Dit gaat over Sterresporen die uniek zijn in het universum.

Als beginnende hobbyfotograaf zoek ik ook altijd naar perfectie en ben niet snel tevreden met mijn beeld die ik genomen heb. Ook zoek ik altijd naar nieuwe dingen die ik nog niet kan zoals nu Star Trails Photography.

Wat zijn de benodigdheden ?

  • Camera om de foto te nemen :-)
  • Statief om dat je met lange sluitertijd aan het werken ben
  • Zaklamp om scherp te stellen
  • Software om de nabewerking te kunnen doen Lightroom & StarStaX

Hoe gaan we van start ?

Vooraleer heb ik drie weken zitten zoeken achter de juiste combinatie van sluiter/diafragma/iso. Het moet natuurlijk altijd wel een beetje juist zijn als je de foto's wil maken, ja juist de foto's. Ik heb namelijk voor de foto een 200 tal foto's genomen ja inderdaad 200 foto's.

Waarom 200 foto's? Omdat het in België en Nederland te helder is in de nacht moet je meerdere foto's nemen i.p.v. 1 foto met lange sluiter.

Kies een mooie locatie en neem wat koffie mee of soep als je op locatie wil gaan, thuis kan ook natuurkijk. Het opstellen van de camera op statief en kijk of je ook wat voorgrond in beeld kan brengen bvb een boom of wat gras of een wandelpaadje enz.....Nu het instellen van de ISO.

Ik heb gekozen voor ISO 100 en een diafragmawaarde van f4 met een sluiter van 15sec. Nu scherpstellen op een heldere ster of met een goede zaklamp op een ster schijnen.

Ook heb ik gekozen om de camera in te stellen op interval dat hij 3 seconden tussen elke opname van 15 seconden wacht om dan een foto te nemen en dit maal 200 is ongeveer een uurtje foto's nemen. in RAW wel te verstaan.

De eerste foto hang je wel een doek over je objectief dat je een volledige zwarte foto heb. Dat leg ik later uit. Je witbalans niet vergeten die plaats je op zonlicht.

Nu de foto's genomen zijn haal ik het kaartje uit de camera en steek ik die in de laptop. Openen van Adobe Lightroom en alle foto's selecteren en die exporteren als JPEG.

De JPEG-foto's dan openen in Starstax en ga naar Blending en kies daar voor Gap Filling. klik nu op de tweede button Open dark framesnu zoek je de zwarte foto die je hebt gemaakt en selecteer deze. Nu nog gewoon klikken op de vierde button start processingen de foto zal gemaakt worden.

Mijn motto is veel oefenen baart kunst! Succes!

Reacties (6)

Your Avatar
Peter vd Hurk 22 oktober om 22:41

Nog nooit op deze manier geprobeerd, ga ik zeker eens doen. Heldere uitleg.

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 23 oktober om 00:02

Leuk artikel Filiep!

Reageer hier op
Your Avatar
Clemens Meijs 30 oktober om 16:49

Goed artikel, heeft me goed op weg geholpen. Echter, met mijn zaklantaarn op de ster geschenen had nog geen effect. De lichtstraal is pas over 8 jaar terug!

Reageer hier op
Your Avatar
Jasper Scheffers 2 december om 15:33

Hmm, wist niet dat er zo'n software bestaat. Hier zal ik eens naar gaan kijken. Ik wilde altijd al sterrensporen in de stad op de foto zetten. Bedankt voor de duidelijke uitleg en zeer handige tip.

Reageer hier op
Your Avatar
Vincent Van Mullekom 4 december om 18:55

Kleine toevoeging op bovenstaande. Zoek de noordster op. Daar draaien de andere sterren omheen. Vaak zie je dat er van deze wetenschap gebruikt wordt gemaakt om een mooie compositie te maken.

Reageer hier op
Your Avatar
Rob Doolaard 14 november om 00:11

Met een zaklamp op een ster schijnen???

Reageer hier op

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden