Stichting KunstWerkt organiseert van 10 juni t/m 10 juli in haar gloednieuwe expositieruimte Art Centre Schiedam een tentoonstelling met meesterwerken uit de geschiedenis van Polaroidfotografie. Nederland heeft een niet te onderschatten rol in deze geschiedenis gespeeld. Met bijdragen van meer dan veertig fotografen en kunstenaars, waaronder Auke Bergsma, Toto Frima, Martijn van de Griendt, Sarah Mei Herman, Erik Kessels, Vincent Mentzel, Hans Molenkamp, Ulay, Pieter Vandermeer, Marcel van der Vlugt en vele anderen. 

De tentoonstelling wordt zondag 12 juni om 15.30 uur geopend door Marcel Houtkamp, wethouder Cultuur van Schiedam. Op vrijdag 10 juni om 16.00 uur is er een preview voor de pers met een rondleiding door de tentoonstelling.

Polaroid in Nederland
In 1965 opende Polaroid in Enschede haar grootste fabriek voor films in Europa en in 1970 haar internationale hoofdkantoor in Amsterdam. Daar werd ook gestart met de uitbreiding van de beroemde fotoverzameling The Polaroid Collection met Europees fotowerk. Deze reisde de hele wereld over, maar was in Nederland zelden te zien. De tentoonstelling in Schiedam beoogt een eerbetoon te zijn aan deze, tot nu toe onderbelicht gebleven, Nederlandse rol in de geschiedenis van Polaroid.

Nederlandse versie
Zo is bij curator Arno Bauman het idee ontstaan om een Nederlandse versie te organiseren met werk van Nederlandse fotografen die van dit medium gebruik maken of maakten. Naast bijzondere polaroids worden diverse authentieke Polaroidcamera’s getoond en krijgen meerdere boeken en tijdschriften over Polaroid een plaats in de expositie. Verder omvat het programma een lezing, workshops voor kinderen (‘fotogrammen maken’) en rondleidingen en toont het Schiedamse filmhuis Wenneker Cinema op 18 juni de documentaire Instant Dreams van Willem Baptist.

Boek: Polaroid in Nederland. De magie van instant-fotografie

Er verschijnt een boek met werk van de deelnemende fotografen, met interviews en een cultuurhistorische beschouwing over Polaroid.

Research en tekst zijn verzorgd door Sjef van Duin. N.a.v. hun recente cd: Polaroid wordt het eerste exemplaar op 3 juni overhandigd aan Bløf; zij treden dan op bij het International Dutch Distillers Festival in de Glasfabriek te Schiedam.

Het boek is te koop tijdens de expositie (288 pagina’s, 17 x 24 cm hardcover). Prijs: € 29,95 maar bij de opening op 12 juni voor de actieprijs van € 24,95 of gratis bij aankoop van een van de foto's die tijdens de tentoonstelling te koop zijn. De voorintekenprijs (t/m 5 juni 2022) bedraagt € 24,95 (exclusief verzendkosten).

Reacties (0)

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden