Aan de slag met storytelling: Eigen fotoserie

Storytelling betekent eigenlijk niets meer dan verhalen vertellen. Verhalen vertellen we allemaal, ze geven immers betekenis aan ons bestaan. We kunnen kennis doorgeven, dingen leren, iets beter begrijpen door te luisteren of kijken naar verhalen. Zo werkt het ook in de wereld van de fotografie. Wat maakt het dat je na het bekijken van de ene fotoserie het tot in detail kunt navertellen wat de foto’s je hebben verteld of wat voor indruk de foto’s op je hebben achter gelaten, terwijl je, je van een andere serie na een uur nog maar weinig kunt herinneren.

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Een fotoserie raakt je of raakt je niet. Het is een kwestie van gevoel. Waarschijnlijk kun je zelf wel bedenken dat een fotoserie over een onderwerp waar je iets mee hebt je automatisch meer raakt. Je hebt er een binding mee, dit gaat vanzelf. Maar zo zwart/wit is het toch niet helemaal. Er zijn namelijk wel een aantal tips waarmee je van een fotoserie, een goed verhaal kunt maken, waarmee je een boodschap en gevoel kunt overbrengen.

Storytelling Fotografie

Dit heeft te maken met hoe je serie is opgebouwd. Hoe hou je een fotoserie spannend en interessant? Hoe kun je ervoor zorgen dat andere mensen door jouw foto’s worden aangetrokken? Met simpele tips om te komen tot een goede photostory: kun je echt een boodschap overbrengen, een sfeer neer zetten of mensen iets laten ervaren alsof ze het zelf hebben beleefd. Storytelling is in de fotografie een manier om mensen emotioneel te raken en automatisch dus ook één van de magische trucs die in de marketingwereld veel wordt toegepast. In deze blog vertel ik jullie meer over de basisregels van storytelling. Aan het einde van mijn verhaal kun je zelf aan de slag met het maken van je eigen story! 

beanbrothers

Maak een serie van vijf tot tien foto’s. Begin met een introductie/totaalbeeld. Meestal is dit een overzichtsfoto. Als je een groothoeklens hebt, zou je deze daar goed voor kunnen gebruiken. De eerste overzichtsfoto geeft een indruk van de plaats waar jouw verhaal zich afspeelt. Laat de foto opvolgen door een mediumbeeld. Daarbij besteed je aandacht aan één activiteit of richt je de aandacht op één groep.

meduimbeeld

Vervolgens is het erg sterk om een close-up aan je verhaal toe te voegen. Kies één element, iemands gezicht, iemands handen die een handeling uitvoeren of een detail van bijvoorbeeld een gebouw. Door dit puzzelstukje aan je verhaal toe te voegen, geef je niet direct alles uit je verhaal weg. Dit zorgt ervoor dat mensen nieuwsgierig worden. Geef niet direct alles weg! Laat de close-up opvolgen door een interactie.

Fotografeer mensen die met elkaar praten of die op een of andere manier met elkaar in actie zijn. Hiermee zorg je voor verbinding in je verhaal. Door deze verbindingen vast te leggen op foto en toe te voegen na je verhaal, waarin je als het goed is zojuist de interesse bij de kijker hebt opgewekt, wek je vervolgens het gevoel van verbinding op. Dit komt omdat de kijker visueel deel neemt aan een interactieve situatie.

interactie

closeup

Portret: laat de kijker kennis maken met een belangrijk persoon uit je verhaal, zo krijgt het verhaal een gezicht. Meestal wordt het portret gefotografeerd in een close-up, gemaakt in iemands natuurlijke omgeving. Om je serie tot één verhaal te maken is het slim om de bovengenoemde beelden te laten opvolgen door een foto die een ultieme samenvatting van die elementen geeft die het hele verhaal vertellen. Deze kenmerkende foto is de kern van je verhaal. Het brengt alles samen.

portret

storytelling

Als je het leuk vindt, kun je hierna nog een kleine serie aan je verhaal toevoegen. Hierin kun je bijvoorbeeld laten zien hoe iets in zijn werk gaat. Gebruik dan foto’s van voor, tijdens en na de handeling. Laat dit een soort miniserie zijn binnen je verhaal. Vergeet je serie niet af te sluiten met een pakkende slot foto. Ik raad je aan hiervoor een foto te gebruiken die nog een keer een typisch kenmerk uit je verhaal naar voren brengt, zodat de sfeer van je verhaal door de kijker goed kan worden geproefd.

storytelling

bonen

koffie

Hiermee heb je de basis van je eigen photostory. De foto’s die je in deze blog ziet, is mijn allereerste fotoserie (storytelling). Nu is het aan jullie! Heel veel succes en plezier.

banner

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *