Stadsfotografie, stiekem best een type fotografie die iedereen weleens uitvoert. Of je nu in je eigen stad of dorp weleens foto’s maakt, of dat je een dagje weg gaat naar een andere stad tot zelfs op vakantie, veel fotografen leggen de stedelijke omgeving vast. Maar wat houdt dit nou eigenlijk in, stadsfotografie.

Stadsfotografie heb je in verschillende vormen, zoals hierboven omschreven een dagje weg of op vakantie maar ook kan je je eigen omgeving goed wekelijks/maandelijks vastleggen. Hoe je dit uitvoert maakt niets uit. Bij stadsfotografie gaat het erom dat je de stad vastlegt, maar wat is nou eigenlijk een “stad”? Wikipedia omschrijft een stad als volgt:

“Een stad is, in tegenstelling tot een dorp, een grotere plaats waar mensen wonen, gelegen aan grotere verkeerswegen en met een eigen bestuurs- en verzorgingsstructuur. Het onderscheid tussen steden en dorpen wordt meestal gemaakt op grond van de grootte (het aantal inwoners) of het voorzieningenniveau.”

Wikipedia

“In het middeleeuwse Europa gold een andere definitie: steden waren plaatsen met stadsrechten, zoals het hebben van een stadsmuur en het hebben van een eigen rechtspraak en het heffen van belastingen.”

Wikipedia

De middeleeuwse steden zijn, hoewel in sommige gevallen dorpen groter kunnen zijn, nog steeds een stad, vaak met vele historische herkenningspunten. Maar er zijn nog veel meer plaatsen in Nederland die volgens de huidige definitie ook een stad worden genoemd. Wat is nou zo’n stad buiten dat er meer mensen wonen? Zoals hierboven omschreven is een stad vaak gelegen aan grotere verkeerswegen en met een eigen bestuurs- en verzorgingsstructuur. Dit houdt simpelweg in dat een stad via een goed transportnetwerk goed te bereiken is, denk aan de snelwegen, transport via trein, kanalen, etc. Maar ook is er een bestuur, vaak in de vorm van een gemeentebestuur, en verzorgingsstructuur. Dit laatste houdt vooral in dat er winkels, bedrijven, etc., zijn in de stad. Dit houdt in dat een stad veel aspecten heeft, namelijk een transportnetwerk, bedrijvigheid, winkels, architectuur, horeca en als laatste maar zeker niet als minste, de bewoners zelf.

Als je bovenstaande in je achterhoofd houdt wordt een stad ineens veel interessanter maar ook lastiger te fotograferen. Want waar moet je nu op focussen? Wat is nou belangrijk om vast te leggen? Dit ligt helemaal aan wat je zelf wilt fotograferen. Bedenk wel dat er veel in een stad is en dat alles bij de stad hoort. Hieronder een uitleg hoe je een stad goed kunt fotograferen, of je nu een dagje naar een stad toe gaat of je eigen stad fotografeert.

Geschiedenis

Iedere stad heeft een geschiedenis, sommige steden hebben een rijke geschiedenis, in sommige steden zie je bijna niets van de geschiedenis. Toch is het altijd interessant om even in de historie van de stad te duiken, hierdoor krijg je meer informatie over wat interessant is om vast te leggen. En je krijgt vaak ook informatie over historische plekken waar andere nog nooit van hadden gehoord, totdat jij de foto’s hiervan laat zien. Zoek eens op Wikipedia de stad op die je gaat bezoeken. Als je al in de stad zelf woont kan je misschien vele betere bronnen vinden in de buurt, ga hier eens op zoek naar wat geschiedenis en je zult ervan versteld staan wat er allemaal te vinden is in je eigen stad.

Geschiedenis van de stad
Als je goed kijkt kan je vaak plekken vinden in de stad die nog zeer onbekend zijn.

Winkelgebied en Horeca

Winkelen in de stad
In het winkelgebied kan je vaak hele mooie beelden vinden tussen het winkelend publiek.

Bij het bezoeken van een stad loop je vaak door het winkelgebied heen, hier staan regelmatig mooie pandjes die je op de foto zet, maar ook is het hier interessant om mensen op de foto te zetten. In een binnenstad lopen vaak veel mensen, winkel in, winkel uit. Vaak ook met vele tassen van de spullen die ze hebben gekocht, of ze zitten lekker een ijsje (of iets anders) te eten op een bankje of de rand van een plantenbak. Tijdens lunch – en dinertijd zitten de restaurantjes vol en als het lekker weer is vanaf een uurtje of 3 nergens meer een plekje te vinden op de terrasjes. Deze sfeer van winkelende, etende, drinkende maar vooral genietende mensen is goed vast te leggen in het winkelgebied. Als je dit ook nog samen met historische pandjes kan vastleggen heb je een heel mooi stadsbeeld binnen.

Ook tijdens festivals, nationale feestdagen, etc. is het winkelgebied het uitgelezen gebied om foto’s te maken. Denk tijdens de kerstvakantie eens aan de ijsbaan die vaak op een groot plein (of zelfs nog specifieker, de markt) wordt neergezet. Of denk eens aan Koningsdag, wat is er dan allemaal in een centrum te doen?

Bedrijvigheid

Naast de winkels is er ook altijd veel bedrijvigheid in een stad te vinden, misschien is dit niet iets voor als je een dagje weg bent, maar het hoort ook zeker bij de stad. De bedrijventerreinen horen ook bij de stad, het kan ook eens interessant zijn om in je eigen stad eens over de verschillende bedrijventerreinen te lopen. Misschien vind je hier ook wel zeer interessante foto’s. Maar je kunt het ook in het winkelgebied zelf vinden, vaak zie dat er ergens aan de weg wordt gewerkt, of een gebouw wordt verbouwd, of misschien zie je wel iemand die een reparatie doet aan een fiets of iets dergelijks. Ook het zakelijke verkeer, zoals de vrachtwagens die nieuwe voorraad bij de winkels aflevert hoort hierbij.

Bedrijvigheid in de stad
Ook de bedrijven zijn onderdeel van de stad, maak hier ook gebruik van.

Verkeer

Verkeer in de stad
Ook het verkeer in de stad kan hele mooie beelden opleveren.

Verkeer heb je heel veel in een stad. Of het nou de vele automobilisten zijn die door de stad rijden, of de fietsers die nog even snel over de stoep fietsen, of de voetganger die voor dat rode licht staan te wachten, ze horen allemaal bij het verkeer. Betrek dit dus ook bij je foto’s, in een stad met mensen wordt geleefd, dat mag ook op jou foto’s.

Toekomst

Vaak vergeten mensen dit stukje van de stad, maar een stad heeft naast een geschiedenis ook een toekomst. Sommige steden werken hard aan de toekomst, sommige steden is hier niets van zichtbaar. Maar overal wordt aan de toekomst gewerkt. Wat kan je hier nou van vastleggen? Niet echt veel. Je kunt wel de bouwwerkzaamheden van nieuwe wegen of gebouwen vastleggen, dit is namelijk het meest zichtbaar van de toekomst. Maar een toekomst brengt ook een nieuw verleden, hetgeen wat jij nu vastlegt is in de toekomst het verleden. Hierbij kan je naar de toekomst werken en plekken die je weet die gaan veranderen alvast vastleggen, zo heb je in de toekomst hele interessante foto’s.

Als je nu een dagje weg gaat naar een vreemde stad, je hebt alles uitgezocht en al het bovenstaande goed in acht genomen, is het leuk om na enkele jaren weer terug te gaan om te kijken wat er is veranderd.

Als je actief met stadsfotografie bezig wilt zijn is het verstandig om al deze bovenstaande punten eens goed te bestuderen op de stad waar jij actief wilt zijn. Woon je in een dorp, gelukkig is (bijna) al het bovenstaande ook hier toepasbaar.

Cityview

Reacties (6)

Your Avatar
Peter vd Hurk 18 februari om 14:38

Leuk artikel Jasper. Er valt zoveel te beleven in een stad/dorp. En dan heb je het nog niet eens gehad over de kunst, de parken, het groen, de sportcomplexen, educatie (TUE, Hogeschool), graffiti, etc, etc...

Reageer hier op
Your Avatar
Jasper Scheffers 19 februari om 18:58

Peter, je hebt gelijk dat ik nog niet eens alles heb genoemd. Er valt erg veel te zien en beleven in een stad. Het is daarom ook zaak om eerst goed uit te zoeken wat er te beleven valt en hier op in te spelen.

Your Avatar
cor smeets 19 februari om 13:38

Toch weer wat geleerd vandaag. Ik doe altijd mijn uiterste best om te voorkomen dat je auto's e.d. op mijn foto ziet. Bij jouw foto's vind ik dit echter geen probleem.

Reageer hier op
Your Avatar
Jasper Scheffers 19 februari om 18:59

Zodra je de auto's gebruikt in de foto zorg je er voor dat de foto's wat levendiger kunnen worden.

Your Avatar
Jean-Pierre van der Zanden 19 februari om 14:22

Jammer dat je geen perspectief correctie doet op je foto's… :)

Reageer hier op
Your Avatar
Jasper Scheffers 19 februari om 19:43

Ik doe inderdaad bijna nooit perspectief correctie op mijn foto's. Ik vind het zelf mooi als foto's wat naar boven zijn gericht, vandaar dat ik dit bijna nooit uitvoer. Ik vindt het zelf wel een mooi effect geven in de foto.

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden