voor de Strobisten in opleiding. Iedereen luistert aandachtig, stelt vragen en discussieert vrolijk mee als het gaat om TTL vs. manueel flitsen, afvallend licht, High speed sync, omgekeerde witbalans en nog veel meer...
Na 1,5 uur theorie is het nu tijd om echt wat te gaan doen! Eerst allemaal een bakje koffie of thee, dan de hoogste tijd om de camera’s in paraatheid te brengen.
De groep wordt in drieën verdeeld en iedereen krijgt dezelfde opdracht: maak een slow-sync foto met de flitser op je camera van je groepsgenoot.
Na het nodige “gestoei” met de instellingen gaat iedereen van start en verschijnen er leuke foto’s op de schermpjes. Nog niet echt strobisten maar wel een goede manier om je camera met flitser te leren kennen. Het was een pittige avond en iedereen verheugt zich op de praktijkdag.
Zaterdag 17 september was het dan zo ver, we gaan de praktijk in. De groep staat enthousiast te wachten voor de ingang van Fotoclub en we lopen gezamenlijk naar de eerste setting.
Na 300 meter lopen komen we onder de brug waar we een schitterende locatie hebben om ongestoord aan de gang te gaan.
Na het een keer voor gedaan te hebben dat je al met slechts 1 flitser gave beelden kunt maken gaat de groep vol enthousiasme aan de gang en pikken ze het goed op.
We oefenen zoveel als mogelijk met alle instellingen en opstellingen en na ruim 2,5 uur hebben we al een hoop leuke foto’s en is het tijd voor de lunch. Marcel heeft de tafel al gedekt staan in het gebouw van Fotoclub en we genieten van onze verdiende rust.
Maar niet voor lang.. na een 1/2 uurtje is het weer tijd om te gaan want we komen om zoveel mogelijk te leren.
Nieuwe locatie, de parkeergarage tegenover Fotoclub. Daar gaan we oefenen met omgekeerde witbalans en high speed sync.De parkeergarage kleurde mooi blauw door de Kelvin waarde terug te draaien naar 2500k en het flitslicht met oranje compensatiefilter zorgde ervoor dat het model de juiste kleur kreeg.
Dan naar de laatste setting voor de dag, het opbouwen van een foto met meerdere flitsers. We verdelen de groep in drieën en iedere groep krijgt zijn eigen opdracht. Iedereen gaat volop aan de gang en alle registers worden opengetrokken.
Het wordt één groot flitscircus maar de resultaten mogen er zijn… Rond 16.00 is de praktijkdag ten einde en vetrekken we weer richting Fotoclub. We evalueren de dag en bespreken wat we de laatste avond gaan doen: het bespreken van de foto’s.
Vantevoren had iedereen zijn beste foto’s naar mij gemaild zodat we deze konden bespreken met elkaar. Iedere foto kwam aan bod en samen keken we, hoe deze door gebruik te maken van
Lightroom, nog beter gemaakt konden worden. Naast deze bewerkingen achteraf hebben we uiteraard ook gekeken wat er eventueel tijdens het maken van de foto gedaan had kunnen worden om de foto nog gaver en dynamischer te krijgen.
Na alle foto's behandeld te hebben, hebben we nog een afsluitend rondje gemaakt waarbij nog een aantal vragen aan bod kwamen en hebben we de avond uiteindelijk afgesloten.
Het waren 3 fantastische dagen waar ik zelf erg van genoten heb en waarbij ik een groep gezien heb van enthousiaste, leergierige cursisten die hopelijk nog veel gave Strobistfoto’s aan ons zullen laten zien.
Alle foto’s in deze blog zijn gemaakt door de cursisten tijdens de workshop.

Reacties (0)

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden