Twilight- en nachtfotografie, hoe werkt dat? Om het compleet te maken moet ik dan eigenlijk zeggen twilight- en nachtfotografie. Twilight (ofwel schemer in Nederlands) is de tijdsspanne waar de transitie plaatsvindt van daglicht naar duister of juist andersom, ’s-ochtends vroeg voordat het licht wordt. Twilight (zeg nou eerlijk, het klinkt toch zoveel beter dan schemer) wordt door architectuurfotografen vaak het blauwe halfuurtje genoemd, een sfeer die vooral moderne architectuur met strakke lijnen laat spetteren!

mini_EINDHOVEN 2_220319_034

Je begrijpt het al, vanwege de lichtomstandigheden en lange sluitertijden is twilight en nacht het domein van statieffotografie. En wil je dat typische blauwe high tech sfeertje krijgen dan kun je de witbalans het beste instellen op 4200K Kelvin. Maar naast statiefgebruik wil ik je ook wijzen op de noodzaak om multi-exposure te schieten, ofwel belichtingstrapjes. Meestal zijn drie verschillende belichtingen voldoende: stop onderbelicht, neutraal en een stop overbelicht.

Ik ga er even dieper op in: Tijdens schemer of donker heb je te maken met scènes met een enorm dynamisch bereik, d.w.z. veel extreem heldere en donkere partijen. Hoe superieur je camera sensor ook is, je krijgt dat nooit perfect in beeld met slechts één shot. Maar met meerdere belichtingen wel. Die voeg je vervolgens samen in de editing tot één file met een hoog dynamisch bereik en perfecte lichtbalans. Nee, a.u.b. geen HDR, maar (handmatige) exposure blending.

mini_EINDHOVEN 3_044_190722

En als je het dan helemaal pro level wilt doen gebruik je daarvoor zogenaamde luminosity masks of op z’n Hollands helderheden-maskers. Daar ga ik nu niet verder op in anders wordt het een beetje teveel voor je. Maar wil je daar meer over weten en leren hoe je multi-exposure fotografeert is het Fotoclub Event Twilight-Nacht en Architectuurfotografie op 8 en 14 oktober een unieke gelegenheid. Na de instructieve Masterclass gaan we alles praktiseren in Eindhoven centrum.

Want daar staat veel tot de verbeelding sprekende architectuur waarvan je hier al enkele foto’s ziet. De groep houden we bewust klein (max. 15 deelnemers) om zo de deelnemers optimale coaching te kunnen bieden. Naast mijn persoon gaat Marcel Wiegerinck ook mee zodat we ‘op volle sterkte’ zijn. Ik verzeker je dat het een heus feest wordt dus boek nu alvast een plaats zodat je verzekerd bent van deelname. Marcel en ik zijn er in ieder geval helemaal klaar voor! Jij ook hoop ik.

mini_EINDHOVEN 2_220319_066