Saskia Boelsums, fotograaf/beeldend kunstenaar en kunstenaar van het jaar 2020, exposeert deze zomer bijna honderd werken in museum JAN in Amstelveen. De titel van de tentoonstelling is Liefde voor Landschap. In de twee grote zalen van het museum zijn een groot aantal Nederlandse landschappen te zien. In twee kleinere zalen is te zien hoe Saskia Boelsums gekomen is tot de keuze voor fotografie en hoe ze zich via stillevens en portretten ontwikkeld heeft tot landschapsfotograaf. De expositie is op 30 juni geopend en loopt tot en met 25 september.

11_Landscape36

'Ik voel me kunstenaar met een camera,' zegt Saskia Boelsums vaak over haar speciale manier van werken.' Ze gebruikt camera en fotografische technieken om uit te drukken wat ze ervaart als ze in de natuur is. Net als een schilder dat zou doen. 'De foto die ik maak daar zit alles al in. Dat is mijn basis, of zoals een schilder zou zeggen, dat is mijn schets. Daarna ga ik ermee aan het werk. Ik maak een uitsnede, zoek naar een goede balans tussen licht en donker en geef bijvoorbeeld extra nadruk aan de meest essentiële kleuren. Zo werk ik eraan tot ik in het eindresultaat de ervaring terugzie die ik had toen ik de foto maakte.'

3_Landscape151

Saskia Boelsums laat een impressionistische en persoonlijke beleving zien. Hierin bouwt ze voort op de kunsthistorische schildertraditie van geromantiseerde en onstuimige landschappen, zoals de aquarellen van Johan Hendrik Weissenbruch, de wolkenschilderijen van John Constable en de schilderijen van de School van Barbizon.

Kunstenaar met een camera

De tentoonstelling Liefde voor Landschap volgt haar ontwikkeling als fotograaf. Ze is begonnen met landschapsfoto's die vooral registrerend zijn. Maar in de loop van de tijd zijn haar foto's steeds schilderachtiger geworden. Van beide benaderingen zijn volop foto's in de tentoonstelling opgenomen. De tentoonstelling laat ook foto's zien uit de periode voor ze landschappen maakte. Haar eerste stilleven, een felrode granaatappel, is te zien, net als een aantal andere stillevens waarmee ze de eerste prijzen uit haar carrière in de wacht sleepte. Ronduit grappig zijn de portretten die ze maakte van haar partner in allerlei lastige situaties.

7_Landscape144

1_Landscape233

Bij de opening van de overzichtstentoonstelling Liefde voor Landschap is ook het derde fotoboek van Saskia Boelsums gepresenteerd. De titel ervan is Kunstenaar met een camera. Het boek heeft in grote lijnen eenzelfde opbouw als de tentoonstelling, via stillevens en portretten naar landschapsfotografie. Maar dan wel op haar eigen schilderachtige manier.

KunstenaarmeteenCamera

De tentoonstelling Liefde voor Landschap is tot en met 25 september te zien in Museum JAN in Amstelveen. Het boek Kunstenaar met een camera is uitgegeven door Terra en is verkrijgbaar via de boekhandel en alle online kanalen.

4_Landscape219

Reacties (5)

Your Avatar
Peter vd Hurk 12 juli om 15:07

Ik heb haar werk eerder gezien, prachtig. Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd hoe dat ze die impressionistische sfeer in die foto's krijgt...

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 12 juli om 22:27

Ik ook. Ik heb haar nummer 😉

Your Avatar
Peter vd Hurk 12 juli om 15:43

Prachtig portret van Saskia op https://www.npostart.nl/natuurfotografie-in-nieuw-schoonebeek/01-02-2022/WO_KN_16804105

Reageer hier op
Your Avatar
Maria van der Kraan 18 juli om 11:37

Prachtige foto's, bedankt voor het onder de aandacht brengen. Ik ga zeker naar de tentoonstelling

Reageer hier op
Your Avatar
Jan le Pair 30 juli om 19:13

Dan heb ik nog 8 weken de tijd om naar dat mooie werk te gaan kijken. Bedankt voor onder de aandacht brengen.

Reageer hier op

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden