Fotografie trends en ontwikkelingen met Martijn Sturkenboom van City Foto Eindhoven

Van nieuwe foto-apparatuur gaat menig hart sneller kloppen. Veel mensen maken momenteel de overstap van een spiegelreflexcamera naar een systeemcamera. Dan is er nog de keuze uit talloze mooie objectieven. Voor welk merk kies je? En wat voor camera past bij jouw werkwijze. Dat advies is voor iedere fotograaf anders. Iets wat ze bij CameraNU Eindhoven (City Foto is overgenomen door CameraNU per april/mei 2021) heel goed begrijpen. Ik ging het gesprek aan met directeur Martijn Sturkenboom die me vertelde over de winkel, fotografietrends en ontwikkelingen.

City Foto Eindhoven is opgericht in 1932 als Foto Hendrikx. Het was een winkeltje op Stratums Eind, toen nog tussen de bakkerij en de slager. Naarmate de horeca een opmars maakte en steeds meer detailhandel vertrok, werd het ook tijd voor de fotospeciaalzaak om een nieuw stekje te vinden. Sinds 1979 is de winkel verhuisd naar het huidige adres; Stratumsedijk 3 en daarmee veranderde ook de naam in City Foto Eindhoven. Inmiddels runt Hendrikx’ kleindochter Liesbeth de zaak samen met haar man Martijn.

City Foto Eindhoven

Wat is City Foto Eindhoven voor een winkel?

“We zijn een hobbywinkel met veel liefde voor fotografie. Vroeger kocht iedereen een camera, maar in de laatste jaren zie je dat de markt is verschoven naar de hobbyist en de professional. Verder verkopen we vooral heel veel. Dat moet ook wel om als fotowinkel anno 2019 nog succesvol te kunnen zijn. De hobbyist wil advies krijgen over de apparatuur, hij wil het voelen, uitproberen, maar hij wil wel met een product naar huis gaan dat nieuw in de doos zit. Daarom hebben we een winkel vol showmodellen, maar ook veel voorraad in het magazijn.”

Sinds 2017 is er een samenwerking met Cameranu. Wat is hiervan het voordeel voor de klanten?

“Voorheen waren we vooral gericht op offline verkopen. We hebben de grootste fotospeciaalzaak van Brabant en omstreken, maar online waren we niet zo goed vindbaar. CameraNu had juist online een grote naamsbekendheid en miste een fysiek verkooppunt in deze regio. Door de samenwerking te zoeken versterkt dat elkaar. Het voordeel voor onze klanten is dat we nu kunnen putten uit de grote online voorraad en dat mensen op de site van CameraNu ook direct kunnen zien of iets bij ons op voorraad is. Dat merkten we ook direct. Mensen stappen nu sneller op de fiets om het toch even bij ons in de winkel te halen; we krijgen steeds meer klanten vanuit deze regio.”

City Foto Eindhoven Winkel

Waarmee onderscheidt City Foto Eindhoven zich als fotospeciaalzaak?

“De klantbeleving staat bij ons bovenaan. We vinden het belangrijk om gezellig een praatje te maken. Onze medewerkers zijn allemaal al heel lang bij ons in dienst en dat zorgt ervoor dat klanten bij elk bezoek bekende gezichten zien.

Het is hier nog net geen clubhuis, maar we organiseren bijvoorbeeld wel demo-dagen, lezingen en workshops. Fotografie is een mooie hobby en het is leuk om daar samen over te kunnen praten, om je te kunnen laten inspireren door anderen.

Bovendien; door een praatje te maken over wat voor foto’s klanten willen maken, kunnen wij ze veel gerichter adviseren. Soms krijgen mensen de bevestiging dat wat zij in hun hoofd hebben inderdaad het meest geschikte product voor hen is, maar ook heel vaak lopen mensen hier -met een goed gevoel- toch met een heel ander product de deur uit dan waar ze eigenlijk voor dachten te komen. We adviseren op basis van technische specificaties het juiste product, dat past bij wat de fotograaf wil. Merkbeleving is heel belangrijk, maar soms past een ander merk camera misschien toch beter in het plaatje. Dat adviseren we dan wel.”

Hoe kies je nu eigenlijk het juiste merk voor jouw fotografie?

“Laat me allereerst zeggen dat alle merken goed zijn, je kunt tegenwoordig geen verkeerde keuze maken. Maar het geschikte merk vinden is afhankelijk van diverse factoren. Emotie is er een van. Iemand die al jarenlang met één merk werkt, wil misschien graag weer een camera van datzelfde merk kopen. Maar ook waar je foto’s van wilt gaan maken, op welk vlak je vorige camera niet meer voldeed en of je specifieke eisen hebt spelen mee. Vanuit de technische specificaties kunnen we een advies altijd onderbouwen.”


En wat is op dit moment de beste keuze: systeemcamera of spiegelreflex?

“Ongeveer zeventig procent van de camera’s die we verkopen is tegenwoordig een systeemcamera en nog maar dertig procent is spiegelreflex. Die ontwikkeling is ontzettend hard gegaan, de verhoudingen zijn in drie jaar tijd ongeveer omgedraaid. Maar zelf denk ik dat je niet zo’n onderscheid moet maken; je kunt het beiden ook bekijken als een camera met verwisselbare lenzen. Redenen voor mensen om over te stappen op systeemcamera’s kunnen zijn dat deze compacter zijn en iets lichter, vaak sneller dan de spiegelreflex en ook hoeven de lenzen nooit meer gekalibreerd te worden omdat deze rechtstreeks op de sensor zitten. Toch kan voor andere fotografen juist de doorslag geven dat een spiegelreflex wat robuuster is en meer grip biedt. Het advies is echt persoonlijk.”

Welke trends zijn er momenteel te zien in de fotografie?

“Snelheid is heel belangrijk. Fabrikanten zijn daarmee volop in ontwikkeling. Voorheen werd er vooral gekeken naar hoeveel beelden een camera per seconde kan schieten, maar nu speelt ook het percentage van scherpe foto’s in zo’n burst mee, de zogenoemde hitrate. Als je 10 frames per seconde schiet, maar zeventig procent is onscherp dan heb je er niet zoveel aan. De rekensnelheid is daarom heel erg van belang.

Ook zie je de ontwikkeling van gezichtsdetectie naar oogdetectie naar zelfs oogdetectie bij een vogel. Het autofocussysteem ontwikkelt zich erg snel. Daarnaast blijft ISO-gevoeligheid heel belangrijk. Fotografen willen goede en scherpe beelden kunnen maken bij weinig licht. Ook het gemak van delen is trending. Direct vanuit de camera delen met je mobiel.

Op het gebied van bewegingsonscherpte wordt er veel techniek ontwikkeld, zowel in de camera als in de lenzen wordt de beeldstabilisatie steeds beter. En op het gebied van video zijn er zelfs camera’s te verkrijgen met een soort ingebouwde gimbal voor stabiliteit tijdens het filmen. Zo kun je van je systeemcamera ook een professionele videocamera maken.

Op het gebied van lenzen wordt er ontwikkeld met nanocoating wat zorgt voor een betere lichtdoorlaatbaarheid. Ook snellere autofocus wordt belangrijker evenals de robuustheid. Doordat de markt verschuift naar de hobbyist worden lenzen vaker gebruikt dan vroeger tijdens die paar vakanties in het jaar. Daardoor moeten ze dus ook robuuster zijn om langer mee te kunnen. Alles wordt naar een professioneler niveau gebracht.”

City Foto Eindhoven Team

Wat zijn momenteel populaire accessoires?

“De Gimbals voor het filmen gaan hard, maar ook ND fliters blijven populair. Fotostudio’s zijn booming, steeds meer mensen richten hun zolderkamer in als fotostudio en de sets worden ook steeds betaalbaarder. Voor 150 à 200 euro kun je al een mooie set hebben.”


Welke fotografie-technieken zijn populair momenteel?

“HDR (werken met meerdere belichtingen) is hot, maar ook urban fotografie, lightpainting, fotografie met lange sluitertijden, high key fotografie horen we ook van steeds meer fotografen in onze winkel terug komen. Met steeds meer (kleine) webshops en mensen die zelf online spullen verkopen wint productfotografie ook aan populariteit. In Maart geeft City Foto Eindhoven in samenwerking met Fotoclub een workshop productfotografie. Ook drones gaan hard. Ze hebben veel raakvlakken met fotografie en video, maar vragen tegelijkertijd ook wel een heel andere expertise. ”

Wat is de beste investering die je kunt doen als fotograaf?

“Dat blijft toch nog steeds de investering in glas; een goed objectief dat past bij jouw vorm van fotografie. Daarmee kun je echt een stap voorwaarts maken.”

Wat zijn ontwikkelingen die jij de komende tijd voorziet binnen de fotografie?

“Ik denk dat de eenvoudige compact camera gaat verdwijnen uit de schappen. Deze is namelijk helemaal ingehaald door de smartphone. Wel maakt de geavanceerdere compact camera grote sprongen. Neem bijvoorbeeld de Sony RX100 VI, een compact camera van ongeveer 1200 euro, waar je foto’s mee maakt die je met je systeemcamera ook kunt maken. Deze camera’s zijn echt geschikt voor de fotograaf die er klaar mee is om elke keer met een grote rugtas te moeten sjouwen, maar wel kwalitatieve foto’s wil maken. Daar investeren fabrikanten in, omdat er vraag naar is. Enerzijds door de mensen die op reis gaan en zich niet druk willen maken om de instellingen, maar wel goede foto’s willen maken en anderzijds door de fotografen die de dure set al hebben, maar op reis geen grote camera en zware lenzen mee willen nemen, maar wel de camera volledig handmatig willen bedienen.”

En tot slot, wat is een opvallende trend in de winkel?

“Je ziet dat de analoge fotografie met fotorolletjes weer wint aan populariteit. Jonge liefhebbers hebben ze herontdekt. Je ziet dat het vooral populair is onder expats die hier wonen. We hebben zelfs fulltime iemand in de winkel die bezig is met het ontwikkelen van foto’s. Het bad is constant gevuld. Verder proberen we ook de digitale smartphone fotograaf over te halen om hun mooiste foto’s af en toe af te laten drukken, want leuke foto’s inlijsten is toch mooi voor iedereen.”

City Foto Speciaalzaak in Eindhoven

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *