In oktober heb ik een indrukwekkende reis gemaakt door Zuid-Afrika. Ik vloog naar Johannesburg, waarna ik via Pretoria, het Krugerpark en Swaziland naar de oostkust ben gereden, om zo de reis te vervolgen naar de eindbestemming: Kaapstad.

Ik heb deze reis gefotografeerd met mijn Nikon D5000 en twee lenzen van het merk ‘Tamron’. Een 70-300 mm lens (telelens) en een 18-270 mm lens.

Hierbij een verslag aan de hand van 11 vakantiefoto’s. Ik schrijf erbij wat mijn instellingen waren en waar ik op gelet heb bij het maken van de foto’s. De telelens gebruikte ik enkel bij het spotten van de wilde dieren. De rest van de vakantie is gefotografeerd met mijn 18-270 lens. De foto's verschijnen chronologische volgorde.

1. Fotograferen vanuit de bus

Pretorius, ook wel Jacaranda City genoemd. We steken Pretorius street over. Vanuit een bus fotograferen vereist snelheid en timing. Dus van te voren houd ik de camera tegen de ruit aan met een snelle sluitertijd van 1/230 seconde. En met een diafragma van f/7.1 heb ik ook redelijk wat scherpte. Mijn brandpuntafstand was 24 mm.  

fotografie manuele stand

2. Landschapsfotografie ‘Blyde River Canyon’

Hazyview: ‘Blyde River Canyon’, de grootste levende canyon ter wereld. Vandaag leg ik de focus op mijn diafragma, waardoor ik kies voor zoveel mogelijk scherpte. Helaas heb ik geen app bijdehand voor het hyperfocaal scherpstellen (zie eerdere blog), dus wordt het op de gok instellen.

Terugkijkend op landschapsfotografie-ervaringen, kies ik voor een diafragma van f/16. Ik maak gebruik van de A-stand van mijn camera, waarna mijn camera een sluitertijd berekent van 1/125 seconde. De gehele foto is scherp met een brandpuntsafstand van 18 mm. 

camera manuele stand

3. Wildlife fotograferen in Krugerpark

Het wereldberoemde Krugerpark. Ik besluit om mijn camera voorafgaand aan de safari in te stellen. Ik plaats mijn telelens op de body, zodat ik dichterbij de dieren kan komen.

Het belangrijkste vind ik de snelle sluitertijd, in dit geval is dat 1/160 seconde, wegens het bewolkte weer. Omdat ik met verschillende diersoorten te maken heb, pak ik een redelijk diafragma van f/4.5. Op deze manier heb ik niet te veel scherpte, maar ook zeker niet te weinig. Zodat ik een mooie diepte in de foto krijg. Voor deze foto kies ik voor een brandpuntafstand van 116 mm. 

fotografie manuele stand

4. Beweging vastleggen Swaziland

Het kleine koninkrijk wat ingesloten wordt door Mozambique en Zuid Afrika. We worden verwelkomd door een zang- en dansshow. Waarna mijn moeder een dansje waagt. Ik kies voor een sluitertijd van 1/200 seconde. 

Normaliter is deze sluitertijd redelijk snel voor een scherp beeld. Maar voor een snelle swingende dans, valt dit wel mee en mag je deze beweging ook zien. Verder vind ik het belangrijk dat er een scherpstelpunt aanwezig is in de foto (de danser). En dat er emotie in de foto aanwezig is, deze is voornamelijk aanwezig in de vrolijkheid van mijn moeder. Met een diafragma van f/6.3 voor een mooie scherpte/diepte en een brandpuntafstand van 130 mm. 

fotografie sluitertijd

5. Fotograferen met een telelens

We rijden met een Jeep het Hluhluwepark in, een totaal ander soort park dan het Krugerpark, veel meer groen en veel witte neushoorns! Wederom gaat mijn telelens op mijn body. De witte neushoorn straalt veel rust uit, waarbij ik het mooi vind om deze rust te accentueren in de foto.

Eerder omschreef ik al dat je met een telelens vanzelfsprekend de dieren dichterbij kunt halen. Echter heeft het als tweede voordeel dat je de foto, vooral ook de bokeh, vervlakt. Wat het een rustig geheel geeft. In verband met bewegende dieren en een zonovergoten dag, kies ik voor een sluitertijd van 1/400 seconde.

Het licht strijkt over het dier heen omdat de foto later in de middag was gemaakt, om 16:13 uur. Net als in het Krugerpark kies ik nu om diezelfde redenen voor een redelijk diafragma. Deze keer is het een diafragma van f/5.6. Mijn brandpuntafstand voor deze foto is 200 mm. 

Neushoorns Fotograferen

6. Beeld bevriezen in de rivier  

St. Lucia, de ‘St. Lucia River’, waar we onze ‘Hippo & Croc Boat Cruise’ boeken. Bij het spotten van voornamelijk de nijlpaarden, schroef ik de sluitertijd nog verder op naar 1/640 seconde. Zodat ik de actie in de foto kan vastleggen en het water deels bevries. Het diafragma laat ik staan op f/5.6 en mijn brandpuntafstand bedraagt voor deze foto eveneens 200 mm.

fotografie beeld bevriezen

7. Architectuurfotografie  

‘And now for something completely different’ zou John Cleese zeggen. Het ‘Moses Mabhida Stadion’ in Durban. Een foto, omgezet in zwart wit. Deze keuze maak ik omdat dit stadion uniek is in zijn architectuur en zijn lijnenspel, wat meer tot zijn recht komt als je de kleur uit de foto haalt.

Met een korte sluitertijd van 1/640 seconde voorkom ik dat de foto overbelicht raakt. Aangezien het feit dat het een wit stadion is, kan dit werken als een groot reflectiescherm. Aan een diafragma van f/5.6 heb ik voldoende, aangezien het een redelijk vlak plaatje wordt, zonder al te veel diepte. Mijn brandpuntafstand bedraagt slechts 20 mm.   

Architectuur fotografie

8. Portretfotografie in Port Elizabeth

We bezoeken de indrukwekkende sloppenwijken van Township, Port Elizabeth. Wanneer we genieten van een lunch, staat deze vrouw ons op te wachten uit nieuwsgierigheid. Vanwege haar mooie kleuren en haar oprechte emoties in het gezicht, portretteer ik haar. De instellingen worden een uitdaging. Omdat er harde schaduwen zijn en veel zonlicht, moet ik zorgen dat ik de instellingen goed heb staan. Ik kies voor een sluitertijd van 1/250 seconde zodat ik mijn belichting in balans heb. Hooglichten omlaag halen en onderbelichtingen ophalen, kan altijd nog in Lightroom, Photoshop of andere bewerkingsprogramma's.

Verder kies ik voor een diafragma van f/9. Ze staat redelijk ver van de achtergrond vandaan, maar aan de vieze ijzeren balk achter haar hoofd, is te zien dat ik redelijk wat omgevingsscherpte erbij neem. Dit vind ik belangrijk bij dit soort portretten. Ik stel scherp op de ogen en ik let erop dat de foto een goede uitsnede heeft. Zo kadert de balk de foto boven af en staat haar oor er nog net op. Tenslotte is mijn brandpuntafstand 270 mm.

portret fotografie

9. Avondfotografie  met sprookjesachtige mistbanken

Een prachtige zonsondergang en een sprookjesachtig schouwspel met plaatselijke mistbanken. Ik heb mijn camera ingesteld op een sluitertijd van 1/25 seconde. Ik probeer de reling van de boot als statief te gebruiken en ik neem een redelijk diafragma van f/7.1. Omdat ik niet te veel licht wil vangen omdat anders de weerspiegeling van de zon wegvalt, schroef ik de ISO voorzichtig naar 400. Met een brandpuntafstand van 18 mm maak ik de foto, controleer of hij scherp is en geniet ik nog even verder van de zonsondergang. In de nabewerking snijd ik, zoals vaak bij landschapsfoto's, de verhouding uit op 9x16. Het bootje met het lichtje in de verte, laat ik expres in beeld om de diepte te benadrukken.

Avond en nachtfotografie

10. Landschapsfotografie bij de Swartbergpas

Met een klein busje beklimmen we de Swartbergpas, bij Oudtshoorn. We stoppen tussendoor waardoor ik tijd genoeg heb om mijn camera in te stellen. Ik kies voor een sluitertijd van 1/4000 seconde. Omdat het volle zon is en ik niet wil dat het pad, wat een belangrijke rol speelt, uitbleekt. Met een diafragma van f/11 zorg ik ervoor dat zowel de bloemen op de voorgrond als de bergtop op de achtergrond scherp is.

Omdat ik het pad zover mogelijk door wil laten lopen, dus zoveel mogelijk in beeld wil houden, kies ik voor een brandpuntafstand van 18 mm. In tegenstelling tot de 9x16 verhouding waar ik het eerder over had, vind het ik het zonde om deze foto aan te snijden. De compositie is immers een secure keuze geweest. Daarbij geeft het pad de foto diepte. 

Landschapsfotografie

11. Het juiste moment afwachten

In de buurt van Kaapstad, bezoeken we Boulder Beach. Een grote groep zwartvoetpinguins komt hier in het wild voor. We hebben hier een half uur voor uitgetrokken, mooi de tijd dus om mezelf te focussen op dat ene moment. Regelmatig duiken er pinguins onder de golven door. Ik stel mijn sluitertijd in op 1/4000 seconde, omdat je daar het moment mee ‘bevriest’.

Met mijn camera ingesteld op een redelijk diafragma van f/5.6 en een brandpuntafstand van 270 mm, zie ik de twee pinguins richting de oceaan lopen. Ik volg de beestjes en ik begin met fotograferen. Vanwege mijn snelle sluitertijd heb ik in mum van tijd 10 tot 20 foto’s gemaakt.

Vervolgens is het een kwestie van de beste foto uitzoeken. Ook deze foto snijd ik uit op 9x16, voor een strakke compositie.  Ik geniet in en rond Kaapstad nog een paar dagen van 'Kaap de goede hoop', de Tafelberg, Robbeneiland etcetera.

Zeehonden fotografie

Uiteindelijk vlieg ik weer terug naar Amsterdam met een hele hoop foto’s waar ik tevreden over kan en mag zijn! Er is mij voorafgaand aan de reis sterk aanbevolen om alleen in A stand te fotograferen. Uiteindelijk heb ik het aangedurfd om bijna de hele vakantie in M stand te fotograferen. Ik heb hier geen moment spijt van gehad, omdat je veel leert en je de volledige controle over je camera houdt!

Plaats een reactie met je eigen foto!

Heb je zelf ook een mooie vakantiefoto die je graag wil delen? Schroom dan niet om hem in de reacties te uploaden! (Dan kan als je je hier gratis aangemeld hebt)

Tip!

Wanneer je op je pc bij 'afbeeldingen' je foto selecteert en met je rechter muisknop klikt, kun je via 'eigenschappen' naar 'details' gaan. Onder dit kopje vindt je de 'EXIF', wat een verzamelnaam is van de sluitertijd, diafragma ISO waarde, brandpuntafstand, et cetera. Wanneer je een foto uploadt, is het wellicht leuk als je deze EXIF gegevens erbij plaatst, zodat we er allemaal van kunnen leren!

Reacties (10)

Your Avatar
Jacklien Quirijnen 12 november om 10:20

Hey Geert, super leuke blog en mooi foto's! De uitleg is heel helder en zeer bruikbaar!

Reageer hier op
Your Avatar
Geert van der Sanden 12 november om 10:47

Goed om te horen Jacklien! Iedere omgeving is anders en verandert continu. Maar ik hoop dat je wat opgestoken hebt van de keuzes waarom ik de instellingen gebruikt heb en hoe ik kijk als ik een foto maak! Fijn dat ik jou hiermee verder kan helpen en veel fotografieplezier!

Your Avatar
Will Herlaar 24 november om 10:51

Mooie foto's Geert. Zuid Afrika heeft altijd op mijn lijstje gestaan, maar nog steeds niet van gekomen. Dat je uitsnede 9x16 maakt is voor mij nieuw en ga ik zeker ook eens toepassen.
Vraagje, zou je de ogen van de vrouw uit je portret niet een beetje lichter maken in LR?

Met groet,

Will

Reageer hier op
Your Avatar
Geert van der Sanden 24 november om 20:58

Hallo Will,
Leuk dat je op nieuwe ideeén kan brengen!
Ik maak de ogen niet lichter, naast dat de foto zo uit de camera is gekomen (slechts de witbalans is aangepast), vind ik de ogen prima zo. Ze zijn niet dichtgelopen en je ziet de details in de pupillen.
Groetjes Geert

Your Avatar
Wilhelmien Marti 24 november om 12:19

Wat leuk om te kijken naar jouw foto's die je maakte op dezelfde plaatsen als waar ik in 2008 was, al wel met een spiegelreflex maar helaas met veel minder fotoervaring dan nu! Geeft me wel weer aanleiding mijn foto's van toen weer eens te bekijken.

Reageer hier op
Your Avatar
Geert van der Sanden 24 november om 21:01

Of gewoon lekker terug gaan naar Zuid Afrika Wilhelmien ;)
Elke reden is een goede reden om terug te gaan!
Groetjes Geert

Your Avatar
Ivonne Jurgens 1 december om 21:50

Prachtige reportage, Geert! Leuk om vele van de plaatsen te zien die ik ook heb bezocht in Z-Afrika. Zal kijken of ik mijn reactie nog aangevuld kan worden met een paar eigen plaatjes van mijn Nikon van toen.

Reageer hier op
Your Avatar
Ivonne Jurgens 1 december om 21:52

Sorry voor slechte laatste zin.....

Your Avatar
Geert van der Sanden 5 december om 13:35

Hoi Ivonne,
Dat zou leuk zijn, dankjewel voor je reactie!
Groetjes Geert

Your Avatar
Fred Vonk 28 november om 12:33

Dag Ivonne, graag even contact i.v.m. mijn afscheid!
f.vonk@fontys.nl

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden