Glow Eindhoven is weer gestart, na 2 jaar “Glowen met beperkingen” is dit jaar weer de vaste gezamenlijke route terug van weggeweest. Dit jaar is er, net zoals vorig jaar, een “Satelliet project” op de High Tech Campus waar nog 2 projecten te vinden zijn. In dit artikel zal ik alvast enkele projecten in het centrum van Eindhoven uitlichten.

Ieder lichtkunstwerk is weer anders belicht, zelfs tijdens de bewegende beelden worden verschillende belichtingen gebruikt. Een mooie uitdaging om alles goed op de foto te zetten dus. Wat voor de één een al langer bekend terrein is om te fotograferen, is het voor de ander nog uitzoeken hoe je dit op de foto zet. Ik zal niet gaan uitleggen hoe je Glow moet fotograferen, hier zijn al diverse artikelen over geschreven, waaronder 10 tip voor nachtfotografie tijdens Glow.

 

Enkele praktische tips vooraf:

Start op tijd, aan het begin van de avond is het vaak nog niet zo heel druk waardoor er niet zoveel mensen in de weg lopen. Maar houdt ook de eindtijd in de gaten, van maandag t/m donderdag zullen de lampen een uurtje eerder (om 22:00 uur) uitgezet worden i.v.m. energiebesparing. Op de High Tech Campus gaan de lampen altijd om 22:00 uur uit, ook in de weekenden.

Startpunt kan je zelf bepalen. Hoewel de organisatie adviseert om bij het Centraal Station te beginnen, kan je overal de route starten. Zoek uit wat je zeker wilt zien en start daar, dan is het minder druk op die plek.

Ga doordeweeks. Meestal zijn de maandag en dinsdagavond de meest rustige avonden, in het weekend is het vaak heel erg druk. Maar ga wel voor 20 november, dan zijn namelijk de lichten alweer uit.

Bereid je goed voor. De totale route is ong. 5 km lang en 3 uur lopen. Neem je een statief mee, houd rekening dat niet iedereen hierop zit te wachten. Ga desnoods meerdere avonden als je alles wilt zien. Toegang is gratis, je hoeft je dus geen zorgen te maken over de kosten (buiten eventuele reiskosten).

Kijk voor meer tips op https://gloweindhoven.nl/praktisch/

 

De kunstwerken

In dit artikel wordt de route gelopen met als start het Stadhuisplein, maar je mag natuurlijk zelf je route bepalen.

Circle of Licht – Stadhuisplein

Op het Stadhuisplein vindt je de “Circle of Light”, welke is gemaakt van de oude straatverlichting van de Tilburgse weg. De tip is hier om gebruik te maken van de lampen en de bezoekers, welke leuke kunstjes uit kunnen halen voor de foto’s.

 

Glow Eindhoven - Circle of Licht – Stadhuisplein
Glow Eindhoven 2022 - Circle of Licht – Stadhuisplein

Connecting your Love – Markt en Groene Toren

Dit kunstwerk heeft meerdere lokaties, waarbij de Markt het meest in het oog springt en bij de Groene Toren de meeste interactie is. Op de Markt kan je losgaan op de vlinders, let hierbij ook op de omgeving en de bezoekers. Bij de Groene Toren kunnen bezoekers in verschillende poses gaan staan welke worden geprojecteerd op de Groene Toren zelf. Dit geeft een mooie interactie tussen de kunst en de bezoekers.

Glow Eindhoven - Connecting your Love – Markt en Groene Toren
Glow Eindhoven 2022 - Connecting your Love – Markt
Glow Eindhoven - Connecting your Love – Groene Toren
Glow Eindhoven 2022 - Connecting your Love – Groene Toren
Glow Eindhoven - Connecting your Love – Groene Toren
Glow Eindhoven 2022 - Connecting your Love – Groene Toren

Stay Tuned - Stationsplein

Stay Tuned is een schouwspel van beeld en geluid, een uitnodiging om verwonderd en geïnspireerd te raken. Het stationsplein is altijd in beweging, een belangrijk decor waar Stay Tuned op projecteert. Dit kunstwerk wordt niet alleen op het Station zelf geprojecteerd, maar ook op het “Student Hotel”, of “Student Hub” zoals het tegenwoordig heet. De tip is om 2x naar de show te kijken en je camera op een ander gebouw te richten, zo kan je alles goed vastleggen en hoef je niet steeds te draaien met je camera.

Glow Eindhoven 2022 - Stay Tuned - Stationsplein
Glow Eindhoven 2022 - Stay Tuned - Stationsplein

Collecting Cultures – Effenaar

Wist je dat je maar voor tien procent mens bent? Slechts tien procent van de cellen in je lichaam bevat genetische informatie. De overige negentig procent bestaat uit bacteriën en schimmels die met plezier je eten verteren en voor je immuunsysteem zorgen. Kortom het menselijke lichaam is een wonderlijk ecosysteem bestaande uit diverse micro-organismen. Dit wordt zichtbaar gemaakt bij de Effenaar. Van 3000 personen uit de regio zijn bacteriën, gisten en schimmels afgenomen en opgekweekt, De resultaten zijn gefotografeerd en worden hier getoond. Dit geeft een apart beeld van ons mensen weer waar je leuke creatieve foto’s van kunt maken. Probeer de bezoekers hier samen met de getoonde bacteriën op de foto te krijgen.

Glow Eindhoven 2022 - Collecting Cultures – Effenaar
Glow Eindhoven 2022 - Collecting Cultures – Effenaar

The Reed – Villa Dommelhoef

Bij het kunstwerk The Reed krijg je een heel mooi verhaal te zien in bewegende beelden. Aangezien dit bewegend is, is het lastig om het goed op de foto te zetten. Je kunt dit doen door de ISO omhoog te gooien, maar dan moet je achteraf wel de ruis eruit halen. Een mooie uitdaging dus.

Glow Eindhoven 2022 - The Reed – Villa Dommelhoef
Glow Eindhoven 2022 - The Reed – Villa Dommelhoef

Fish are Jumping – Kanaal

Vorig jaar kon je op Strijp-T de expositie “Firefly Field” vinden. De kunstenaars hebben nu een zelfde kunstwerk gemaakt, maar dan met vissen die uit het water opspringen. Zet je sluiter een langere tijd open, je weet nooit wanneer de vissen opspringen.

Verderop boven het kanaal hangt “Lucy”, een grote bal die wordt aan geschenen door 2 grote lampen. Dit geeft zoveel licht dat het vanuit het kanaalhoofd goed te zien is.

 

Glow Eindhoven 2022 - Fish are Jumping – Kanaal
Glow Eindhoven 2022 - Fish are Jumping – Kanaal
Glow Eindhoven 2022 - Fish are Jumping – Kanaal
Glow Eindhoven 2022 - Fish are Jumping – Kanaal

A different point of View – Praxis Tenierslaan

Letterlijk en figuurlijk. Wanneer zie je nou zestien DAF trucks in een cirkel op de parkeerplaats van de Praxis? Met dit kunstwerk kan je zelf ook een “different point of view” creëren door op plekken te gaan staan waar andere nog niet zijn geweest. Probeer hier maar iets uit. Maar doe het wel snel, de show duurt ong. 8 minuten en nadat de show voorbij is moet je eruit zodat de volgende bezoekers ook “a different point of view” kunnen ervaren.

Glow Eindhoven 2022 - A different point of View – Praxis Tenierslaan
Glow Eindhoven 2022 - A different point of View – Praxis Tenierslaan

Museum Monsters – Van Abbemuseum

In dit lichtkunstwerk van Hugo Vrijdag veroveren de basisschoolkinderen en brugklassers het Van Abbemuseum met zijn Museum Monsters. Hij haalde inspiratie uit de lockdown, waar hij in Europese steden gesloten winkels en verlaten straten zag. Jongeren namen de uitgestorven straten over met graffiti en throw-ups. De tatoeages van de stad. Voor één keer mogen de kinderen het Van Abbemuseum overnemen met hun eigen creaties.

Dit levert mooie creaties op en een uniek uitziend gebouw. Maar laat ook de geluiden tot je doordringen, echte monsterlijke geluiden.

Hier eindigt het artikel, maar er is nog veel meer te fotograferen. Ik ben heel erg benieuwd naar de overige projecten, ik zal deze zelf de komende week nog gaan fotograferen maar ik ben ook erg benieuwd hoe jij Glow beleefd en wat voor resultaten haal jij er uit? Het is een uitdaging om Glow te fotograferen. Ik zou zeggen als je kan, ga dan de uitdaging aan. Je leert er veel van en je komt gegarandeerd met bijzondere foto's thuis.

En laat ze dan ook hier achter in een reactie!

Glow Eindhoven 2022 - Museum Monsters – Van Abbemuseum
Glow Eindhoven 2022 - Museum Monsters – Van Abbemuseum

Reacties (0)

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden