De meest inspirerende fotografie-citaten allertijden

De meest inspirerende citaten in fotografie aller tijden

In dit artikel heb ik een een aantal inspirerende en soms bekende citaten van beroemde fotografen verzameld. Als fotograaf mis je vaak de motivatie om foto’s te blijven maken, iets waar veel fotografen van tijd tot tijd moeite mee hebben. Het kijken naar inspirerend werk van andere fotografen kan je soms net de boost geven die je nodig hebt, maar het kan ook schadelijk zijn voor je creativiteit.

In dergelijke situaties kan de extra kick van energie en inspiratie komen in de vorm van citaten van fotografen die soortgelijke inspanningen in hun leven hebben meegemaakt. Hieronder een aantal voor mij zeer inspirerende en soms tijdloze fotografiecitaten waar je wellicht je voordeel mee kunt doen.

quotes

Ansel Adams

Fotografie-legende Ansel Adams heeft heel wat geciteerd dat de moeite waard is om te lezen en ook te onthouden. Hij zegt in feite dat een goede foto er één is die de aandacht van toeschouwers kan trekken en hun emoties naar boven kan halen.

Er is geen geheim recept of een universele regel die kan worden toegepast om een slechte foto er direct beter uit te laten zien. Wanneer iemand je vertelt dat je niet de juiste camera-uitrusting hebt, verwijs ze dan altijd naar de derde onderstaande quote van Ansel Adams.

Er is een duidelijk verschil tussen het maken van een foto (wat vaak resulteert in niets meer dan een snapshot) en het maken van een foto – waar je je uiterste best voor doet, vanaf het moment dat je de foto maakt, helemaal tot aan de nabewerking. Het tweede citaat van Ansel Adams zegt het allemaal. Zijn vierde citaat gaat over andere factoren die veel belangrijker zijn dan alleen scherpte van een foto.

 

“Er zijn geen regels voor goede foto’s, er zijn alleen maar goede foto’s”

foto

“Je neemt geen foto, je maakt hem”

Ansel Adams

“Het belangrijkste onderdeel van een camera is de twaalf inch erachter!”

Ansel Adams

“Er is niets erger dan een scherp beeld van een vaag concept”

Ansel Adams

“Een geweldige foto is een volledige uitdrukking van wat je voelt over wat er in de diepste betekenis wordt gefotografeerd en is daarmee een echte uitdrukking van wat je voelt over het leven in zijn geheel”

Ansel Adams

“Wanneer woorden onduidelijk worden, zal ik me concentreren op foto’s. Wanneer beelden ontoereikend worden, zal ik genoegen nemen met de stilte”

“Een geweldige foto is een foto die volledig weergeeft wat je voelt, in de diepste betekenis, van wat er wordt gefotografeerd”

Ansel Adams

“Fotografie, als een krachtig medium van expressie en communicatie. Het biedt een oneindige variëteit aan perceptie, interpretatie en uitvoering”

Ansel Adams


Robert Capa

Deze beroemde citaten  van Robert Capa zijn niet alleen van toepassing op portretfotografie. Als je een foto interessanter wilt laten lijken, is alles wat nodig is een verandering van perspectief.

“Als je foto’s niet goed genoeg zijn, was je niet dichtbij genoeg”

Robert Capa

“De foto’s zijn er gewoon, je hoeft ze alleen maar te maken”

Robert Capa

robert-capa

Edward Weston

“De camera ziet meer dan het oog, dus waarom zou je er geen gebruik van maken”

Edward Weston

“Mijn beste tip aan een beginner, is het dat er geen shortcut bestaat in de fotografie”

Edward Weston

Henri Cartier-Bresson

Zo waar – elke foto die we maken is een weerspiegeling van wie we zijn en de ervaringen die we hebben gehad in ons leven! Als fotografen willen we de nieuwste en beste uitrusting om een zo scherp mogelijk beeld te krijgen. Het vierde citaat van Henri Cartier-Bresson zegt dat scherpte niet zo belangrijk is.

“Fotograferen is je adem inhouden, wanneer alle faculteiten samenkomen om de vluchtige realiteit vast te leggen. Het is precies op dat moment dat het beheersen van een beeld een grote fysieke en intellectuele vreugde wordt”

Henri Cartier-Bresson

“Je eerste 10.000 foto’s zijn je ergste”

Henri Cartier-Bresson

“Voor mij is de camera een schetsboek, een instrument van intuïtie en spontaniteit”

Henri Cartier-Bresson

“Scherpte is een burgerlijk concept”

Henri Cartier-Bresson

“Voor mij betekent een foto de gelijktijdige herkenning, in een fractie van een seconde, van de betekenis van een gebeurtenis aan de ene kant en de exacte opstelling van de visueel waargenomen vormen die die gebeurtenis uitdrukken aan de andere kant”

Henri Cartier-Bresson

henri-cartier-bresson

Gregory Heisler

“Alle planning, intuïtie, technische bekwaamheid en kennis, evenals het vertrouwen en de verstandhouding die je hebt (of niet hebt), zal op de foto verschijnen, voor altijd bevroren”

Gregory Heisler

“Wat er ook gebeurt voor de lens blijft. Wat er tijdens de ontmoeting is vastgelegd, is het enige dat echt bestaat”

Gregory Heisler

Jack Dykinga

“Een fotojournalist maakt snelle beslissingen; gebaseerd op het vermogen om snel situaties te beoordelen en de waargenomen waarheid vast te leggen”

“Een fotojournalist maakt snelle beslissingen; gebaseerd op het vermogen om snel situaties te beoordelen en de waargenomen waarheid vast te leggen”

“Een fotojournalist maakt snelle beslissingen; gebaseerd op het vermogen om snel situaties te beoordelen en de waargenomen waarheid vast te leggen”

Jack Dykinga

“John White vertelde me ooit dat hij elke zonsopgang fotografeerde. In ongeloof vroeg ik waarom? Hij zei gewoon dat hij de èchte geweldige niet wilde missen”

Jack Dykinga

Susan Sontag

“Alle foto’s zijn memento mori. Een foto maken is deelnemen aan de sterfelijkheid, kwetsbaarheid en veranderlijkheid van een andere persoon (of iets). Juist door dit moment te vatten en het te bevriezen, getuigen alle foto’s van de meedogenloze vergankelijkheid”

Susan Sontag

“Foto’s zijn een manier om de realiteit gevangen te nemen … Je kunt de werkelijkheid niet bezitten, je kunt beelden bezitten – je kunt het heden niet bezitten maar je kunt het verleden bezitten”

Susan Sontag

“De schilder construeert, de fotograaf onthult”

Susan Sontag

susan-sontag

“Wat je in mijn foto’s ziet, is dat ik niet bang was om verliefd te worden op deze mensen”

Annie Leibovitz

“Als ik zeg dat ik iemand wil fotograferen, betekent dat eigenlijk dat ik ze graag zou willen kennen. Iedereen die ik ken, fotografeer ik”

Annie Leibovitz

“Ik zou willen dat alle pracht van de natuur, de emotie van het land, de levende energie van de plek kon worden gefotografeerd”

Annie Leibovitz

annie-leibovitz

Robert Frank

“Wanneer mensen naar mijn foto’s kijken, wil ik dat ze hetzelfde voelen als wanneer ze een regel uit een gedicht twee keer willen lezen”

Robert Frank

“Het oog zou eerst moeten leren luisteren voordat het kijkt”

Robert Frank

“Boven alles kán en mag het leven zèlf een fotograaf niet onverschillig laten”

Robert Frank

“Er is één ding dat de foto moet bevatten, de menselijkheid van het moment”

Robert Frank

robert-frank

Diane Arbus

“Een foto is een geheim over een geheim, hoe meer het je vertelt, hoe minder je weet”

Diane Arbus

“Voor mij is het onderwerp van de foto altijd belangrijker dan de foto”

Diane Arbus

Andy Warhol

“In de toekomst zal iedereen 15 minuten beroemd zijn”

Andy Warhol

“Het beste aan een foto is dat deze nooit verandert, zelfs niet als de mensen erop dat wel doen”

Andy Warhol

andy-warhol

Joan Miró

Onderstaande quote van Miró is is zó waar! Sommige foto’s zien er prachtig uit en je kunt er misschien een tijdje naar kijken, maar je vergeet ze heel snel, terwijl echt krachtige beelden de rest van je leven in je hoofd blijven hangen, zelfs als je ze maar één keer gezien hebt.

“Je kunt een week een foto bekijken en er daarna nooit meer aan denken. Je kunt ook één seconde naar een foto kijken en daar je hele leven aan denken”

Joan Miró

Elliot Erwitt

“Het hele punt van fotograferen is dat je dingen niet met woorden hoeft uit te leggen”

Elliot Erwitt

“Voor mij is fotografie de kunst van het observeren. Het gaat erom iets interessants te vinden op een gewone plaats … Ik heb ondervonden dat het weinig te maken heeft met de dingen die je ziet, maar juist alles met wat je kunt doen met de manier waarop je ze ziet”

Elliot Erwitt

Alfred Stieglitz

“Waar licht is, kun je fotograferen”

Alfred Stieglitz

“In de fotografie is er een realiteit die zo subtiel is dat het echter wordt dan de werkelijkheid”

Alfred Stieglitz

alfred-stieglitz

Single quotes van diverse fotografen

“Wat ik leuk vind aan foto’s is dat ze een moment vastleggen dat voor altijd is verdwenen, onmogelijk om te reproduceren”

Karl Lagerfeld

“Zonder visie vergaat de fotograaf”

David duChemin

“Fotografie heeft alles te maken met geheimen. De geheimen die we allemaal hebben en nooit zullen vertellen”

Kim Edwards

“Wat de foto tot in het oneindige reproduceert, is slechts één keer gebeurd: de foto herhaalt mechanisch wat nooit kon worden herhaald”

Roland Barthes

“Ik dacht altijd dat ik nooit iemand zou verliezen als ik ze maar genoeg fotografeerde. Mijn foto’s laten me zelfs zien hoeveel ik kwijt ben”

Nan Goldin

“Een foto kan een moment uit het leven zijn dat voor eeuwig is vastgelegd en dat nooit zal stoppen met terugkijken naar jou”

Brigitte Bardot

“De camera is een instrument dat mensen leert kijken zonder een camera”

Dorothea Lange

“Pak je camera niet in totdat je de locatie hebt verlaten”

Joe McNally

“Fotografeer onderwerpen niet hoe ze eruit zien, maar hoe ze voelen”

David Alan Harvey

“Nee, je schíet geen onderwerpen, je legt ze vast. Fotografie betekent schilderen met licht. En dat is wat je doet. Je schildert een afbeelding alleen door licht toe te voegen aan de dingen die je ziet”

Katja Michael

“Mijn portretten gaan meer over mij dan over de mensen die ik fotografeer”

Richard Avedon

“Een goede foto is een foto die een feit communiceert, die het hart raakt en de kijker verandert omdat hij het heeft gezien. Het is in één woord effectief”

Irving Penn

“Het is belangrijker om met mensen te klikken dan op de sluiter te klikken. Het is in één woord effectief”

Alfred Eisenstaedt

“Fantastische fotografie gaat over de diepte van het gevoel, niet over de scherptediepte”

Peter Adams

“Werk heel hard, totdat je jezelf niet meer hoeft te introduceren”

Roberto Vazquez

“Als Photoshop het antwoord is, stel je de verkeerde vraag”

Dean Farrell

“Welke van mijn foto’s is mijn favoriet? Degene die ik morgen ga nemen”

Imogen Cunningham

“Als je een betere fotograaf wilt zijn, ga dan eens voor interessantere dingen staan”

Jim Richardson

“Mijn leven wordt gevormd door de dringende behoefte om te dwalen en te observeren, en mijn camera is mijn paspoort”

Steve McCurry

“Fotografie heeft geen regels, het is geen sport. Het is het resultaat dat telt, ongeacht hoe het wordt bereikt”

Bill Brandt

richard-avedon

“Foto’s maken is intens van het leven genieten. Van elke honderdste van een seconde”

Marc Riboud

“In de fotografie zijn er geen schaduwen die niet kunnen worden verlicht”

August Sander

“De beste afbeeldingen zijn degenen die hun kracht en impact door de jaren heen behouden, ongeacht het aantal keren dat ze worden bekeken”

Anne Geddes

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik heb dit altijd een mooie gevonden:

    “Photography is a way of feeling, of touching, of loving. What you have caught on film is captured forever… It remembers little things, long after you have forgotten everything.” – Aaron Siskind