Zwart Wit Fotografie

Zwart wit fotografie kent een lange historie. Voordat in 1935 Kodachrome geïntroduceerd werd bestond er geen kleurenfilm in de fotografie. Maar zelfs na de introductie van de kleurenfilm bleef zwart-wit fotografie dankzij de lagere productiekosten nog enkele decennia domineren. In de hedendaagse digitale fotografie worden er veel minder zwart-wit foto’s gemaakt. Erg jammer want in zwart-wit foto’s kan veel meer drama en emotie toegevoegd worden. De moderne zwart-wit fotografie wordt door veel fotografen als de zuiverste vorm van fotografie gezien.

Door het ontbreken van kleur komt de kunstzinnigheid van een foto beter tot uiting. De foto wordt rustiger en er ligt meer nadruk op het onderwerp van de foto. Aspecten als compositie, lichtinval, structuur, contrast, scherpte en drama gaan een grotere rol spelen. Als fotograaf moet je leren hoe al deze elementen te gebruiken om een goede zwart-wit foto te kunnen maken. Om je op weg te helpen staan hieronder enkele tips:

Fotografeer in RAW

In RAW blijft de beeldinformatie onaangetast. Hierdoor heb je meer controle over het eindresultaat van de foto bij de nabewerking.

Fotografeer in kleur

De meeste digitale camera’s hebben de mogelijkheid om direct in zwart-wit te fotograferen. Toch verdiend het de aanbeveling om in kleur te fotograferen, zeker als je in JPEG fotografeert. De camera registeert in de zwart-wit modus namelijk niet alle kleurinformatie waardoor er veel verloren gaat.  Fotografeer daarom gewoon in kleur en doe de conversie naar zwart-wit op de computer. Hierdoor houd je 100% controle over het eindresultaat.

Lage ISO waarde

Ruis in een foto veroorzaakt door een hoge ISO waarde wordt in een zwart-wit foto extra benadrukt. Probeer daarom in een zo laag mogelijke ISO waarde te fotograferen. Achteraf wat ruis (grain) toevoegen aan de foto is gemakkelijker dan het verwijderen hiervan.

Wanneer fotograferen

In tegenstelling tot kleurenfotografie, waar we meestal zoeken naar het zachte licht van de ochtend of avond, zijn juist voor zwart-wit foto’s de omstandigheden midden op de dag het beste. Het harde licht zorgt voor mooie lijnen en diepe contrasten.

Reacties (1)

Your Avatar
Carel Ros 30 juli om 01:43

Ik heb de hasselblad x1d,en had gehoopt hier een monochroom instelling op te vinden...en zeker met een roodfilter,wilde ik alles op de camera zelf doen...dus niet...ik ben niet zo'n nabewerker
Misschien zet ik op een dag mijn roodfilter op de lens,en kijk ik op de computer of de wolken dan beter naar voren komen
Ps,ik ben geboren in het analoge tijdperk...😉

Reageer hier op

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden