5 tips: meer uit de accuduur van je camera halen

Vroeg of laat komt elke fotograaf de gevreesde waarschuwing voor een bijna lege batterij van zijn/haar camera tegen. Soms lijkt het wel of accukracht evenredig afneemt naarmate de scène die voor je ligt fotografisch interessanter wordt.

Maar vrees niet! Hieronder een vijftal dingen die je kunt doen om de batterijduur van je camera te verlengen en zodoende nooit meer een opname te missen.
 
 

camera
Foto: Ezra Jeffrey-Comeau via Unsplash

1. LCD-scherm en electronische zoeker

De grootste ‘batterij-slurpers’ in een camera zijn zowel het LCD-scherm als de electronische zoeker. Dit is dé reden waarom spiegelreflex-camera’s bijna altijd een langere batterij-gebruiksduur hebben dan spiegelloze camera’s. Met een optische zoeker heb je eigenlijk helemaal geen LCDscherm nodig!
 
 

viewfinder
Het liveview schermpje achterop je camera

Als je je spiegelreflex echter in liveview-modus gebruikt, zul je merken dat de levensduur van je batterij dramatisch afneemt. Je batterij zal dan zelfs sneller leeg zijn dan die van een spiegelloze camera. Lcd-schermpjes hebben gewoon veel stroom nodig.
 
Dus simpel gezegd moet je er alles aan doen om het gebruik van je lcdscherm te verminderen wanneer je batterij bijna leeg is.
 
Voor spiegelreflex-gebruikers betekent dit: overschakelen naar de optische zoeker. Voor spiegelloze fotografen betekent dit dat je je camera dusdanig instelt dat hij snel automatisch wordt uitgeschakeld (sleepmodus) en dat de zoeker alleen wordt geactiveerd wanneer je deze aan je oog houdt.
 
 

optisch versus electronische zoeker
Optische versus electronische zoeker

2. Optimaliseer je instellingen voor batterijbesparing

De meeste camera’s hebben menu-opties die zijn ontworpen om de levensduur van de batterij te verbeteren en je opnametijd te maximaliseren. Met de instelling “time-out meting” kun je bijvoorbeeld selecteren hoe lang de camera moet wachten tijdens inactiviteit voordat het meetsysteem wordt uitgeschakeld.
 
Bovendien hebben een aantal camera’s tegenwoordig een ‘Eco-modus’ die het stroomverbruik van het LCD-scherm van de camera minimaliseert. Op de Canon EOS R dimt de Eco-modus bijvoorbeeld je LCD-scherm en schakelt het vervolgens uit wanneer het niet wordt gebruikt, waardoor de gebruiksduur van de batterij aanzienlijk wordt verbeterd. Van 370 tot 540 opnames per batterijlading, volgens de officiële specificaties van Canon.
 
 

Eco Mode LCD scherm van je camera

Wat ook belangrijk is om te weten, is dat het LDC-scherm aan de achterkant van spiegelloze camera’s over het algemeen efficiënter werkt dan de elektronische zoeker. Canon beweert dat de EOS R slechts 350 opnames met de electronische zoeker (EVF, zonder eco-modus) aan kan. Aan de kant van Sony is de nieuwe A7R IV geschikt voor 530 opnames via de zoeker en maar liefst 670 via het LCD-scherm aan de achterkant. Best een verschil!
 
Als dat allemaal niet op jou van toepassing is, kun je altijd de helderheid van je LCD-scherm verlagen. Het kan het fotograferen een beetje lastiger maken in heldere omstandigheden, maar de beloning is dan toch een mooie plaat in plaats van die gemiste shot door een lege batterij… In het menu van je camera kun je deze helderheid aanpassen. 
 
Andere camera-instellingen en extra’s die de gebruiksduur van je batterij verkorten, zijn onder meer:

  • Beeldstabilisatie (zowel in body als in-lens). Het stabiliseren van je objectief is een ingewikkeld proces en het kost daarom ook veel stroom. Vaak staat het automatisch aan en er zijn talloze situaties te bedenken waarin je de hulp ervan helemaal niet nodig hebt. Denk aan fotograferen in volle zon, met korte sluitertijden of vanaf statief.
  • Pop-up flits.
  • Bluetooth en wifi.
  • De meeste externe accessoires: GPS-dongles, bliksemtriggers, draadloze externe releases, shotgun-microfoons, et cetera.

Soms zijn deze mogelijkheden essentieel voor je foto, dus het is de moeite waard om de levensduur van de batterij aan op te offeren. Maar als je batterij bijna leeg is, controleer dan nogmaals of je zonder goede reden één van de bovenstaande instellingen of accessoires zomaar gebruikt.
 
 

3. Houd je batterijen warm

In koude omgevingen gaan camerabatterijen veel sneller leeg dan bij kamertemperatuur. Hetzelfde geldt in mindere mate in zeer warme omstandigheden.
 
Vaak is de beste oplossing hier om de batterij uit je camera te verwijderen wanneer je hem niet gebruikt en hem in een binnenzak van je kleding te bewaren. Dit kun je ook doen met de extra batterijen die je op dat moment niet gebruikt.
 
Met deze techniek ben ik er soms in geslaagd om batterijen waarvan mijn camera zei dat ze leeg waren, nieuw leven in te blazen en een extra serie opnamen te kunnen maken. Maar het is beter om je batterij warm te houden als een preventieve maatregel in plaats van als laatste redmiddel.
 
Kortom, als je een batterij niet actief gebruikt in koude omgevingen, bewaar deze dan in een warme zak. De binnenste laag van je kleding is ideaal.
 
 

batterij tips
Foto: Kimon Maritz via-Unsplash

4. Wees op je hoede met oude camerabatterijen

Na verloop van tijd verliezen batterijen hun vermogen om stroom vast te houden. Dit is volkomen normaal gedrag, maar het betekent wel dat je voorzichtig moet zijn met het gebruik van oudere batterijen. Twee batterijen die je al lang hebt, gaan misschien niet zo lang mee als een nieuwe.
 
Persoonlijk raad ik aan om je batterijen te voorzien van een sticker om in één oogopslag te kunnen zien hoe oud ze zijn. Dit heeft als extra voordeel dat je geen batterijen kwijtraakt; als je batterijen 1 tot en met 7 hebt, behalve # 4 … nou, je weet precies welke je mist.
 
Bovendien hebben veel fotografen vrienden die fotograferen met vergelijkbare camerasystemen. Als je je batterijen labelt, is het veel gemakkelijker om bij te houden welke batterij van wie is aan het einde van de reis.
 
Tegenwoordig gebruik ik nog steeds vrij vaak mijn oude camerabatterijen, maar ik maak er een gewoonte van om elk jaar ten minste één nieuwe batterij te kopen om alles wat ik in de loop van de tijd verlies aan te vullen. Om geld te besparen, kies ik soms een b-merk, hoewel ik weet dat dit een risico kan zijn.
 
De keuze is echter aan jou. De echt optimale manier, hoewel duurder, is om je oude batterijen uit de kast te halen en elke keer een nieuwe (van de originele fabrikant) te kopen. Op die manier weet je dat elke batterij die je op een bepaald moment gebruikt, op of nabij de maximale mogelijkheden in het veld zal presteren.
 
 

accu
Foto: Ricky Kharawala via Unsplash

blog over camera batterijen
Foto: Blair Fraser via Unsplash

5. Neem extra’s mee!

Er is echt niets dat je tegenhoudt om dit hele probleem met de batterijlevensduur te omzeilen door slechts enkele reserveonderdelen in te pakken. Camerabatterijen wegen niet erg veel en nemen ook niet veel ruimte in. En als je het op de langere termijn beziet zijn ze niet al te duur. (Canon EOS-batterijen kosten ongeveer 30 euro, inclusief een oplader, als je het juiste merk koopt.)
 
Over het algemeen redden extra batterijen je in bijna alle (behalve de meest ongewone) omstandigheden. Als je een lange wandeling maakt waarbij elke gram ertoe doet, of als je per ongeluk je oplader bent vergeten voor een reis van een week, worden de rest van de tips in dit artikel plotseling erg belangrijk. Maar voor alledaagse fotoshoots: pak gewoon meer batterijen in dan je denkt nodig te hebben, en het probleem is eigenlijk al opgelost.
 
Dat gezegd hebbende; er zijn manieren om je batterijbeheersysteem te verbeteren, zodat je altijd meer kans hebt om een opgeladen batterij klaar voor gebruik te hebben. Persoonlijk pak ik altijd een volledig opgeladen batterij, een USB-oplader en een powerpack mee in de auto, en het heeft me meer dan eens een hoop ellende bespaard. Verder houd ik ook mijn acculaders thuis aangesloten en laad ik gewoonlijk elke accu na een recente shoot op.

 Sommige fotografen zeggen dat het een slechte gewoonte is om een batterij op te laden die niet helemaal leeg is; het zou de de levensduur van een batterij schaden. Of ze nu gelijk hebben of niet, ik heb liever dat mijn batterijen op de lange termijn wat sneller verouderen dan dat ik in een fotogeniek landschap sta met maar de helft van de batterijlading die ik van tevoren had gepland.
 
Een aantal leveranciers bieden ook zogenaamde Battery Grips aan, die plaats heeft voor meerdere accu’s. Zo’n grip heeft een aan- en uitknop en er is een ontspanknop op geplaatst.

Maar hoe dan ook, hoe meer je meeneemt, hoe minder risico je loopt dat er is misgaat.
 
 

man op berg met camera
Foto: Jakob Owens via Unsplash

Conclusie

Een lege batterij is één van de meest irritante ervaringen die een fotograaf kan hebben, en het kan ronduit verwoestend zijn als dat het enige is dat tussen jou en je ‘once in a lifetime’ foto staat.
 
Met voldoende planning en voorbereiding zul je je zelden in een situatie bevinden waarin tips voor het beheer van de batterijlevensduur zoals hierboven nodig zijn. Maar alles gaat niet 100% van de tijd goed, en de kans is groot dat je uiteindelijk in een riskante situatie terechtkomt.
 
Wanneer dat gebeurt, is het goede nieuws dat je nog wel dingen kunt doen. Spiegelreflex-gebruikers kunnen door hun optische zoeker fotograferen; spiegelloze gebruikers kunnen (met de meeste camera’s) fotograferen met het LCD-scherm aan de achterzijde in plaats van met de electronische zoeker. Je kunt het gebruik van camera-instellingen zoals wifi, IBIS, pop-upflits en beeldcontrole vermijden. Je kunt de helderheid van je LCD-scherm verlagen en extra batterijen warm houden als je in de kou fotografeert.
 
Of, als het ergste geval (een volledig lege batterij) zich voordoet, kun je achterover leunen en in plaats daarvan foto’s maken met je hersenen en de mooie plaatjes opslaan in je geheugen. Voor de meesten van ons is dat echter maar een schrale troost en heeft het weinig te maken met het échte plezier van fotografie…
 
 

camera gear
Foto: Ramiz Dedakovic via Unsplash

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *