Het begin

Na een flink aantal jaren op de automaat te hebben gefotografeerd wilde ik graag meer. Eind 2014 ben ik daarom mijn eerste fotocursus gaan volgen. Ik wilde beter kunnen bepalen wat mijn foto moest laten zien.

Wat wil je laten zien?


De eerste vraag die ik dus moest gaan beantwoorden was: Wat wil je laten zien?
Daarbij moest ik denken aan: Wat wil je scherp? Waar is het licht? Wil je een beweging of wil je een bevriezing?  Allemaal vragen die je moet kunnen beantwoorden voordat je het fototoestel in kan stellen. Dat vereist vooral goed kijken en weten wat je wilt. 

In het begin werd ik soms moedeloos van alle foto's die mislukte.


Twee jaar later

Nu, twee jaar later, heb ik de basistechniek onder de knie en ben ik begonnen met het ontwikkelen van mijn eigen stijl. Ik ben gaan ontdekken wat ik mooi vind en wat bij me past. Ik heb keuzes leren maken die ik heel moeilijk vond want kiezen is ook weg laten.

Mijn project ’Water Wachters’

Bij mijn project ’Water Wachters’ heb ik gekozen om mijn macrofotografie en mijn portretfoto een tijdje te laten rusten en mijn alleen te richten op lange sluitertijden in combinatie met de zee.

De rust die ik krijg van het maken van deze foto's was uiteindelijk doorslaggevend. Na deze cursus wil ik mijn eigenstijl verder ontwikkelen in een wat meer surrealistische richting met behulp van Photoshop.
 
Met fotoserie wil ik de kracht van de eenvoud laten zien. De manier van leven waar ik me goed bij voel. Ik wil een onderwerp laten zien, zonder te veel afleiding van zaken die er voor mij niet toe doen. Net als in het leven moet je vaak terug naar de kern. Zodat het duidelijk wordt wat je wil bereiken, laten zien of wat je op kunt lossen. 

Expositie Project Fotografie Lia

Op de foto's zie je de kracht van de strandpalen in het water met altijd wel ergens de mens. De palen staan als ‘Water Wachters’ symbool voor de bescherming de mens van het achterland tegen rampzalige invloeden.

Ja de Zeeuw in mij komt hierin naar boven


Ik heb de foto's allemaal op statief in het water genomen met een N10 long exposure filter. Gemiddeld maakte ik 1 (goede) foto per weekend. De eerste dag was ik vooral bezig om de omgeving te ontdekken.

De tweede dag had ik een relatief korte periode om de foto’s te nemen.  Er mislukte nogal eens een foto omdat het statief wegzakte, het begon te regen, de waterstand toch te hoog of te laag was of de mensen op het strand te dichtbij kwamen. 

Ik heb gekozen om de foto’s met afgaand water te nemen zodat het risico op een nat fototoestel zo klein mogelijk was, maar spannend was het wel. Mijn model kwam er minder goed af, die liep ieder keer een nat pak op.
 

Website van Lia:  www.lialavoir.nl

Je kan het werk van Lia komen bekijken op 19 en 20 novemver 2016.

Expositie Project Fotografie
Data: 19 en 20 november 2016
Tijden: van 11.00 tot 17.00 uur
Locatie: Fotoclub.nl, Torenallee 30, 5617BD te Eindhoven,
 

Reacties (3)

Your Avatar
Marcel Wiegerinck 4 november om 09:55

Jij bijt de spits af Lia! Je hebt een mooi project. Ik heb benieuwd hoe het straks ten toon gesteld gaat worden.

Reageer hier op
Your Avatar
Peter vd Hurk 4 november om 20:05

Lijkt me 'n prachtige serie. Ik hou wel van zoiets...

Reageer hier op
Your Avatar
Anneke Hooijer 7 november om 11:03

Zo te lezen had je veel doorzettingsvermogen. Suc6 met de expositie. Vanuit Drenthe is het redelijk ver rijden, maar mocht ik in de buurt zijn binnen openingstijden, dan kom ik zeker kijken.

Reageer hier op

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden