10 Tips om betere foto’s te maken van je kind

“Van zulke schattige snoetjes kun je toch alleen maar mooie foto’s maken!” Het lijkt misschien makkelijk om je kindjes op de foto te zetten. Maar iedereen die wel eens serieus met kinderfotografie aan de slag is geweest, wéét dat dit heus niet altijd vanzelf gaat. Want kinderen zijn beweeglijk en zitten weinig stil. Zie dat maar eens scherp op de foto te krijgen. Om nog maar te zwijgen van het vreemde bekkie dat ze trekken als je ze vraagt om naar de camera te lachen. Daarom help ik je vandaag op weg met 10 tips om je kind leuk op de foto te zetten!

1. Gebruik een snelle sluitertijd

De vuistregel om je sluitertijd gelijk te houden aan de brandspuntafstand (dus bijvoorbeeld 1/75 op 75 mm) werkt misschien goed voor landschappen. Maar bij kinderfotografie kun je deze heel snel vergeten! Afhankelijk van het type foto dat je wilt maken moet je een geschikte sluitertijd kiezen. Wil je een portret maken van een (nagenoeg) stilstaand kind dan zou ik je al 1/200 of 1/250 aanraden. Maak je foto’s van een spelend of rennend kind, probeer dan nog een snellere sluitertijd te gebruiken. Ga flink mogelijk omhoog als de lichtsituatie het toelaat (houd wel rekening met een acceptabele ISO-waarde). Heel veel onscherpe foto’s ontstaan namelijk door beweging, heus niet altijd van de fotograaf, maar wél van de geportretteerde. En bij kinderen is er nou eenmaal veel beweging.

2. Speel met je diafragma

Studiofotografen gebruiken voor portretten vaak F/8 of F/11, maar pin je niet vast op dit soort waarden. Ik vind dat je de mooiste sfeer krijgt in (kinder)foto’s als je juist het diafragma flink open durft te zetten. Zo werk ik bij voorbeeld vaak op F/2.8 als ik één persoon tegelijk portretteer. Dat geeft je niet alleen ruimte voor je snelle sluitertijd maar zorgt ook voor mooie scherptediepte of zelfs bokeh in je achtergrond. Je moet dan wel goed met je scherpstelpunt werken, want anders krijg je alsnog onscherpe foto’s. Is het kind heel beweeglijk, dan is het misschien verstandig om die waarde ook weer iets omhoog te halen. Met bijvoorbeeld F/4.0 of F/5.6 kun je alsnog een mooie scherptediepte creëren in de achtergrond, maar heb je wel meer scherp in het gezicht.

Welke waardes je precies moet kiezen hangt echt helemaal af van de situatie. Ga daar gewoon eens mee experimenteren en zie wat het doet. Door veel te oefenen, word je hier meer wegwijs in. Wat ik je met de bovenstaande tips alleen duidelijk wil maken is dat je sluitertijd voor beweeglijke kinderen de foto kan maken of breken. En dat je met je diafragma niet moet kijken naar wat anderen altijd doen, maar echt lekker kunt experimenteren. Het bepaalt niet alleen je hoeveelheid licht, maar ook een deel van je stijl.

Of lekker op de buik liggend, maar dan ook lekker van voren fotograferen en niet van bovenaf. (Foto: De Familiejournalist | Kristie Raaijmakers)

3. Ga eens door je knieën

Mensen die weinig ervaring hebben met fotografie, zie je vaak vanuit hun staande positie de camera voor zich uit richten en een foto maken. Maar je kunt zoveel meer creativiteit in je foto’s brengen, door eens wat andere standpunten te kiezen. Kinderen zijn nu eenmaal vaak kleiner dan wij, dus als je door je knieën gaat dan ben je meer op ooghoogte met hen. Iemand recht in de ogen aankijken voor een portret is altijd prettig, dus ook bij kinderen.

4. Of fotografeer juist van bovenaf en laat het kind omhoog kijken

Ik ben er dol op. Portretten waarbij de fotograaf hoger staat dan de geportretteerde. Ook bij kinderen zorgt dit voor een mooie open blik. Laat het kind zitten en naar de camera kijken. Dan gaat de kin vanzelf een beetje omhoog en de ogen mooi open. Let hierbij wel op met tegenlicht. Als je de zon zelf in de rug neemt, dan kijkt je kind dus tegen de zon in. En gaat hij of zij waarschijnlijk knijpen met de ogen; dat levert geen mooi beeld op. Tegenlichtopnames zijn in deze situatie het best. Omdat je toch naar beneden fotografeert heb je er (mits je oplet wat voor achtergrond je neemt) vaak weinig last van.

Als een kindje recht naar voren kijkt is het heel mooi om op ooghoogte te fotograferen. Kijkt het kindje omhoog dan is fotograferen van bovenaf ook een mooi standpunt. (Foto’s: De Familiejournalist | Kristie Raaijmakers)

5. Ga speels met je kind om tijdens de fotoshoot

Bij een kind van een jaar of 8 kun je wat gemakkelijker aanwijzingen geven zoals je dat ook bij een volwassene doet. Maar kleinere kindjes hebben vaak weinig boodschap aan zulke commando’s. Daar zul je het een beetje spelenderwijs moeten brengen. Kietel bijvoorbeeld onder de voetjes. Speel kiekeboe vanachter je camera. Of schakel de hulp in van de lievelingsknuffel van je kindje. Zet hem op je hoofd of schouder, of klem hem achter de camera in je hand. Als je daarbij dan ook nog af en toe wat gekke stemmetjes laat klinken of grappige dingen roept, krijg je je kind aan het lachen. Een échte lach en niet zo’n vreemde gekke bek die er verschijnt als je ze vraagt te lachen naar de camera.

6. Blijf zelf rustig

Dit is de allerbelangrijkste tip die ik je kan geven. Wat er ook gebeurt: blijf zelf rustig! Als je zelf in de stress schiet omdat het niet lukt om dat perfecte plaatje te maken, dan voelt je kind dit aan. Hij of zij zal merken dat je hoge verwachtingen hebt en het wordt spannend als het niet lukt om die waar te maken. Dit wil je te allen tijde vermijden. Je kind moet foto’s maken niet spannend vinden, het moet een leuk momentje zijn met papa en/of mama. Als je kind vooral interesse heeft om iets anders te doen, probeer hem dan op een leuke manier te verleiden om met jou te spelen. Of spreek af: als we nu even jouw spel doen, dan gaan we daarna dit of dat doen. En als het echt niet wil lukken, probeer het dan morgen nog eens. Aan een fotoshoot met stress en strijd houd je zelf ook geen mooie herinneringen over. Dus dan kun je nog zo’n mooie foto’s maken (vaak lukt dit niet eens), maar die zullen je altijd blijven herinneren aan die strijd die jullie erom gehad hebben.

Liggend op de rug, kijkt je kindje al lekker naar de camera. (Foto: De Familiejournalist | Kristie Raaijmakers)

7. Laat tussendoor eens een foto zien

Net zoals volwassenen het fijn vinden om af en toe te zien wat er gemaakt is, willen kinderen dit ook graag zien. Als er iets is waar mijn twee-jarige dol op is, dan is het kijken naar foto’s of filmpjes. En als hij er dan zelf ook nog in voorkomt dan is het helemaal feest. Als je bij een fotoshoot tussendoor even laat zien wat het allemaal oplevert en daarbij vooral benadrukt hoe mooi je kindje op de foto staat en wat een knapperd het is, dan ziet je kindje ook dat het leuk is en dat jij trots op hem/haar bent. Dat maakt het weer een stukje leuker.

8. Ga niet te lang door

De aandachtsboog van (jonge) kinderen is nog niet zo lang. Dus probeer niet te lang door te gaan met het maken van die ene foto die jij in je hoofd had. Als het vandaag niet lukt, dan kun je het altijd morgen of overmorgen nog eens proberen. Laat dat idee dat je had los en ga gewoon eens met je camera in de hand met je kind spelen. Knip foto’s van de dingen die hij/zij leuk vindt om te doen, wie weet kom je met nog veel mooiere beelden thuis dan die je eigenlijk van plan was te maken!

9. Maak heel veel foto’s

Dat is het voordeel van het digitale tijdperk. Je maakt gewoon lekker veel foto’s en kijkt thuis op je gemak welke foto’s het mooist zijn. Ga nu niet op die ontspanknop drukken als een kip zonder kop, maar blijf wel op je instellingen letten en op je compositie. Maar heb je eenmaal een leuk moment, klik dan vooral veel, want je wilt niet dat die mooiste foto net verpest wordt doordat je kindje bijvoorbeeld de ogen dicht heeft of net de mond half open heeft om iets te zeggen. Door op zo’n moment even flink door te klikken (bijv. met de burst-mode) zit er altijd wel één goede foto bij.

Als je denkt dat de fotoshoot is afgelopen kan het kindje ineens toch weer heel goed stil blijven staan (lolly’s doen wonderen, haha). (Foto: De Familiejournalist | Kristie Raaijmakers)
Lekker spelen met de bladeren! (Foto: De Familiejournalist | Kristie Raaijmakers)

10. Doe aan nabewerking

Een foto die leuk is in de camera, kan een echte wauw-foto worden als je er nog net even wat aandacht aan besteed in de nabewerking. Doe dit bijvoorbeeld met Lightroom of Photoshop. Kies de juiste witbalans, maak hem nog wat lichter, voeg misschien nog wat contrast toe, of licht juist de donkere plekken wat verder op. Al die bewonderenswaardige beelden die je ziet van beroepsfotografen zijn ook allemaal nabewerkt. Het geeft net die finishing touch die je de foto in de camera niet kunt geven.

Ga met deze tips maar eens aan het oefenen. Veel plezier!

Zou jij beter willen leren fotograferen in een workshop die zich specifiek richt op het fotograferen van kinderen? Dus niet alleen aandacht voor techniek (van de automatische stand af), maar ook voor de omgang met kinderen, bedoeld voor papa’s, mama’s, gastouders, opa’s en oma’s?

Ja, ik heb wel interesse in zo’n workshop.
Ik volg liever een algemene workshop over fotografie.
Ik volg liever een workshop alleen gericht op omgang met kinderen (geen basis techniek)
Nee, ik heb geen interesse in een workshop op dit gebied.
 
 
 
 
 
 
Created with PollMaker

Mijn ervaring met kinderfotografie

Als De Familiejournalist fotografeer ik jonge gezinnen. Van zwangerschap en newborn, tot portretjes en gezinsfoto’s. Ik heb al heel wat verschillende kinderen voor de lens gehad, van pasgeboren baby tot tiener. En wat me opvalt is dat je met een goede aanpak iedereen enthousiast kunt krijgen voor de foto’s. Zelfs kindjes die ’s nachts slecht geslapen hebben, of hartstikke verlegen zijn en niet graag op de foto gaan. Maak er een fijn moment waarbij het kindje alle (positieve) aandacht krijgt en het zal gaan stralen. En daar kun je prachtige foto’s van maken.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *