In vakantietijd maakt de hobbyfotograaf weer overuren met vakantiefotografie. Yes, we mogen weer! En waar zijn we op de warme vakantiedagen het liefst te vinden? Yep. Aan het water. Ik verzamelde vijf ideeën om eens een andere vakantie-met-water-foto te maken.

Algemene vakantiefotografie tips:

• denk aan je zonnekap om overbelichting te voorkomen en belangrijke details niet van de foto te laten verdwijnen;

• en bescherm je camera bij gespetter eenvoudig en goedkoop met een boterhamzakje en twee elastiekjes;

• als je op vakantie gaat, denk aan oplader + eventueel een reisstekker en voldoende lege geheugenkaartjes.

1. Strand is het nieuwe straat

Wat is het leukst om te doen op het strand? Als je het aan mij vraagt: Mensen kijken. Ik zag laatst nog een man op een strandbedje liggen slapen. Hij had niet in de gaten dat zijn gezicht nog spier- en spierwit was van de zonnebrandcrème. Het was net een clown of mimespeler. Helaas had ik mijn camera niet bij me. Straatfotografie op het strand, dus eigenlijk strandfotografie is wel een extra uitdaging. Op de warme dagen dat mensen schaars gekleed rondlopen is het lekker druk en val je minder op. Maar ze worden nog minder graag ongevraagd gefotografeerd. Let zeker op met kinderen, dat kan wel eens heel vreemd overkomen. Vraag mensen netjes om toestemming om geen ruzie te krijgen óf zorg dat het echt niet opvalt. Maar zeker ook de minder zonnige, Hollandse vakantiedagen lenen zich hier goed voor. Het ‘uitwaaivolk’ in de wind, met woeste golven op de achtergrond kan prachtige plaatjes opleveren, ook van een afstandje.

2. Weerspiegeling in het natte zand

Dit is een mooie vorm van waterfotografie, maar dan op het land. Het werkt het mooist met vloed in de avond. Wanneer dat is, kun je op de kaart astronomisch getij opzoeken. Als de golven ver komen. Op het moment dat de zon laag staat. Heerlijk om nog even met de voeten in het koude water te lopen. Klik als de golf terugstroomt en de weerspiegeling van de silhouetten in het water duidelijker zichtbaar wordt. Het vastleggen van silhouetten is sowieso leuk, maar met die weerspiegeling wordt het dubbel zo leuk. Om de ‘onderwerpen’ zo lang mogelijk op de juiste plek te houden raadt ik speelgoed aan zoals beachball, een frisbee of een vlieger.

Weerspiegeling zand

3. Ga het water in

Waterfotografie vanuit het water is wel een beetje risky voor je camera. Dus doe het alleen als je camera tegen water kan of als het water niet te wild golft en er geen spetterende mensen om je heen aan het zwemmen zijn. Ga ook niet te diep, zodat je niet de grond onder je voeten kan verliezen. Je kunt ook een onderwaterhuis aanschaffen waarmee je de camera veilig mee het water in kunt nemen. Het heeft een gaaf, fris effect om anderen in het water te fotograferen. Denk ook aan zwembanden en luchtbedden. Met een perspectief van vlak boven het wateroppervlak krijg je bij het kijken naar de foto het gevoel dat je er ook beetje in zit.

Ga het water in

4. Bommetje

Van geen enkele vakantiefoto gaat zoveel plezier uit, als van een in-het-water-spring-foto. En het is ook nog eens een leuke uitdaging. Met een hoge sluitertijd probeer je zwevende kinderen (man/vrouw/vrienden) en de bijkomende spetters te ‘bevriezen’. En het mooie is: je over gefotografeerde kinderen die normaal niet willen poseren, vinden dit zelf ook gaaf. Ga ook eens op of onder de duikplank zitten/liggen of, als die er is, een duikplank hoger voor een superorigineel perspectief.

Bommetje

5. Beweging van het water

Water is bij uitstek ook geschikt om met langere sluitertijden te experimenteren. Een statief is hierbij een must. Heb je het geluk om op een mooie plaats vakantie te vieren met beekjes, watervallen of een wat rustiger meer? Ga aan de slag en probeer uit met hoeveel seconden sluitertijd je de mooiste effecten krijgt om de beweging te laten zien. In een eerder blog over herfstfotografie zie je een voorbeeld van mij waarbij ik de zee op een onstuimige dag met een langere sluitertijd fotografeerde.

Tot slot: vergeet niet je oplader, reisstekker en voldoende lege geheugenkaartjes mee te nemen op vakantie! Heel veel plezier. Wij zien jullie mooiste resultaten graag tegemoet!

Lange Sluitertijd

Reacties (0)

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden