Woensdagavond 30 november 2022 organiseert de Vereniging van Natuurfotografen Apeldoorn (VNF-A) voor de tweede keer een bijzondere avond in Theater Orpheus te Apeldoorn. Op een 18 meter diagonaal (!) projectiescherm laten (misschien wel de beste) fotografen van ons land hun fraaiste natuurbeelden zien. Net zoals tijdens voorgaande edities wordt de bezoeker getrakteerd op haarscherpe beelden die de fotografen in binnen- en buitenland hebben gemaakt. Het thema voor deze avond is ‘Kwetsbaar’. De avond zal worden gepresenteerd door Sacha de Boer.

De boeiende presentaties in beeld en geluid tijdens deze openbare avond mogen natuur- en fotografieliefhebbers niet missen. Naast de fotolezingen is er een markt met fotobenodigdheden, reizen en boeken. Men kan deze voor aanvang en in de pauze bezoeken. Locatie is het Theater Orpheus in Apeldoorn. Toegangskaarten zijn vanaf nu te bestellen via: https://www.orpheus.nl/voorstellingen/4232/Vereniging_Natuurfotografen_Apeldoorn/Openbare_avond_VNF_Apeldoorn. En ook via de QR code kom je rechtstreeks bij de pagina waar je de kaarten kunt kopen.

Datum: 30 november 2022, aanvang 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Thema Kwetsbaarheid

Het thema voor deze avond is 'Kwetsbaar.' Het gaat er om dat zij de kwetsbaarheid van de natuur willen laten zien, maar dan wel de mooie beelden daarvan. Kijk bijvoorbeeld eens naar de bedreigde sternsoort in ons land. Yvette van Bommel laat beelden zien van South Georgia, wat ook een zeer kwetsbaar gebied is. Vaak letterlijk dichtbij maar ook dichtbij het gevoel en dichtbij de natuur. Natuur blijft tenslotte fascineren en verwonderen.

VNF-A

De VNF-A is een zeer actieve natuurfotoclub met zo'n 150 leden. Deze professionele- en hobbyfotografen zijn niet alleen afkomstig uit de regio maar uit het hele land. Iedere maand komen de leden bij elkaar in De Duiker te Ugchelen. Vaak worden zeer bekende gastsprekers uitgenodigd. Met regelmaat worden activiteiten en workshops georganiseerd ter inspiratie.

De sprekers

Hieronder een omschrijving van de fotografen die hun verhaal gaan vertellen.

Yvette van Bommel

SOUTH GEORGIA Enkele jaren geleden brak een enorm stuk ijs bij Antarctica af en vormde één van ’s werelds grootste ijsbergen. Deze dreef in de Zuidelijke Oceaan richting het eiland South Georgia. Wereldwijd maakte men zich grote zorgen over de ramp die kon gebeuren als de ijsberg tegen het eiland aan kwam te liggen. Gelukkig brak de ijsberg op het laatste moment in kleinere delen en dreef er net langs. Maar waarom was men zo bezorgd over dit onbewoonde eiland?

South Georgia is één van de meest bio diverse ecosystemen ter wereld: miljoenen zeezoogdieren en zeevogels krijgen daar elk jaar hun nakomelingen. De hoeveelheid kriel die bij South Georgia omhoog komt zorgt voor voldoende voedsel voor al deze dieren. Een ijsberg van die grootte had de voedselvoorziening rond het eiland, gigantisch kunnen verstoren met desastreuze gevolgen voor dit unieke, kwetsbare ecosysteem.

In september 2019 heb ik het voorrecht gehad om een reis van 4 weken naar het moeilijk te bereiken South Georgia te mogen maken. Zeer avontuurlijk op een betrekkelijk klein zeilschip (met motor), met 8 fotografen aan het einde van de winterperiode. Vooral door de sneeuwstormen leverde dit prachtige foto’s op van de vele koningspinguïns, zee-olifanten en albatrossen. Een onvergetelijk avontuur in een onherbergzaam gebied waar het weer bepaald waar je voor anker- en of je aan land kan gaan. Het maakt je bewust van de kracht van de natuur en van je eigen kwetsbaarheid.

Yvette van Bommel
Yvette van Bommel
Yvette van Bommel
Yvette van Bommel

Hanneke Dallmeijer

Kwetsbare vogels op een dynamisch eiland

In deze presentatie maakt u kennis met de kwetsbaarheid van het eiland Griend. Griend is een onbewoond eiland, middenin de Waddenzee. Het is een belangrijke broedplaats voor sterns en meeuwen, en het is tevens een onmisbare hoogwaterrustplaats voor steltlopers. Het eiland is voortdurend onderhevig aan de krachten van water en wind en het broeden op Griend is niet zonder risico’s.

