Laatst kwam ik op het internet een van de vreemdste lensdoppen tegen die ik ooit gezien heb. Het Japanse bedrijf voor camera-accessoires UN heeft namelijk een speciale lensdop gemaakt met een ingebouwde temperatuur- en vochtigheidsmeter om je te helpen perfect voor je objectieven te zorgen.

De lensdop wordt UNX-8595 genoemd weegt 34,5 gram. Hij is ontworpen voor Micro Four Thirds-lenzen en beschikt over een thermo-hygrometer waarvoor geen batterij nodig is. Hoewel compact, is het ongeveer twee keer de dikte van een standaard M4 / 3-achterkap.

UNX-8595
Foto: http://43rumors.com

Door je objectieven in een warme en vochtige omgeving te bewaren, kan schimmel op de glazen elementen groeien en uw apparatuur beschadigen. Als je er zeker van wilt zijn dat je lenzen constant droog zijn, dan is deze lensdop een optie voor je.

Het ziet er prachtig uit maar ik vind het een beetje overkill. Mijns inzien kun je net zo goed een zakje met silicagel korrels in de lensdop of je cameratas leggen. Ik doe dit al jaren en heb nog nooit ook maar één enkele schimmel op mijn glaswerk gehad.

Of misschien nog beter, leg naast het silicagel, één hygrometer in je cameratas of camerakoffer ;-)

Reacties (6)

Your Avatar
Marcel Wiegerinck 14 januari om 08:24

Tsja ik ga toch een stuk minder goed met mijn lenzen om merk ik ;-)

Reageer hier op
Your Avatar
Huub Keulers 19 januari om 11:45

En je bent echt niet de enige Marcel ;-)

Your Avatar
Jacques Linssen 14 januari om 08:39

Ik vind het wel grappig, goed gevonden Huub!

Het vermaast me dat dit voor M43 is uitgebracht, en bv. niet in Hasselblad- of Leica-M-vatting.

Los daarvan, hygrometer in de kast lijkt me meer iets voor verzamelaars van (duurdere) klassieke lenzen. Maar die zullen vast ongetwijfeld een kastje met thermostaat en vochtregulering hebben om hun meest kostbare exemplaren op te slaan.

In ons klimaat hoeven we ons overigens niet acuut zorgen te maken om schimmel. Bij de lenzen die ik heb treedt het pas op na 40-50 jaar, en dan nog lang niet op alle lenzen. Haze door condensatie en vervolgens uitharden van olie kan soms wel een probleem zijn, maar dat ligt niet aan de temperatuur & luchtvochtigheid. Haze is vaak eerder een gevolg van de assemblage-kwaliteit, gebruikte smeermiddelen voor diagragma en focusring, etc. Zowel haze als schimmel is soms wel goed te verhelpen bij revisie, en soms niet.

Zonder dollen, misschien moet ik dit dopje maar bestellen, ik heb geen M43, maar leuk hebbedingetje :)

Reageer hier op
Your Avatar
17 januari om 11:07

Helemaal mee eens Jacques. En wat doe je als in je fototas wordt aangegeven dat de luchtvochtigheid niet goed is. Dan moet je dus ook gaan investeren in iets dat dit corrigeert.

Your Avatar
Huub Keulers 19 januari om 11:45

Mooi commentaar Jacques en interessante aanvullingen waar ik me goed in kan vinden. Het is inderdaad een leuk hebbedingetje die ook nog eens mooi uitziet. Ik twijfel dus ook ;-)

Your Avatar
DavidLergo DavidLergo 1 mei om 15:00

findiedelsdabfeng.ga

Reageer hier op

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden