De tentoonstelling TELLING STORIES in Museum W in Weert toont verhalen van en over mensen overal vandaan. Niet de grote verhalen gemarkeerd door invloedrijke personen en belangrijke gebeurtenissen, maar kleine persoonlijke vertellingen staan centraal.

In korte, intieme videoportretten van audiovisuele kunstenaars Martin en Inge Riebeek vertellen mensen wat voor hen essentieel is in hun leven. Fotograaf Rob Moorees maakte een selectie van ruim honderd bijzondere foto’s uit de Spaarnestad Photo archiefcollectie en schreef hier boeiende columns bij. Al die verhalen, direct ‘van de straat’, van vroeger en nu, maken nieuwsgierig. Vol menselijke emoties, waarden, belangen en ideeën die – ondanks alle verschillen – herkenbaar zijn voor ons allemaal.

De tentoonstelling is te zien van vrijdag 18 november 2022 t/m zondag 16 april 2023.

TELLING STORIES in Museum W in Weert

Stories was everything and everything was stories

Fotograaf Rob Moorees selecteerde ruim honderd bijzondere foto’s uit het enorme beeldarchief van de Spaarnestad Photo collectie – het grootste fotoarchief van Europa. Tijdens zijn zoektocht liet hij zich inspireren door de inhoudelijke thema’s van Museum W. Zijn keuze maakt een intrigerend beeld van het menselijk bestaan zichtbaar: ontroerend, curieus, indringend.

Foto’s van dramatische ongevallen, wonderbaarlijke verschijningen, verre volkeren, vreemde rituelen, opmerkelijke uitvindingen, onbenullige anekdotes en merkwaardige personages. Veel van deze foto’s zijn gepubliceerd in het geïllustreerde weekblad Het Leven, verschenen tussen 1906 en 1946. Dit tijdschrift bracht, in de jaren dat televisie en internet nog onzichtbaar ver in de toekomst lagen, een wonderlijke en fascinerende wereld tot in de Nederlandse huiskamers.

Moorees schreef bij 31 archieffoto’s een prachtige column; hierin neemt hij de bezoeker mee naar de verborgen verhalen achter deze archieffoto’s. Ook persoonlijke bespiegelingen en voorvallen uit zijn eigen leven komen aan bod. Zo kruisen verhaallijnen zich, dwars door de tijd.

Museum W -Nationaal Archief Collectie Spaarnestad - Het Leven Padilla
Museum W - Nationaal Archief Collectie Spaarnestad - Henk Blansjaar

Eating grapes in the company of prostitutes

In het werk van audiovisuele kunstenaars Martin en Inge Riebeek spelen betrokkenheid en ontmoeting een belangrijke rol. Twaalf jaar geleden startten zij met The Essential, een verzameling van gefilmde verhalen van mensen, overal ter wereld.

Op straat nodigen zij toevallige voorbijgangers uit om voor de camera te vertellen wat op dit moment belangrijk voor hen is. Door de directe manier van filmen zijn het prachtige, persoonlijke ontmoetingen geworden: intiem en indringend.

Tot op heden maakte het kunstenaarsduo meer dan 600 portretten in 24 verschillende landen. Speciaal voor Museum W selecteerden de Riebeeks veertien videoportretten uit The Essential waarvan er negen niet eerder te zien zijn geweest. Twee thema’s uit de collectiepresentatie van Museum W vormden hiervoor de inspiratie: macht en de tegenstelling tussen Maria, moeder en maagd en Maria Magdalena, de prostituee.

Door de videoportretten te combineren met enkele relevante objecten uit de collectie, ontstaan twee verrassende totaalinstallaties.

Mexico-City Julia Mercedes Klug | Foto: Riebeek
Buenos Aires - Claudio Barone | Foto: Riebeek
Berlijn - Paul Hartman | Foto: Riebeek
Nairobi - Maureen Mideva | Foto: Riebeek