Review Canon Powershot SX70HS

Via Canon Nederland kreeg ik de mogelijkheid om een aantal weken met de Canon Powershot SX70 HS te spelen. Ik nam hem mee op reis tijdens een zware huttentocht door het Gran Paradiso National Park in Italië waar hij door zijn lichtgewicht compactheid en enorm zoombereik erg goed tot zijn recht kwam.

Canon Powershot SX70 HS Voorkant

Canon Powershot SX70 HS Achterkant

Een compact bridge camera met een spiegelreflex-design

De Canon Powershot SX70 HS is een compact bridge camera met een spiegelreflex-design. Hij heeft een 20.3 megapixel CMOS sensor, een DIGIC 8 beeldprocessor en een optische zoom van maar liefst 65x. Dit staat gelijk aan een zoombereik van 21-1365mm (35mm equivalent). Hij heeft beeldstabilisatie aan boord waarmee camerabewegingen geminimaliseerd kunnen worden voor scherpere opnamen vanuit de hand. Ook heeft hij een elektronische OLED (2,3m) zoeker voor heldere opnamen op ooghoogte.

De camera is bijzonder ‘connected’. Dankzij de ingebouwde Wi-Fi en Bluetooth maak je snel verbinding met je smartphone of tablet en bekijk je je foto’s aldaar, waarna je ze meteen op social media kunt delen. Je kunt je smartphone ook als afstandsbediening gebruiken.

De camera bereikt een behoorlijk goede beeldkwaliteit en snelheid door de koppeling van de 20,3 Megapixel sensor met de DIGIC 8-beeldprocessor. Hierdoor kun je 10 beelden per seconde schieten en UHD 4K-video plus 4K-timelaps-video opnemen.

Samen produceren de zeer gevoelige sensor en processor een aangename beeldkwaliteit met levensechte kleuren en fijne details, ook bij weinig licht, zo claimt Canon.

canon-powershot-sx70-hs-zoomcapaciteit
Het zoombereik is werkelijk fabuleus, van enorm groothoek tot superzoom!

Belangrijkste kenmerken van de Canon Powershot SX70 HS

  • 20,3 megapixel CMOS-sensor
  • Supersnelle DIGIC 8 beeldprocessor
  • 65x optische zoom en 130x ZoomPlus
  • 5 stops beeldstabilisatie
  • 3″ kantel-draai LCD-display
  • 4K video’s en 4K Timelapses

 

  • Schiet tot 10 frames per seconden
  • Brandpuntsafstand van 3,8 – 247mm (35mm equivalent: 21-1365mm)
  • ISO gevoeligheid: 100-3200
  • Afmeting: 127 x 90,9 x 116,6 mm
  • Gewicht: 608 gram

 

Canon Powershot SX70 HS - kleuren en details zijn verbazingwekkend
De kleuren zijn erg mooi en de hoeveelheid details verbazingwekkend

Is dit dan dé perfecte (reis)camera van 600 gram voor iets meer dan 500 euro? Met een zeer groot bereik van 21-1365mm schiet je weidse panorama’s én dat verre vogeltje. Ik heb de camera flink aan de tand gevoeld. Wat me meteen al heel erg beviel was het geringe gewicht en het feit dat je geen lenzen hoeft te verwisselen, je hebt het complete zoombereik aan boord. En wát voor zoombereik!

Het toestel stelt je in staat om wildlife dat zich eigenlijk altijd op grote afstand bevindt te vangen. Dat kleine vogeltje? Die schiet je levensgroot met 1365mm. Murmeltiere (bergmarmotten), een groep lammergieren die onverwachts overvloog, een groepje gemzen en op zeer grote afstand vanaf een richel naar ons stonden te kijken, alles kwam binnen handbereik. Mede ook doordat je de camera gewoon om je schouder kunt laten hangen en je hem snel bij de hand hebt.

Canon Powershot SX70 HS-lammergieren
Deze lammergieren doken ineens op en vlogen erg hoog. Een wonder dat ik ze heb kunnen vastleggen, dankzij de snelheid en het zoomvermogen van de Powershot

Het grote verschil en de verbetering ten opzichte van voorganger de Powershot SX60 HS zit hem niet in de foto- maar in de videocapaciteiten. Je kunt nu in 4K met 25/30 fps filmen waarbij je in diezelfde resolutie ook automatisch een timelapse video kunt maken. 4k-video is echter ook mogelijk met je smartphone, echter nu kun je deze resolutie combineren met 65x optische zoom. Zo zie je veel extra details. Filmen bij 65x optische zoom werkt echter alleen goed vanaf statief. Uit de hand kan het beeld behoorlijk verspringen.

Een Murmeltier op grote afstand breng je handmatig en toch scherp close-up in beeld
Een Murmeltier op grote afstand breng je handmatig en toch scherp close-up in beeld

Ik ben zelf niet zo’n filmer (meer) dus ik heb me meer geconcentreerd op het fotogedeelte van de camera. De SX70 heeft een aantal leuke trucs aan boord. De autofocus is merkbaar sneller en het bestandsformaat C-RAW geeft je 40% kleinere bestanden dan gewoon RAW. En dan is er nog de optie Veegpanorama die erg handig is. Al met al zeer nuttige en bruikbare opties die voor de lichtbepakte rugzakreiziger die veel foto’s wil maken van zeer diverse onderwerpen weer extra mogelijkheden bieden.

Canon Powershot SX70 HS-Macro-stand
In de macro-stand kun je zeer dichtbij je onderwerp komen

Gebruiksgemak van deze Powershot

Een gebruiksaanwijzing van de Canon Powershot SX70 HS is niet meegeleverd, deze kun je bij Canon downloaden. Mooi is dat hij een heldere elektronische zoeker aan boord heeft. Die maakt gebruik van een oled-scherm met 2.36 miljoen beeldpunten. Heel scherp en helder! De ultrasone motor zorgt voor snelle en stille scherpstelling en in- en uitzoomen tijdens het fotograferen of filmen.

Je kunt je composities maken via het heldere, kantelbare LCD-display. Of via de al even heldere elektronische zoeker. Met het kantelbare display maak je opnames uit bijna alle hoeken.

De Zoom Framing Assist zorgt ervoor dat je je onderwerp niet kwijtraakt als je helemaal bent ingezoomd. Als je inzoomt hoef je niet het onderwerp te zoeken de focus blijft het onderwerp volgen.

Canon Powershot SX70 HS
Gemzen op zeer grote afstand en ook nog met tegenlicht, toch is er nog veel detail uit te halen!

Beeldkwaliteit

Dezelfde beeldkwaliteit als bij een fullframe-camera (36x24mm) kun je bij de Powershot SX70 HS met 20 megapixels op een sensor van 6,4×4,8mm natuurlijk niet verwachten. De pixels zijn kleiner en er valt dan ook relatief weinig licht op iedere pixel waardoor ruis (ook bij lagere iso-waardes) eigenlijk niet te voorkomen is. Echt problematisch wordt dat echter pas boven de 800 iso en als je op 100% uitvergroot. De camera biedt prettige beelden bij het middengedeelte van z’n zoombereik.

Deze sterrenfoto valt wat tegen, hiervoor is de camera duidelijk niet bedoeld!
Deze sterrenfoto valt wat tegen, hiervoor is de camera duidelijk niet bedoeld!

De beeldkwaliteit is een stap achteruit als je hem vergelijkt met die van de SX60 HS van 16 megapixels. De nieuwe 20 megapixel sensor geeft daardoor teveel ruis, zelfs op 100 iso. Boven de 400 iso gaan fijne details al verloren. Dat is zonde, want op de uiterste telestand (die je best vaak gebruikt bij wildlifefotografie) heb je goed licht nodig, of je moet aan een hogere iso-waarde om je sluitertijd snel genoeg te kunnen houden voor scherpe foto’s.

Als reis- of vakantiefotograaf fotografeer je echter vaak in goede lichtomstandigheden. En wat doe je met je vakantiekiekjes, die print je (als je ze al uitprint) vaak niet groter uit dan op A4-formaat. Of je bekijkt ze op een full-HD beeldscherm en dan ziet het er vaak al snel prima uit. Als je goed belicht (waarbij je dus geen donkere of dichtgelopen schaduwpartijen moet ophalen in de nabewerking) zijn de foto’s tot 800 iso meer dan acceptabel.

Als je het maximale uit de beeldkwaliteit wilt halen, fotografeer dan in ieder geval in RAW/C-RAW en verwijder de ruis (niet de luminance maar de chrominance noise) in de nabewerking. Zo raak je de ‘vieze’ ruis kwijt en blijft detail behouden. Ik gebruik zelf het programma Topaz Denoise (te koop voor zo’n 80 dollar) dat met AI automatisch alle ruis verwijderd, met behoud van detail.

Omdat een zonnekap ontbreekt, moet je wat uitkijken met tegenlicht
Omdat een zonnekap ontbreekt, moet je wat uitkijken met tegenlicht

Samenvatting

De perfecte reiscamera bestaat natuurlijk niet, maar deze Powershot SX70 is wel een hele goede vakantiecamera van maar iets meer dan 600 gram. Je kunt er bijna elk onderwerp onderscheidend mee in beeld brengen. Als de foto’s tot 100% inzoomt en op pixelniveau bekijkt kom je van een koude kermis thuis. Bekijk je foto’s gewoon beeldvullend en dan ziet het er allemaal prima uit. De details zijn allemaal aanwezig, maar je mist het ‘crispy sharp’ in je foto’s als je een behoorlijke fullframe gewend bent. In de nabewerking kun je echter een hoop goedmaken, als je weet wat je moet doen.

De beeldkwaliteit is bij goed licht overdag echt prima te noemen
De beeldkwaliteit is bij goed licht overdag echt prima te noemen

De elektronische zoeker is behoorlijk goed, net als de beeldstabilisatie. Ook de autofocusprestaties zijn prima en de bediening gaat lekker eenvoudig en snel. Hij is ook nog eens lichtgewicht. Kort samengevat: een plezier om mee te fotograferen en ook filmen.

Als reiscamera is de PowerShot SX70 HS eigenlijk moeilijk om over het hoofd te zien. Hij heeft een spiegelreflex-design, maar ook onder die body zit de nodige kracht: een 20.3 megapixel CMOS sensor, de DIGIC 8 processor en 4K-video. Een camera met behoorlijke power dus, en met z’n 65x zoom is het een camera die opgewassen is tegen bijna elke foto-situatie.

Op de kleurweergave is ook echt helemaal niets aan te merken
Op de kleurweergave is ook echt helemaal niets aan te merken

Met een zware spiegelreflex met behoorlijke zoomlens was het niet gelukt de opnames te maken die ik tijdens de huttentocht maakte. Juist omdat hij zo licht is dat je hem om je schouder kunt dragen de hele dag, ben je in staat om snelle actieshots te nemen. De investering van een kleine 500 euro is ook nog eens behoorlijk te overzien. Ik vind het een aanrader!

Deze berghut was op zeer grote afstand en met het blote oog nauwelijks te zien
Deze berghut was op zeer grote afstand en met het blote oog nauwelijks te zien

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Hoi, ik heb bovenstaande camera en ben momenteel op reis. Ik probeer hier fotos van de sterrenhemel te maken, maar verder dan wat kleine stipjes kom ik niet, terwijl ik met het blote oog veel meer sterren zie. Als ik de sluitertijd hoger zet dan 1 seconde, wordt mijn iso automatisch teruggezet naar 100 en ik kan dit dan niet aanpassen. Hoe kan ik mijn camera instellen dat ik wel redelijke foto’s van de sterrenhemel kan maken?

    1. Afhankelijk van welke lenzen en ervaring kan je het volgende proberen om meer succes te behalen.
      – Zet je camera op de M-stand
      – Gebuik je grootste diafragma (de kleinste f-waarde) f2.8 indien mogelijk.
      Een vuistregel voor de maximale sluitertijd om beweging van sterren te voorkomen:
      Voor full-frame camera’s:
      14 mm bij 30 seconden
      16 mm bij 25 seconden
      24 mm bij 20 seconden
      35 mm bij 15 seconden

      Voor APS-C-camera’s:
      10 mm bij 25 seconden
      16 mm bij 20 seconden
      22 mm bij 15 seconden
      – Als je een f/2.8 lens hebt, dan is ISO 6400 prima, zonder maanlicht.
      – Stel de lens scherp (handmatig kan nodig zijn in het donker), et hem dan op MF).
      – Maak een foto en bekijk het.
      – Gebruik het vergrootglas op uw LCD-scherm om ervoor te zorgen dat de sterren scherp in beeld zijn.
      – Controleer het histogram om een belichting te krijgen die helder genoeg is.
      Ik benieuwd of het zo gelukt is. Succes.

      1. Hoi, we hebben zoiets inderdaad geprobeerd. De grootste diafragma die we hebben kunnen instellen was 3.5. Ik ben bang dat het probleem in de iso zit. Zodra we een sluitertijd van langer dan 1s instellen wordt de iso 100 en dit kunnen we niet aanpassen. Of er staan nog andere instellingen niet goed, maar dat zou ik echt niet weten. Wij hebben de camera uit bovenstaand artikel. Heeft u enig idee hoe we de iso hoger kunnen houden met een langere sluitertijd?

  2. Hallo Marcel, ik heb er ook één aangeschaft. Nu krijg ik de macro mogelijkheid niet meer te zien in de P stand. Alleen MF ( handmatig focus en normaal A met driehoekje links ervan. Kan jij mij helpen hoe ik de” tulp ” weer terugkrijg?
    Met vriendelijke groet,
    Marja

    1. Als je te dicht bij je onderwerp bent dan gaat de camera automatisch over op MF en zal het tulpje Macro uitgegrijsd zijn. Iets meer afstand nemen en opnieuw scherpstellen zou moeten werken.