Fotografie-software voor de PC en Mac

LEVEL
Patrick de Raad
27 januari 2020

Topaz Labs bestaat al zo'n 15 jaar. In die 15 jaar hebben ze verschillende software programma's geschreven. Eén van die programma's is Topaz DeNoise AI. De AI staat voor Artificial Intelligence. En de DeNoise staat in dit geval voor het verwijderen van ruis.

Maar wat is ruis? Ruis ontstaat vooral in schaduwen en die onderdelen van een foto die minder goed belicht zijn. Ruis kan ook ontstaan doordat de ISO extreem hoog staat. Of tenminste voor jouw camera extreem hoog. En dat is weer afhankelijk van de grote van je sensor. Hoe kleiner de sensor, hoe sneller je ruis ziet. Nu is het zo dat een sensor soms ook ruis geeft wanneer deze al wat langer aanstaat. Dit is echter ruis die je automatisch kunt wegpoetsen door een ruisprofiel aan te maken. Maak een foto met een lenskap op de lens, lange sluitertijd en klaar. De ruis die je dan ziet, dat is ruis die er altijd is. Bij een slechte belichting en vooral wanneer je aan het nabewerken slaat, dan komt ruis bij donkere foto's snel naar boven wanneer je de schaduwen lichter wilt maken.

Topaz DeNoise is ontwikkeld om ruis te verwijderen uit foto's. Het programma analyseert je foto waarbij pixels die naast elkaar liggen worden vergeleken. Is er een afwijkende pixel te midden van heel veel gele of witte pixels? Dan gaat het programma er vanuit dat dit niet klopt. De pixel wordt geel of wit gemaakt. Daarmee wordt de kleur egaler. En hoe sterker je het effect zet, hoe egaler het resultaat. Bekijk in het voorbeeld de gele melkkan. De ruis verwijdering heb ik op 100% gezet. Door het intelligente algoritme, blijft het eindresultaat toch redelijk scherp, daar waar de software geen of weinig ruis heeft gezien.

In de standalone app heeft Topaz DeNoise niet zo heel veel opties. De plugin voor Photoshop kent wat extra mogelijkheden en instellingen.

Momenteel is Topaz DeNoise AI extra goedkoop. Je krijgt $20 korting en met de code "BATCH15" krijg je nog eens 15% extra korting. Daarmee betaal je uiteindelijk $51 of ongeveer 48,50 eur. Een kleine prijs voor een ruisvrije foto.

Meer informatie en aanschaffen kan via deze link:

Topaz Denoise AI

Reacties 3

Roy Wouters
16 juni 2020 18:28

Sequator is ook goede software om noise te verwijderen en ook nog gratis. Zie link ook zijn er genoeg tutorial over sequator. https://sites.google.com/site/sequatorglobal/download

Jac Zwart Wit
27 januari 2020 22:49

Dank je wel Patrick!

Aangezien ik veel in de avonduren schiet kan dit interessant zijn!

Vind je zelf dat de standalone-versie de moeite waard is? Of vind je het vooral interessant voor Photoshop-gebruikers?

Gerrit Janssen
@Jac Zwart Wit 21 mei 2020 16:41

Jac je kan vanuit Capture One met Edit With zo naar Topaz Denoise en terug!

Over Ons

Algemene club om handige (PC & Mac) software voor fotografen te bespreken Bijvoorbeeld HDR, panorama-stitching, Raw-converters, bewerkings-programma's, DAM-software, etc

12 leden
28 experience