forced-perspective

Get The Picture: Forced Perspective

Foto-Uitdaging: Forced Perspective | 1 mei tot en met 28 mei 2025

forced-perspective
08 Dagen
19 Uren
32 Minuten
03 Seconden
Deze Get The Picture Challenge is voorbij. Doe mee met de foto-uitdaging van deze maand. Check de blog op elke eerste van de maand voor de niewe foto-uitdaging.

Fotograferen met een knipoog

Soms hoef je de wereld niet te veranderen je hoeft alleen maar de illusie te wekken dat je dat hebt gedaan. Deze maand dagen we je uit om te spelen met perspectief, schaal en verwarring. Het thema is: Forced Perspective (klik op de link om inspiratie op te doen) Deze creatieve techniek komt deze maand van Fotoclub-lid Reinier Faber, die je uitdaagt om anders te kijken, anders te denken en je camera te gebruiken als goocheldoos.

Tips & Tricks

1. Gebruik een kleine diafragma-opening
Stel je diafragma in op f/11 of hoger. Zo blijft zowel de voorgrond als achtergrond scherp in beeld.

2. Stel scherp tussen je onderwerpen in
Als je met objecten op verschillende afstanden werkt, helpt het om in het midden scherp te stellen voor een gebalanceerd resultaat.

3. Speel met schaal
Combineer een klein object dichtbij met een groter object verder weg. Denk aan een speelgoedautootje op de voorgrond en iemand verderop die er zogenaamd in zit.

4. Zet je camera vast
Gebruik een statief of zet je camera op een stevige ondergrond. Zo kun je nauwkeurig werken en de compositie eenvoudig aanpassen.

5. Wil je zelf ook op de foto?
Gebruik een afstandsbediening, de zelfontspanner of werk samen met iemand die je aanwijzingen kan geven over je positie.

6. Probeer, faal en probeer opnieuw
Forced perspective draait om millimeters. Verwacht niet dat het meteen lukt. Blijf proberen tot de illusie werkt. Geduld loont.

Extra Uitdaging

  • Voor wie de basis van forced perspective al onder de knie heeft: ga dan een stap verder en combineer creativiteit met storytelling. Maak niet alleen een illusie, maar een complete scène waarin de kijker wordt verrast én verleid om langer te kijken.

    De opdracht:
    Bedenk en fotografeer een scène waarin meerdere lagen van perspectief en schaal worden gecombineerd tot één beeld. Gebruik bijvoorbeeld drie of meer elementen op verschillende afstanden, speel met licht, schaduw en eventueel nabewerking om de illusie te versterken.

    Ideeën:

    • Een fantasiewereld waarin mensen, speelgoed en natuur samensmelten

    • Een surrealistische compositie waarin iemand lijkt te lopen op een boek of uit een beker te stappen

    • Een zelfportret waarin jij meerdere rollen speelt op verschillende schaalniveaus

  • Je kan slechts ÉÉN foto per maand insturen. Met of zonder extra uitdaging, in totaal maar 1 foto.

Wat is de Get The Picture Challenge?

Elke maand krijg je een nieuwe foto-uitdaging om te gaan fotograferen. Je wordt geïnspireerd door onze Get The Picture Fotoclub van bevriende fotografen die samen met jou aan deze uitdaging deelnemen.

In de Get The Picture Fotoclub kan je naast je gemaakte foto’s insturen ook vragen stellen die je hebt bij het maken van je foto’s voor de Get The Picture Challenge.

Iedereen die meedoet wordt ook uitgedaagd om andere mensen vooruit te helpen door o.a. vragen te beantwoorden die bij de discussies worden gesteld. Ook het geven van feedback, tips en tricks zijn voor iedereen een waardevolle aanvulling.

Kortom de Get The Picture Challenge is een leuk manier om inspiratie en nieuwe ideeën op te doen en om betere foto’s te maken je camera beter te beheersen. De Get The Picture Challenge is geen fotowedstrijd en iedereen kan meedoen op elk niveau. Het is jouw uitdaging.

Spelregels!

  1. De foto moet gemaakt zijn na de eerste van elke maand als de nieuwe Get The Picture Challenge live gaat. Foto’s mogen dus niet eerder gemaakt zijn en/of uit je archief komen.
  2. Geen logo’s, namen en teksten in de foto’s in de vorm van een watermerk. Je mag wel logo’s, namen en teksten fotograferen.
  3. Geef een beschrijving hoe je de foto hebt gemaakt, waarom dit jouw beste foto is en /of  eventueel met welke instellingen.
  4. Stuur je foto in! Je mag maximaal 1 foto toevoegen per Get The Picture Challenge. Je voegt je foto toe aan het fotoalbum in de Get The Picture Fotoclub die bij deze uitdaging hoort.

De beste inzendingen van vorige maand

Buitenkunst | 1 april tot en met 28 april 2025

Vanaf nu zal ik ook een korte reactie geven op de ingestuurde en gemaakte foto’s waarvan ik een selectie heb gemaakt. Je kan dit lezen onder elke foto. Zowel de maker als mijn reactie op de foto. Onderaan de pagina kan je altijd nog een reactie toevoegen.

Wat een krachtige en originele inzending voor het thema Buitenkunst! Deze foto vangt perfect de ontmoeting tussen twee werelden: de tijdelijke, etherische lichtkunst in de vorm van een ‘orb’ en de permanente, rauwe expressie van graffiti. De tunnel onder de snelweg vormt een spannend decor dat zowel afschrikt als intrigeert. De paarse gloed brengt een bijna magische sfeer in een verder industriële omgeving. Het lijnenspel van het plafond versterkt de compositie en trekt je blik direct naar het lichtobject. Een mooie interpretatie van buitenkunst – gewaagd, creatief en met oog voor contrast. Goed gezien én goed uitgevoerd!
FOTOGRAFIE: BRIGITTE MULDERS - Wat een krachtige en originele inzending voor het thema Buitenkunst! Deze foto vangt perfect de ontmoeting tussen twee werelden: de tijdelijke, etherische lichtkunst in de vorm van een ‘orb’ en de permanente, rauwe expressie van graffiti. De tunnel onder de snelweg vormt een spannend decor dat zowel afschrikt als intrigeert. De paarse gloed brengt een bijna magische sfeer in een verder industriële omgeving. Het lijnenspel van het plafond versterkt de compositie en trekt je blik direct naar het lichtobject. Een mooie interpretatie van buitenkunst – gewaagd, creatief en met oog voor contrast. Goed gezien én goed uitgevoerd!
FOTOGRAFIE Helma Lomans - Helma, wat een fascinerend beeld heb je hier neergezet! Je hebt een kunstwerk gekozen dat niet alleen visueel prikkelt, maar ook letterlijk de werkelijkheid vervormt. De spiegelende, golvende wanden creëren een bijna surrealistisch doorkijkje naar de buitenwereld, waarin natuur en architectuur samensmelten tot een nieuwe compositie. De keuze voor dit standpunt kijkend door de opening laat ons even meereizen in jouw verwondering. Een sterk voorbeeld van hoe buitenkunst niet alleen aanwezig is, maar ook de manier waarop we de wereld zien, compleet kan veranderen. Prachtige blik, Helma!
FOTOGRAFIE Helma Lomans - Helma, wat een fascinerend beeld heb je hier neergezet! Je hebt een kunstwerk gekozen dat niet alleen visueel prikkelt, maar ook letterlijk de werkelijkheid vervormt. De spiegelende, golvende wanden creëren een bijna surrealistisch doorkijkje naar de buitenwereld, waarin natuur en architectuur samensmelten tot een nieuwe compositie. De keuze voor dit standpunt kijkend door de opening laat ons even meereizen in jouw verwondering. Een sterk voorbeeld van hoe buitenkunst niet alleen aanwezig is, maar ook de manier waarop we de wereld zien, compleet kan veranderen. Prachtige blik, Helma!
FOTOGRAFIE Hans Kartodirdjo - Wat een indrukwekkende muurschildering! De surrealistische stijl en het gigantische formaat zorgen voor een wow-effect dat versterkt wordt door de persoon in beeld, die vol bewondering omhoog kijkt. De gelaagde opbouw van de figuren alsof ze uit linten bestaan geeft diepte en beweging aan het kunstwerk. De uil voegt een mystiek element toe en maakt het verhaal nog intrigerender. Dit is buitenkunst op z’n best: groots, fantasierijk en op een onverwachte plek. De fotograaf heeft het moment prachtig vastgelegd met oog voor schaal en perspectief. Heel sterk!
FOTOGRAFIE - Henk-Jan de Bruijn - Wat een slimme en creatieve vondst, Henk-Jan! Je hebt het thema buitenkunst op een originele manier benaderd door niet alleen één kunstwerk vast te leggen, maar er twee visueel met elkaar te verbinden. Het doorkijkje door het blauwe object naar de kleurrijk ingepakte watertoren creëert diepte én nieuwsgierigheid. Het lijnenspel van het blauwe kunstwerk contrasteert mooi met het natuurlijke landschap en de ronde vormen van de toren. De titel Dubbele Kunst is raak gekozen – je laat zien dat kunst soms niet alleen in het object zit, maar juist ook in het perspectief van de kijker. Sterk gezien en krachtig vastgelegd!
FOTOGRAFIE Jan Verstraten - Jan, deze foto is een krachtig voorbeeld van hoe buitenkunst niet alleen visueel indrukwekkend kan zijn, maar ook een diepere lading met zich meedraagt. Je hebt niet alleen de enorme muurschildering treffend vastgelegd, maar ook een mooie compositie gecreëerd door de toeschouwer – in zomerse outfit – mee te laten kijken. Dat versterkt de betrokkenheid van de kijker bij het beeld. De muurschildering zelf zit vol detail en vertelt een verhaal – het eerbetoon aan de slachtoffers maakt het nog indringender. Je opname respecteert die emotionele lading, terwijl je ook het kleurrijke karakter van het werk benadrukt. Prachtig werk!
FOTOGRAFIE Jan Verstraten - Jan, deze foto is een krachtig voorbeeld van hoe buitenkunst niet alleen visueel indrukwekkend kan zijn, maar ook een diepere lading met zich meedraagt. Je hebt niet alleen de enorme muurschildering treffend vastgelegd, maar ook een mooie compositie gecreëerd door de toeschouwer in zomerse outfit mee te laten kijken. Dat versterkt de betrokkenheid van de kijker bij het beeld. De muurschildering zelf zit vol detail en vertelt een verhaal het eerbetoon aan de slachtoffers maakt het nog indringender. Je opname respecteert die emotionele lading, terwijl je ook het kleurrijke karakter van het werk benadrukt. Prachtig werk!
Fotografie Mylene Vossen - Mylene, wat een frisse en kleurrijke inzending. De strandhuisjes ogen als een reeks vrolijke penseelstreken langs de duinrand. Wat deze foto bijzonder maakt is de spiegeling in het water die de compositie verdubbelt en een bijna schilderachtig effect oplevert. Door het zachte licht en de rustige achtergrond komen de kleuren prachtig tot hun recht. Je laat met deze foto zien dat buitenkunst soms simpelweg bestaat uit de combinatie van menselijk ontwerp en natuurlijke elementen. Prachtig gezien en sterk vastgelegd.
Fotografie Leo van Gaal - Leo, wat een prachtig voorbeeld van hoe de natuur zelf de meest verrassende kunstwerken creëert. Door echt goed te kijken heb je iets opgemerkt wat velen misschien zouden missen. De vorm in de boomstam lijkt bijna bewust geboetseerd en roept direct associaties op. Je foto nodigt uit tot verwondering en laat precies zien waar het bij buitenkunst om draait. Mooi hoe je met deze opdracht op pad bent gegaan en iets unieks hebt weten vast te leggen. Heel goed gezien en mooi gefotografeerd.
Fotografie Leo van Gaal - Leo, wat een prachtig voorbeeld van hoe de natuur zelf de meest verrassende kunstwerken creëert. Door echt goed te kijken heb je iets opgemerkt wat velen misschien zouden missen. De vorm in de boomstam lijkt bijna bewust geboetseerd en roept direct associaties op. Je foto nodigt uit tot verwondering en laat precies zien waar het bij buitenkunst om draait. Mooi hoe je met deze opdracht op pad bent gegaan en iets unieks hebt weten vast te leggen. Heel goed gezien en mooi gefotografeerd.

Andere blogs

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *