Sluitertijd in de Fotografie

Sluitertijd, de basis van belichting binnen de fotografie

Eén van de drie belangrijkste instellingen bij fotografie is sluitertijd, de andere twee zijn diafragma en ISO. De sluitertijd is een belichtingsvariabele die erg belangrijk is om te begrijpen, zeker voor beginners. In de basis bepaalt de sluitertijd de tijdsduur dat het licht door de lens op de sensor valt.

Of anders gezegd; de sluitertijd bepaalt hoelang de sluiter open staat. De sluitertijd wordt aangegeven in seconden, of fracties van een seconde. Een sluitertijd van 1/250ste seconde is korter dan 1/60ste seconde. In het eerste geval blijft de sluiter 1/250 ste deel van een seconde open staan, in het tweede geval is dat 1/60ste deel van een seconde.

De sluitertijd is verantwoordelijk voor twee specifieke dingen:

  • Het veranderen van de helderheid van je foto;
  • Het creëren van dramatische effecten door het bevriezen van actie of het vervagen van beweging.

Op deze pagina vind je alles wat je erover moet weten in zeer eenvoudige taal.

Sluitertijd Memory Card, Download gratis.

zcvzxcvzcxv

De sluitertijd (of sluitersnelheid) is eigenlijk te wijten aan iets dat bekend staat als de camerasluiter (een gordijn voor de camerasensor dat gesloten blijft totdat de camera afdrukt). Zodra de camera afdrukt, gaat de sluiter open en wordt de camerasensor volledig blootgesteld aan het licht dat door je lens is gegaan. Nadat de sensor klaar is met het verzamelen van licht, sluit de sluiter onmiddellijk, waardoor wordt voorkomen dat het licht de sensor nog langer bereikt. De knop die de camera activeert wordt ook wel de sluiter of de ontspanknop genoemd.

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden