Darktable Online Cursus

Video
Uitleg met video
Lifetime Lid
Fotografie Community
18 Lessen
met opdrachten
Foto's
Oefenfoto's
Darktable software
gratis
Vraag en antwoord
Darktable Club
Online Webcollege
Vanaf elke computer
€75
Prijs per persoon

Darktable Online Cursus - Je foto's bewerken en beheren met Darktable

Breng je foto’s naar een hoger niveau met darktable

Ontdek en leer hoe je je eigen foto's goed kunt bewerken met de populaire en gratis fotobewerkingssoftware Darktable.

Deze online darktable cursus is gemaakt voor beginners van darktable of perfect voor als je net begint met fotobewerking!

We nemen je stap voor stap mee, zodat je het bewerken van foto’s goed onder de knie krijgt. Ook de beste fotograaf ziet wel eens een grassprietje over het hoofd. En dan is het toch heel prettig als je deze onzichtbaar kunt verwijderen zodat je perfecte plaatje een echt perfect plaatje wordt. En zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen waar een kleine digitale ingreep een groot effect kan hebben.

Darktable Software in het Nederlands
Het Darktable fotobewerkingsprogramma is volledig in het Nederlands

Daarnaast is Darktable ook uitermate geschikt om juist hele creatieve dingen te doen met je foto’s. Denk alleen al aan het veranderen van één enkele kleur of het toevoegen van een subtiele filter voor een glamourfoto look. Darktable werkt met RAW en JPG bestanden. Je gaat ontdekken hoe je foto's kan importeren en exporteren en hoe je foto's lichter en donkerder kan maken, hoe je de kleurtemperatuur kan aanpassen, hoe je maskers kunt gebruiken en nog veel meer.

Over de cursus Darktable

In deze cursus Darktable legt Mariëlla Wassing je stap voor stap uit hoe het programma Darktable werkt en wat je er zoal mee kunt doen. Met de korte video’s en eenvoudig uit te voeren oefeningen leer je al snel het programma eigen te maken. De cursus bestaat uit 18 lessen – opgebouwd uit korte video’s en begeleidende informatieve tekst. Na elke les volgt een korte oefening om de geleerde stof in praktijk te oefenen. Er wordt gewerkt met oefenfoto’s (RAW) Deze worden als downloads aangeboden bij de desbetreffende les.

Meld je direct aan! (klik op de rode knop rechts bovenaan de pagina)

Onderwerpen

1

Les 1 – Starten met Darktable

In deze les laat ik je zien waar je Darktable kunt downloaden. Zodra je Darktable hebt geïnstalleerd kun je meekijken met de video waarin we door de verschillende vensters van Darktable lopen. En ik laat je zien hoe je de vensters van Darktable kunt aanpassen.
2

Les 2 – Bibliotheek weergave

In deze les leer je hoe je foto’s kunt importeren in Darktable. Daarnaast nemen we globaal de functies door die je tegenkomt in de Bibliotheek weergave.
3

Les 3 - Ontwikkelen weergave

In deze les bespreek ik alle items die je tegenkomt in het ontwikkelvenster. Onder de video vind je weer een Nederlandse weergave uit de handleiding van Darktable. Deze kun je even globaal doorlezen en bekijken als je vragen hebt over een bepaald onderdeel.
4

Les 4 - Duplo beheerder en foto’s verwijderen

In deze les ga je klonen maken van een afbeelding. Je kunt net zoveel klonen maken als je wilt, zodat je van één foto meerdere versies met verschillende bewerkingen kunt maken. Je kunt zowel klonen maken in de Bibliotheek weergave als in de Ontwikkelen weergave. We beginnen met het maken van een kloon in de Bibliotheekweergave. In deze video wordt ook uitgelegd hoe je een gemaakte kloon weer verwijdert, zowel alleen uit Darktable of volledig van de harde schijf. We gaan ook foto’s en complete collecties verwijderen en weer herstellen.
5

Les 5 - Snelle toegang en momentopname

In de volgende lessen leer je alles over de Module categorie: Snelle toegang. En we gaan een momentopname maken. Let op: dit is niet hetzelfde als het maken van een kloon.
6

Les 6 - Icoontjes onder het ontwikkelvenster

Onder het ontwikkelvenster staan ook nog een aantal icoontjes met diverse interessante functies. In deze video bespreek ik ze (bijna) allemaal. Als je de icoontjes niet direct ziet, klik dan één of meerdere keren op het witte driehoekje helemaal onderin in het midden je venster
7

Les 7 - Zo open je een enkele RAW foto in Gimp

Als je zowel Darktable als Gimp hebt geïnstalleerd, wat ik iedereen kan aanbevelen, is het mogelijk om een RAW foto direct in Gimp te openen. Gimp is een grafisch programma dat je kunt vergelijken met Adobe Photoshop. Het is tevens Open Source Software en daarom, net als Darktable, gratis te downloaden.
8

Les 8 - Metadata, Labelen en Sorteren

In deze les gaan we uitgebreider in op het invullen van de metadata. Daarnaast ga je leren hoe je je foto’s kunt labelen en hoe je de labels organiseert in diverse categorieën. Als je je foto’s hebt voorzien van zowel metadata als labels, is het eenvoudig om ze weer terug te vinden op je harde schijf zolang de foto’s in Darktable blijven staan. Ook foto’s die je als jpg exporteert vanuit Darktable zullen makkelijker vindbaar zijn omdat de metadata desgewenst ook wordt meegegeven aan de exif gegevens.
9

Les 9 – Basiscurve

Curven
10

Les 10 - Oriëntatie

In de categorie basismodules vind je een 5-tal modules die allemaal te maken hebben met de vorm van je afbeelding. Oriëntatie, Lenscorrectie, Uitsnijden en roteren, Perspectief correctie en Uitsnijden.
11

Les 11 - Lenscorrectie

Deze module is in de les over de snelle toegang al kort besproken. Deze les is een aanvulling daarop omdat je de lenscorrectie ook tegenkomt in de basismodules.
12

Les 12 - Uitsnijden, Roteren & Bijsnijden

De module Uitsnijden en Roteren wordt gebruikt voor bijsnijden, roteren en corrigeren van perspectiefvervormingen met behulp van hulplijnen op het scherm.
13

Les 13 - Perspectief correctie

Perspectiefvervormingen zijn een natuurlijk effect bij het projecteren van een driedimensionale scène op een tweedimensionaal vlak. Deze module helpt het beeld zo vervormen dat de schuine lijnen in je foto evenwijdig worden aangepast aan het beeldkader. Deze correcties kunnen zowel in verticale als in horizontale richting worden toegepast, afzonderlijk of in combinatie.
14

Les 14 - Belichting

De module “Belichting” verhoogt of verlaagt de algehele helderheid van een afbeelding. Belichting is ook een veel gebruikte module wanneer je werkt met maskers.
15

Les 15 - Ruisreductie

De module Ruisreductie (profiled) is een gebruiksvriendelijke en zeer efficiënte ruis onderdrukkingsmodule, aangepast aan de individuele ruisprofielen van een breed scala aan camerasensoren.
16

Les 16 - Witbalans

Met deze module kun je het wit in je afbeelding echt wit maken. En je kunt je afbeelding een koelere of warmere tint geven.
17

Les 17 - Werken met maskers

Je kunt in Darktable ook alleen een deel van je foto bewerken of corrigeren. Daarvoor gebruik je één of meerdere maskers. Je kunt op diverse manieren maskers maken en op vele manieren gebruiken.
18

Les 18 - Korte video’s met studies

Diverse video's met verschillende case-studies

ONLINE / WEBCOLLEGE

Meer dan 1950 cursisten gingen je voor
Darktable Online Cursus 75,-
Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden