Lightroom gebruiken om vlekken veroorzaakt door stof op je cametasensor te verwijderen is een vrij eenvoudig proces: je klikt gewoon op "Visualiseer vlekken" en gebruikt de tool Vlekverwijdering, toch? Nou, fotograaf Anthony Morganti denkt dat hij een betere manier heeft ontdekt. In deze video laat hij je een "verborgen" Lightroom-truc zien waarmee je je foto's eenvoudig systematisch kunt doorzoeken op sensorvlekken ... of wat dan ook.

Het sleutelwoord hier is "systematisch". De "truc" is niet een soort speciale verborgen wonderfunctie ingebouwd in Lightroom Classic, maar een sneltoets waarmee je 100% op je foto kunt inzoomen en deze blok voor blok kunt doorzoeken, zonder een enkele pixel te missen of te overlappen. Het is een veel betere versie van het handmatig slepen van je afbeelding.

lightroom

Dit is hoe het werkt:

Nadat je op de afbeelding hebt geklikt om in te zoomen tot 100%, klik je op je toetsenbord op de knop 'Start' (of op een Mac op Functie toets > Pijl naar links als je geen startknop hebt) om je zoomvenster automatisch in de linkerbovenhoek van de afbeelding te plaatsen.
Vervolgens klik je keer op keer op pagina-omlaag (functie toets > pijl-omlaag als die toets niet op je keybaord staat) om je afbeelding blok voor blok te scannen zonder verspilde pixels.

Zelfs als je Lightroom al jaren gebruikt, heb je deze eenvoudige maar nuttige snelkoppeling waarschijnlijk nog nooit geweten. Ik gebruik hem zelf in situaties van grote heldere vlakken in mijn foto’s, zoals lucht of een lichte achtergrond bij een portret. Met een paar toetsaanslagen kunt je dus systematisch over elke pixel door je afbeelding ‘lopen’, zodat je niets mist zoals je zou kunnen doen als je de foto sleept.

Bekijk de volledige video om te zien hoe het werkt en hoe Anthony Morganti het gebruikt om sensorstof te verwijderen.

lightroom truck

Reacties (5)

Your Avatar
Hella Martens 9 januari om 17:31

Handige tip Huub,
wel even zoeken wat de 'start'-knop is op een Windows laptop.

In mijn geval zit deze verborgen in het numerieke toetsenbord aan de rechterkant: de toets 7 is de home-toets (dat is de start-knop uit je tekst bij mij). Ik heb de numlock toets gebruikt om de functie te laten werken.
Met de page up (pg up) en page down (pg dn) toetsen kan ik dan door de foto heen scrollen zonder een plek over te slaan.
Ook de end-toets kun je gebruiken, dan springt het zoekvlak naar rechtsonder.
Ook handig om snel naar een detail te gaan.

Zelf ben ik niet zo handig met functietoetsen, ik gebruik mijn muis (tablet met pen) om het zoekvlak vast te pakken en snel door de foto heen te gaan. Werkt best snel als je er handig in bent.

Leuk om weer iets nieuws te leren van Lightroom, top!

Reageer hier op
Your Avatar
Huub Keulers 9 januari om 22:51

Dank je Helga, leuk om te lezen. Mooie aanvulling van je. Succes en veel plezier met de fotografie en het bewerken in Lightroom.

Your Avatar
Marcel Wiegerinck 10 januari om 09:53

Goede tip

Your Avatar
Jacques Linssen 14 januari om 10:35

Aangezien lang niet idereen Lightroom gebruikt:

In Capture One: Zoom in op 100%, met de cursor als "handje" willekeurig ergens in de foto rechtsklikken, dan krijg je klein overzicht waarin je kan scrollen. Kom je een vlek tegen, snel even spot removal, terug naar handje + rechtsklik, enz :)

Waarschijnlijk kunnen anderen de methode voor hun pakket uitleggen.

Reageer hier op
Your Avatar
Huub Keulers 19 januari om 11:47

Top Jacques. Dank je voor deze tip. En een mooie oproep aan gebruikers van andere fotobewerkingsprogramma's.

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden