaal zou ik een hoofdstuk uitlichten, hier wijk ik een keertje vanaf en vertel over de AI generatoren die je kan vinden in het boek.

De besproken AI generatoren

In dit boek wordt op een aantal wat grotere AI generatoren ingegaan. Er wordt verteld welke deze zijn, wat de gereedschappen zijn die je kan vinden en tips hoe er het beste uit te halen. De meest besproken AI generatoren zijn:

  • DALL-E (van Google, o.a. ook te gebruiken via Bing chat in Microsoft Edge browser)
  • Midjourney (via chatplatform DIscord)
  • Stable Diffusion (te gebruiken via meerdere platformen o.a. Lenonardo, Playground en nog een paar anderen)
  • Adobe Firefly (via de Adobe cloud service, er is een Bèta versie, maar ook via photoshop, illustrator en  Photoshop express, hier kan je alleen bij als je een abonnement hebt op een Adobe programma)
Coctail met lavendel fotorealistisch

Elke AI generator heeft zijn eigen gereedschappen, al komen sommige terug in de andere generatoren. De uitkomsten kunnen wel heel verschillend zijn, maar kunstwerken komen er zeker uit. 

Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal werken met een methode van tekst naar afbeelding (je voert een tekst in, in een prompt) en bij veel kan je ook van afbeelding naar afbeelding werken (hierbij begin je met een afbeelding die je upload en met een tekst erbij bewerk je de afbeelding). 

De meeste AI generatoren hebben een website waarvan af je kan werken, soms zelfs via de smartphone of tablet (hier bestaan ook aparte AI generatoren voor, deze kan je ook vinden in het boek). Uitzondering hierop is Midjourney, deze werkt via een chatprogramma Discord (Discord is een heel groot platform op het gebied van chats, je kan er ook community’s vinden over verschillende onderwerpen, maar ook over de andere AI generatoren, zowel voor afbeeldingen, GPTchat, video en nog veel meer), je voert dan in het chatveld je tekst in. Hoe het precies werkt kan je vinden in het boek.

De hierboven beschreven generatoren gaan allemaal over afbeeldingen of het (nog) mooier maken van je eigen foto’s (we blijven natuurlijk fotografen), maar er gaat ook een klein hoofdstuk in het boek over bewegende beelden. Bewegende beelden ook wel video of in dit geval video AI genoemd. In het boek worden 2 grotere platformen wat meer uitgelicht, deze zijn:

  • Runway (deze wordt het meeste besproken)
  • Genmo

Hiernaast worden in het kort nog een paar andere video AI generatoren besproken.

Boek-Kunstmatige-Intelligentie

Waarom moet je dit lezen?

Als je geïnteresseerd ben in AI en de mogelijkheden ervan, dan is dit zeker een boek die je moet lezen. Of je nu beginner bent of er al eens mee gespeeld hebt, je kan verder komen of een mooi begin maken. Er wordt veel besproken zodat iedereen de AI generator kan vinden die bij jou past. Er worden ook links gegeven zodat je niet in een zoekmachine hoeft te zoeken, maar meteen naar de pagina kan gaan.

Lees en laat daarna je fantasie de vrije loop! Je zal zeker aangemoedigd worden om aan de slag te gaan. Ik kan uren doorgaan met vertellen, waarom dit boek te lezen, maar ik denk dat mijn enthousiasme al genoeg zegt hierover.

Oké dan een laatste keer… Heb je interesse in AI om zelf kunstwerken te maken in welke vorm dan ook, of om je foto’s een nog andere draai te geven, lees dan  zeker dit boek.

Zelfs als je een handvat wil hebben voor AI video dan is dat zeker de moeite waard omdat je ook hier een inzicht krijgt en bij de grote aanbieders wat meer informatie. 

Conclusie mening

Toen ik gevraagd werd of ik een recensie voor dit boek wilde maken, was ik gelijk enthousiast. Toevallig was ik al een paar weken bezig met zelf een beetje aanklooien met AI. 

Het boek is heel uitgebreid en je wordt echt stap voor stap meegenomen in de verschillende AI generatoren, de stappen om te maken, de mogelijkheden die geboden worden en of er een gratis (test)versie beschikbaar is. 

Tijdens het lezen kreeg ik alleen maar zin om aan de slag te gaan, hierdoor duurde het ook langer om het boek uit te lezen. Oftewel, het boek zette mij aan om op onderzoek uit te gaan, om de AI generatoren die besproken worden ook uit te proberen. Je krijgt er zin in om aan de slag te gaan.

Het boek leest makkelijk weg, soms kan het een tikje saai worden door de opsommingen die gedaan worden, al maken die opsommingen wel dat je meer leert over de mogelijkheden. Ze zijn dus zeker niet overbodig.

Klein puntje van kritiek is dat het boek snel verouderd zal zijn, dit komt omdat de AI nog steeds grote ontwikkelingen doormaakt. Zo is ten tijde van verschijnen van het boek de AI generator van Adobe (Adobe Firefly) alleen nog in de Bèta versie te verkrijgen. Inmiddels zit dit in de laatste versie van o.a. Adobe Photoshop geïntegreerd.  Ook vermelden ze bij sommige AI generatoren de prijzen, deze zijn natuurlijk op het moment van schrijven en kunnen afwijken van het moment dat je zelf besluit om een abonnement te nemen op één van de beschreven AI generatoren.

Ondanks dit puntje van kritiek, kan je – ook al zijn de versies verbeterd ten opzichte van de besproken versies uit dit boek – toch uitstekend ermee aan de slag. Het biedt zeker genoeg handvatten om zelf mooie creaties te kunnen maken. 

Wat ook leuk is dat er een hoofdstuk besteed wordt aan AI video, hoewel niet zo uitgebreid als de afbeelding generatoren, toch wel dat je kan gaan uitproberen.

Ik kan niet beter zeggen dan dat dit boek zeker de moeite waard is om aan te schaffen als je met AI aan de slag wil gaan (of er nog beter in te kunnen worden). 

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ool lezenswaard: The Art of AI van Laurens Vreekamp. Daarin wordt goed uitgelegd hoe AI werkt, het proces erachter: Discover, Define, Develop, Deliver,

    1. Bij kunstzinnige intelligentie worden uit tekst – met trefwoorden – beelden gegenereerd.
      Dat roept twee vragen op:
      – welke trefwoorden kunnen worden gebruikt?
      – is te bepalen welke trefwoorden zijn gebruikt?
      Wat de eerste vraag betreft (tussen haakjes enkele -niet uitputtende – voorbeelden):
      Trefwoorden kunnen zijn: onderwerp(hond), onderverdeling (soort hond bijv. terriër),sfeer (grappig,hongerig, boos), actie (wat er gebeurt, bijten), locatie (waar het gebeurt, onder de eiffeltoren), medium (daguerrotype, wet plate,polaroid,digitaal, scan), meta-data (merk camera, analoog film merk, belichtingstijd), diafragma),perspectief (lineair, ooghoogte, middenvoor,achter), kleuren (neon, vintage,retro,zomer), licht (rim licht,flitslicht, rembrandt licht), referentie( zoals naam fotograaf, magnum, shutterstock 1970s), genre (fine art, archictectuur, mode, stilleven), booster (raw, 4k, 3d model, superresolutie, super realistsich)
      Wat de tweede vraag betreft: van afbeeldingen zijn meestal wel enkele trefwoorden te achterhalen (perspectief, licht,locatie) maar zeker niet alle (merk camera, referentie). Door voor dit soort beelden de trefwoorden porberen te achterhalen leer je ook beter kijken.

      Bron: The Photographic Eye, kanaal opYouTube.