Dit wordt geïllustreerd aan de hand van een belangrijke broedvogel: de Grote Stern. Die wordt niet alleen bedreigd door het hoge water, maar ook door een toenemend aantal zilvermeeuwen die eieren en kuikentjes roven. En dan blijkt de soort ook nog erg kwetsbaar te zijn voor ziekten, zoals de vogelgriep.

Hanneke Dalmeijer
Hanneke Dalmeijer
Hanneke Dalmeijer
Hanneke Dalmeijer

Philip Friskorn

Kwetsbaar-over Weerribben en Wadden

De natuur is kwetsbaar in al haar facetten. Er hoeft maar iets te gebeuren of er sterft weer een soort uit. Mijn verhaal gaat over mijn leefgebied ‘De Weerribben’ en over mijn favoriete Waddeneilanden en de Friese en Groningse waddenkust. Kwetsbaar zijn de wadden door zeespiegelstijging, energiewinning, overbevissing, vervuiling, etc.

De Weerribben herbergt een unieke wereld aan libellen, vogels en vlinders. De ondersoort Batava van de Grote vuurvlinder leeft hier die verder nergens ter wereld voorkomt. Zou door watervervuiling de waardplant Waterzuring verdwijnen sterft de soort wereldwijd uit: Kwetsbaar! Het waddengebied is de laatste echte wildernis in Nederland. De Wadden zijn van groot belang voor vogels.

Dat geldt niet alleen voor de standvogels, winter- of zomergasten, maar ook voor doortrekkers die vanuit noordelijke streken hun weg vinden naar Zuid Europa of Afrika of andersom. Ze verblijven dan vaak twee tot die weken in het waddengebied om na een vlucht van duizenden kilometers op te vetten om nog eens drieduizend kilometer door te vliegen naar de toendra’s in het uiterste noorden van Europa.

De Wadden: Kwetsbaar! Een voorrecht om als natuurfotograaf deze gebieden met grote regelmaat te bezoeken in een zoektocht naar ‘schoonheid, licht en emotie’. Philip Friskorn, VNF lid en medeoprichter in 1986 van VNF Apeldoorn.

Philip Friskorn
Philip Friskorn
Philip Friskorn
Philip Friskorn

Herman van der Hart

“ De poolvossen van Hornstrandir”

Hornstrandir is het meest noordwestelijke schiereiland van de Westfjorden in IJsland. Doordat het in de jaren vijftig ontvolkt is geraakt en je er alleen met een bootje kunt komen, is het er nog relatief rustig. De kans op het zien van poolvossen is hier groter dan elders op IJsland. I.t.t. poolvossen in andere delen van de wereld, leven de dieren hier voornamelijk van eieren en vogels, die ze in het korte broedseizoen te pakken kunnen krijgen.

Er hoeft dus maar iets te gebeuren in de hele voedselketen, dan heeft dat meteen grote gevolgen voor deze kwetsbare soort. Tijdens deze presentatie laat ik beelden zien van het leven van poolvossen tijdens een zomer in Hornstrandir.

Herman van der Hart
Herman van der Hart
Herman van der Hart
Herman van der Hart

Philip Hessing

Patagonië & Vuurland "Ruig en avontuurlijk"

Als streek van uitersten kent het in de wereld weinig gelijken: van de snijdende wind vanaf de Patagonische IJskap, het grootste gebied op aarde van permanent ijs buiten de polen, tot de warme ouderwetse gastvrijheid op het laagste punt van het Zuid-Amerikaanse continent tot de woeste schoonheid van de toppen van het Fitz Roy massief en de fascinerende uitgestrekte en steriele vlakten. Tijdens deze presentatie wordt u overweldigd door dit alles en bekruipt u het Maximagevoel bij het bezoek aan Vuurland en Ushuaia, meest zuidelijke stad van de wereld!

Philip Hessing
Philip Hessing
Philip Hessing
Philip Hessing

Roelof Molenaar

Appelvinken in verdrukking

Door woningbouw verdwijnen veel bossen, waardoor ook de appelvink het steeds zwaarder krijgt. Gedurende twee jaar heb ik deze vogels gevolgd waarvan de beelden te zien zijn in mijn presentatie.

Roelof Molenaar
Roelof Molenaar
Roelof Molenaar
Roelof Molenaar

Rob Reijnen

Hak op de Tak

Op de Openbare vond van de VNF-Apeldoorn laat ik in een korte presentatie een 50 tal beelden zien gemaakt in de loop der tijd van pool tot pool Met als titel van de hak op de tak , omdat je maar in een korte tijd een kleine impressie kunt geven van wat je beleefd hebt , doch hoop dat deze boeiend genoeg zijn om dit te aanschouwen. In de 50 jaar waar ik me met Natuurfotografie heb beziggehouden heb je veel te verhalen en hoop dat anderen kan inspireren zoals het mij ook altijd heeft gedaan

Rob Reijnen
Rob Reijnen

Reacties (0)

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden