De meest inspirerende citaten in fotografie aller tijden

In dit artikel heb ik een een aantal inspirerende en soms bekende citaten van beroemde fotografen verzameld. Als fotograaf mis je vaak de motivatie om foto’s te blijven maken, iets waar veel fotografen van tijd tot tijd moeite mee hebben. Het kijken naar inspirerend werk van andere fotografen kan je soms net de boost geven die je nodig hebt, maar het kan ook schadelijk zijn voor je creativiteit.

In dergelijke situaties kan de extra kick van energie en inspiratie komen in de vorm van citaten van fotografen die soortgelijke inspanningen in hun leven hebben meegemaakt. Hieronder een aantal voor mij zeer inspirerende en soms tijdloze fotografiecitaten waar je wellicht je voordeel mee kunt doen.

quotes

Ansel Adams

Fotografie-legende Ansel Adams heeft heel wat geciteerd dat de moeite waard is om te lezen en ook te onthouden. Hij zegt in feite dat een goede foto er één is die de aandacht van toeschouwers kan trekken en hun emoties naar boven kan halen.

Er is geen geheim recept of een universele regel die kan worden toegepast om een slechte foto er direct beter uit te laten zien. Wanneer iemand je vertelt dat je niet de juiste camera-uitrusting hebt, verwijs ze dan altijd naar de derde onderstaande quote van Ansel Adams.

Er is een duidelijk verschil tussen het maken van een foto (wat vaak resulteert in niets meer dan een snapshot) en het maken van een foto - waar je je uiterste best voor doet, vanaf het moment dat je de foto maakt, helemaal tot aan de nabewerking. Het tweede citaat van Ansel Adams zegt het allemaal. Zijn vierde citaat gaat over andere factoren die veel belangrijker zijn dan alleen scherpte van een foto.

 

“Er zijn geen regels voor goede foto's, er zijn alleen maar goede foto's”

foto

"Je neemt geen foto, je maakt hem”

Ansel Adams

“Het belangrijkste onderdeel van een camera is de twaalf inch erachter!”

Ansel Adams

“Er is niets erger dan een scherp beeld van een vaag concept”

Ansel Adams

“Een geweldige foto is een volledige uitdrukking van wat je voelt over wat er in de diepste betekenis wordt gefotografeerd en is daarmee een echte uitdrukking van wat je voelt over het leven in zijn geheel”

Ansel Adams

“Wanneer woorden onduidelijk worden, zal ik me concentreren op foto's. Wanneer beelden ontoereikend worden, zal ik genoegen nemen met de stilte”

“Een geweldige foto is een foto die volledig weergeeft wat je voelt, in de diepste betekenis, van wat er wordt gefotografeerd”

Ansel Adams

“Fotografie, als een krachtig medium van expressie en communicatie. Het biedt een oneindige variëteit aan perceptie, interpretatie en uitvoering”

Ansel Adams

Robert Capa

Deze beroemde citaten  van Robert Capa zijn niet alleen van toepassing op portretfotografie. Als je een foto interessanter wilt laten lijken, is alles wat nodig is een verandering van perspectief.

“Als je foto's niet goed genoeg zijn, was je niet dichtbij genoeg”

Robert Capa

“De foto's zijn er gewoon, je hoeft ze alleen maar te maken”

Robert Capa
robert-capa

Edward Weston

“De camera ziet meer dan het oog, dus waarom zou je er geen gebruik van maken”

Edward Weston

“Mijn beste tip aan een beginner, is het dat er geen shortcut bestaat in de fotografie”

Edward Weston

Henri Cartier-Bresson

Zo waar - elke foto die we maken is een weerspiegeling van wie we zijn en de ervaringen die we hebben gehad in ons leven! Als fotografen willen we de nieuwste en beste uitrusting om een zo scherp mogelijk beeld te krijgen. Het vierde citaat van Henri Cartier-Bresson zegt dat scherpte niet zo belangrijk is.

“Fotograferen is je adem inhouden, wanneer alle faculteiten samenkomen om de vluchtige realiteit vast te leggen. Het is precies op dat moment dat het beheersen van een beeld een grote fysieke en intellectuele vreugde wordt”

Henri Cartier-Bresson

“Je eerste 10.000 foto's zijn je ergste”

Henri Cartier-Bresson

“Voor mij is de camera een schetsboek, een instrument van intuïtie en spontaniteit”

Henri Cartier-Bresson

“Scherpte is een burgerlijk concept”

Henri Cartier-Bresson

“Voor mij betekent een foto de gelijktijdige herkenning, in een fractie van een seconde, van de betekenis van een gebeurtenis aan de ene kant en de exacte opstelling van de visueel waargenomen vormen die die gebeurtenis uitdrukken aan de andere kant”

Henri Cartier-Bresson
henri-cartier-bresson

Gregory Heisler

“Alle planning, intuïtie, technische bekwaamheid en kennis, evenals het vertrouwen en de verstandhouding die je hebt (of niet hebt), zal op de foto verschijnen, voor altijd bevroren”

Gregory Heisler

“Wat er ook gebeurt voor de lens blijft. Wat er tijdens de ontmoeting is vastgelegd, is het enige dat echt bestaat”

Gregory Heisler

Jack Dykinga

“Een fotojournalist maakt snelle beslissingen; gebaseerd op het vermogen om snel situaties te beoordelen en de waargenomen waarheid vast te leggen” “Een fotojournalist maakt snelle beslissingen; gebaseerd op het vermogen om snel situaties te beoordelen en de waargenomen waarheid vast te leggen” “Een fotojournalist maakt snelle beslissingen; gebaseerd op het vermogen om snel situaties te beoordelen en de waargenomen waarheid vast te leggen”

Jack Dykinga

“John White vertelde me ooit dat hij elke zonsopgang fotografeerde. In ongeloof vroeg ik waarom? Hij zei gewoon dat hij de èchte geweldige niet wilde missen”

Jack Dykinga

Susan Sontag

“Alle foto's zijn memento mori. Een foto maken is deelnemen aan de sterfelijkheid, kwetsbaarheid en veranderlijkheid van een andere persoon (of iets). Juist door dit moment te vatten en het te bevriezen, getuigen alle foto’s van de meedogenloze vergankelijkheid”

Susan Sontag

“Foto's zijn een manier om de realiteit gevangen te nemen ... Je kunt de werkelijkheid niet bezitten, je kunt beelden bezitten – je kunt het heden niet bezitten maar je kunt het verleden bezitten”

Susan Sontag

“De schilder construeert, de fotograaf onthult”

Susan Sontag
susan-sontag

“Wat je in mijn foto's ziet, is dat ik niet bang was om verliefd te worden op deze mensen”

Annie Leibovitz

“Als ik zeg dat ik iemand wil fotograferen, betekent dat eigenlijk dat ik ze graag zou willen kennen. Iedereen die ik ken, fotografeer ik”

Annie Leibovitz

“Ik zou willen dat alle pracht van de natuur, de emotie van het land, de levende energie van de plek kon worden gefotografeerd”

Annie Leibovitz
annie-leibovitz

Robert Frank

“Wanneer mensen naar mijn foto's kijken, wil ik dat ze hetzelfde voelen als wanneer ze een regel uit een gedicht twee keer willen lezen”

Robert Frank

“Het oog zou eerst moeten leren luisteren voordat het kijkt”

Robert Frank

“Boven alles kán en mag het leven zèlf een fotograaf niet onverschillig laten”

Robert Frank

“Er is één ding dat de foto moet bevatten, de menselijkheid van het moment”

Robert Frank
robert-frank

Diane Arbus

“Een foto is een geheim over een geheim, hoe meer het je vertelt, hoe minder je weet”

Diane Arbus

“Voor mij is het onderwerp van de foto altijd belangrijker dan de foto”

Diane Arbus

Andy Warhol

“In de toekomst zal iedereen 15 minuten beroemd zijn”

Andy Warhol

“Het beste aan een foto is dat deze nooit verandert, zelfs niet als de mensen erop dat wel doen”

Andy Warhol
andy-warhol

Joan Miró

Onderstaande quote van Miró is is zó waar! Sommige foto’s zien er prachtig uit en je kunt er misschien een tijdje naar kijken, maar je vergeet ze heel snel, terwijl echt krachtige beelden de rest van je leven in je hoofd blijven hangen, zelfs als je ze maar één keer gezien hebt.

“Je kunt een week een foto bekijken en er daarna nooit meer aan denken. Je kunt ook één seconde naar een foto kijken en daar je hele leven aan denken”

Joan Miró

Elliot Erwitt

“Het hele punt van fotograferen is dat je dingen niet met woorden hoeft uit te leggen”

Elliot Erwitt

“Voor mij is fotografie de kunst van het observeren. Het gaat erom iets interessants te vinden op een gewone plaats ... Ik heb ondervonden dat het weinig te maken heeft met de dingen die je ziet, maar juist alles met wat je kunt doen met de manier waarop je ze ziet”

Elliot Erwitt

Alfred Stieglitz

“Waar licht is, kun je fotograferen”

Alfred Stieglitz

“In de fotografie is er een realiteit die zo subtiel is dat het echter wordt dan de werkelijkheid”

Alfred Stieglitz
alfred-stieglitz

Single quotes van diverse fotografen

“Wat ik leuk vind aan foto's is dat ze een moment vastleggen dat voor altijd is verdwenen, onmogelijk om te reproduceren”

Karl Lagerfeld

“Zonder visie vergaat de fotograaf”

David duChemin

“Fotografie heeft alles te maken met geheimen. De geheimen die we allemaal hebben en nooit zullen vertellen”

Kim Edwards

“Wat de foto tot in het oneindige reproduceert, is slechts één keer gebeurd: de foto herhaalt mechanisch wat nooit kon worden herhaald”

Roland Barthes

“Ik dacht altijd dat ik nooit iemand zou verliezen als ik ze maar genoeg fotografeerde. Mijn foto's laten me zelfs zien hoeveel ik kwijt ben”

Nan Goldin

“Een foto kan een moment uit het leven zijn dat voor eeuwig is vastgelegd en dat nooit zal stoppen met terugkijken naar jou”

Brigitte Bardot

“De camera is een instrument dat mensen leert kijken zonder een camera”

Dorothea Lange

“Pak je camera niet in totdat je de locatie hebt verlaten”

Joe McNally

“Fotografeer onderwerpen niet hoe ze eruit zien, maar hoe ze voelen”

David Alan Harvey

“Nee, je schíet geen onderwerpen, je legt ze vast. Fotografie betekent schilderen met licht. En dat is wat je doet. Je schildert een afbeelding alleen door licht toe te voegen aan de dingen die je ziet”

Katja Michael

“Mijn portretten gaan meer over mij dan over de mensen die ik fotografeer”

Richard Avedon

“Een goede foto is een foto die een feit communiceert, die het hart raakt en de kijker verandert omdat hij het heeft gezien. Het is in één woord effectief”

Irving Penn

“Het is belangrijker om met mensen te klikken dan op de sluiter te klikken. Het is in één woord effectief”

Alfred Eisenstaedt

“Fantastische fotografie gaat over de diepte van het gevoel, niet over de scherptediepte”

Peter Adams

“Werk heel hard, totdat je jezelf niet meer hoeft te introduceren”

Roberto Vazquez

“Als Photoshop het antwoord is, stel je de verkeerde vraag”

Dean Farrell

“Welke van mijn foto's is mijn favoriet? Degene die ik morgen ga nemen”

Imogen Cunningham

“Als je een betere fotograaf wilt zijn, ga dan eens voor interessantere dingen staan”

Jim Richardson

“Mijn leven wordt gevormd door de dringende behoefte om te dwalen en te observeren, en mijn camera is mijn paspoort”

Steve McCurry

“Fotografie heeft geen regels, het is geen sport. Het is het resultaat dat telt, ongeacht hoe het wordt bereikt”

Bill Brandt
richard-avedon

“Foto's maken is intens van het leven genieten. Van elke honderdste van een seconde”

Marc Riboud

“In de fotografie zijn er geen schaduwen die niet kunnen worden verlicht”

August Sander

“De beste afbeeldingen zijn degenen die hun kracht en impact door de jaren heen behouden, ongeacht het aantal keren dat ze worden bekeken”

Anne Geddes

“Voor mij is documentaire fotografie altijd gepaard gegaan met grote verantwoordelijkheid. Niet alleen om het verhaal eerlijk en met empathie te vertellen, maar ook om ervoor te zorgen dat de juiste mensen het horen. Wanneer je iemand fotografeert die pijn heeft of zich ongemakkelijk voelt, dan vertrouwen zij je erop dat de foto’s als hun pleitbezorger zullen fungeren”

Giles Duley

“Ik denk dat goed dromen leidt tot goede foto's”

Wayne Miller

“Foto's openen deuren naar het verleden, maar ze laten ook een blik in de toekomst toe”

Sally Mann

“We leren niet van onze goede beelden; we leren van foto’s die verbeterd kunnen worden”

Jen Rozenbaum

“De beste camera is degene die je bij je hebt”

Chase Jarvis

“De camera is veel meer dan een opname-apparaat, het is een medium van waaruit berichten ons vanuit een andere wereld bereiken”

Orson Welles
chase-jarvis

“Blijf jezelf. Ik zie veel liever iets (zelfs als het knullig is) wat niet lijkt op het werk van iemand anders”

William Klein

“Een fotograaf is als een kabeljauw, die een miljoen eieren produceert om volwassen te worden”

George Bernard Shaw

“Je kunt onmogelijk de ontspanknop indrukken zonder een stuk van jezelf in de foto te leggen”

Joe Buissink

“Angst is wat veel fotografen belemmert om hun volledige potentieel te bereiken”

Collin Pierson

“De kunst van fotografie heeft alles te maken met het richten van de aandacht van de kijker”

Steven Pinker

“Jouw fotografie is een verslag van je leven, voor iedereen die het ècht ziet”

Paul Strand

“We maken foto's om te begrijpen wat ons leven voor ons betekent”

Ralph Hattersley

“Je neemt geen foto's, de foto’s nemen jou mee”

Jay Maysel

“Mijn ultieme doel is om te proberen de gewone uitstraling buitengewoon te maken”

Martin Parr

“Wat ik heb geleerd en wat ik nu leer, heeft alles te maken met experimenteren en leren jezelf op te pakken en het opnieuw te proberen als je valt”

Lara Jade

“Als je de straat kunt ruiken door alleen naar een foto te kijken, is het een goede straatfoto”

Lara Jade
lara-jade

“Ik vertrouw niet op woorden, wel op foto's”

Gilles Peress

“Fotografie is het verhaal dat ik niet onder woorden kan brengen”

Destin Sparks

“Ik denk aan fotografie als aan therapie”

Harry Gruyaert

“Een goede momentopname houdt een moment van weglopen vast”

Eudora Welty

“Er wordt geen portret gemaakt ín de camera, maar aan beide kanten ervan”

Edward Steichen

Welke citaten zijn jouw favorieten in bovenstaande lijst en waarom? Als je andere fotografie-gerelateerde citaten weet die je met andere lezers wil delen, kun je deze plaatsen in de comments.

Reacties (16)

Your Avatar
Marcel Wiegerinck 10 maart om 20:03

Hier nog een goede van Ansel Adams

“There are always two people in every picture: the photographer and the viewer.”
— Ansel Adams

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Ebbers 18 maart om 07:52

In het zien onthult zich de verbeelding

Reageer hier op
Your Avatar
Dave Zuuring 18 maart om 08:31

Mijn eigen quote: "Make Your Memory Today" vastleggen-beleven & herbeleven.

Reageer hier op
Your Avatar
Barend Kin 18 maart om 10:16

Geweldig Blog geeft je motivatie om verder te kijken in de wereld van Fotografie ;-)

Reageer hier op
Your Avatar
Frans Visser 18 maart om 11:13

"Pas als je voldoende kilometers hebt gefotografeerd volgens de regels kan je verantwoord de regels aanpassen of negeren".

Reageer hier op
Your Avatar
Marcella Bomas 18 maart om 12:33

Ansel Adems staat op mijn kaartje: Pictures are not taken. They are certainly not snapped. They are made with passion.

Reageer hier op
Your Avatar
Ton Ouwehand 18 maart om 13:02

Timing is cruciaal. Een foto staat of valt door op exact dat ene juiste moment af te drukken.

Reageer hier op
Your Avatar
Marjo Mol 18 maart om 13:56

Henri Cartier Bresson: “Je eerste 10.000 foto’s zijn de ergste.”

Reageer hier op
Your Avatar
Michelle Peeters 21 maart om 10:53

Marjo: die staat in het blog! Hele goeie inderdaad....

Your Avatar
Elsje van Ree 18 maart om 14:04

Hier is er nog één: “Het mooiste licht is tegenlicht” quote van Michiel Hendrikxs, Belgisch fotograaf.

Reageer hier op
Your Avatar
Henk Elshout 18 maart om 19:35

Alles is al gefotografeerd, maar nog niet door mij!

Reageer hier op
Your Avatar
Michelle Peeters 21 maart om 10:53

Dat vind ik écht een hele goeie! Dank voor het delen!

Your Avatar
Suzy van Kilsdonk 21 maart om 12:46

Ik heb dit altijd een mooie gevonden:

"Photography is a way of feeling, of touching, of loving. What you have caught on film is captured forever… It remembers little things, long after you have forgotten everything.” – Aaron Siskind

Reageer hier op
Your Avatar
Patrick de Raad 17 april om 08:56

Weliswaar geen quote van een fotograaf maar van een schrijver, maar daarom nog niet minder waar...

Reageer hier op
Your Avatar
Gerrit Janssen 17 april om 17:37

Nou zelfs na die eerste 10.000 ben ik er nog niet Henri Cartier-Bresson

Reageer hier op
Your Avatar
Valère Prinzie 25 mei om 16:17

'Foto's onthouden wat mensen vergeten'
Foto's doen soms dienst als historische bron en als visueel geheugen, het zijn dan beeldgetuigenissen van het menselijk bestaan.

Reageer hier op

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden