Enkele jaren geleden was ik mijn fotoarchief aan het bekijken en merkte op dat ik al veel foto’s van Eindhoven had gemaakt. Wat mij opviel in deze foto’s dat Eindhoven stiekem best veel aan het veranderen was. Hier wilde ik meer mee doen, maar hoe leg je een transformatie van een stad vast? Ik besloot mij hier meer op te gaan richten en eens te bekijken hoe ik dit het beste kon doen. In 2013 bedacht ik mij dat het wel eens leuk zou zijn om de rondweg van Eindhoven eens vast te leggen, als ik dit ieder jaar rond hetzelfde tijdstip zou doen zal er vast wel wat van de transformatie van de stad zichtbaar worden. In 2014 zag ik hier al de resultaten van, enkele plekken rondom de rondweg waren al aan het veranderen. Mijn eerste project was van start, nu nog volhouden.
Begin 2014 zag ik in de buurt waar ik woonde dat er enkele flats gesloopt zouden worden, dit leek mij wel leuk om te volgen. Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk, zo’n sloop? Het werd een project waarbij ik wekelijks door de sloop liep om dit vast te leggen, stiekem was ik gelijk aan het bekijken of ik zo’n project wel aan kon. Het bleek uiteindelijk veel meer te worden dan wat mijn bedoeling was, door de foto’s snel op internet te plaatsen kreeg ik veel bekijks waardoor ik contact kreeg met de aannemer en de opdrachtgever van deze sloop, het resultaat was dat ik bij de nieuwbouw in 2015 ook rond mocht lopen en dat diverse foto’s werden afgenomen door de opdrachtgever. Dit zou later een goede klant van mij worden.

Het begint met een vraag of idee
Een fotoproject doen, dat klinkt voor sommigen heel simpel, voor andere lijkt het het moeilijkste wat er is. Hoe doe je dit nu op een goede manier? Zoals je hierboven leest begint het allemaal met een idee (de sloop van flats vastleggen lijkt me wel leuk) of een vraagstuk (hoe leg je nu de transformatie van een stad vast?). Een idee lijkt simpel bedacht, maar kan toch best moeilijk zijn. Vooral bij de uitvoering blijkt vaak dat het idee toch niet zo’n goed idee was. Zo bedacht ik mij een keer dat het wel leuk zou zijn om ieder dag mijn ontbijt vast te leggen, na 2 dagen was het weekend om en moest ik weer haasten naar mijn werk dus van fotograferen kwam niets meer...
Het is makkelijker om met een vraagstuk te komen, een vraag waar je veel kanten mee op kunt en waar je echt een antwoord op wil vinden. Doormiddel van een vraagstuk ga je het onderwerp ook meer onderzoeken en word je er ook enthousiaster van. Vraag jezelf eens af waar jij nou enthousiast van wordt, en hoe kan je dit vastleggen?
Of je nu begint met een idee of een vraagstuk, zoek wel iets waar je echt enthousiast van wordt. Zodra je enthousiasme na korte tijd weg is kan je beter stoppen, je moet dan tegen je zin in doorgaan en daar lijden de foto’s ook onder. Maar misschien vind je het onderwerp wel degelijk interessant, probeer de vraagstelling dan eens te veranderen. Misschien dat als je de vraag anders aan jezelf stelt dat je er weer enthousiast van wordt.

Maak een haalbare planning
Zodra je begint met een project, zorg dan voor een haalbare planning. Plan in wanneer je wat wilt fotograferen en wanneer je alles op de foto zet. Zonder planning kom je niet ver. In 2005 ben ik begonnen met Strijp-S te fotograferen, zonder planning, gewoon wat ik zie fotograferen wanneer ik zin heb. Enkele jaren geleden ben ik alle foto’s eens bij elkaar gaan zetten en ik kwam erachter dat ik 1 jaar lang helemaal geen foto’s heb gemaakt, ook mis ik van enkele delen van de transformatie foto’s. Toch wel een gemis achteraf.
Als ik kijk naar het project van de te slopen flats, hier ben ik iedere vrijdagochtend foto’s gaan maken. Dit leverde mij een groot archief aan foto’s op van ieder deel van de sloop. Aangezien ik dit traject van sloop en nieuwbouw goed heb vastgelegd, is er tot op de dag van vandaag nog steeds vraag naar deze foto’s.

Volhouden
De planning die je hebt gemaakt moet je natuurlijk ook volhouden. Zodra je even stopt met foto’s maken is het project ten einde. Ik loop nog steeds ieder jaar de rondweg af, dit jaar alweer voor de 6e keer. De foto’s geven een mooi beeld over wat er allemaal rondom de rondweg is veranderd. Maar ook een beeld van de diversiteit van Eindhoven en gelijk hoe de stad aan het transformeren is. Zodra er 1 jaar tussenuit gevallen zou zijn, zou dit de serie opbreken waardoor het project in het water zou vallen.

Baken de grenzen van het project af
Zodra je een planning maakt, stel dan ook gelijk grenzen aan het project. Met grenzen zorg je ervoor dat je niet te veel foto’s gaat maken, foto’s die helemaal niet bij het eerste idee horen. Grenzen zorgen er ook voor dat alles leuk en haalbaar blijft.
Bij het project over de rondweg heb ik vastgesteld dat ik ieder jaar de rondweg de andere kant oploop, dit zorgt ervoor dat ik ieder jaar foto’s maak van andere delen aangezien de zon anders staat. Ik heb de grens gesteld van ong. 200 meter rondom de rondweg, ik ga dus wel van de rondweg weg, maar niet te ver. Als ik verder zou gaan lukt het niet meer om het hele project in 1 dag per jaar af te ronden. Nu is het al een heel eind om te lopen (rondweg is ruim 12 km lang plus de wijken er omheen is toch ver lopen), dus ook erg vermoeiend. Door de grenzen aan te houden zorg ik ervoor dat het haalbaar en leuk blijft.

Blijf kijken wat er gefotografeerd moet worden
Tijdens de duur van het project kan er veel veranderen, houdt dit allemaal in de gaten. Tijdens de sloop van de flats kwam men meer asbest tegen dan verwacht, hierdoor mocht ik op sommige plaatsen niet naar binnen. Ik was hier al op voorbereid aangezien de slopers dit al eerder hadden verteld. Ik wist al waar ik niet naar binnen mocht maar ook waar wel. Toen de gehele binnenkant van de eerste flat was verwijderd werd de rest met een kraan in 4 dagen platgegooid. Men begon op maandag en op donderdagmiddag lag alles plat. Aangezien ik altijd op vrijdag foto’s ging maken kwam dit dus niet goed uit voor mij. Ik heb bij mijn werk vrij gevraagd zodat ik dit toch op de foto kon zetten. Je moet soms flexibel zijn.
Bij het project van de rondweg is het makkelijker, aangezien ik vaak over deze weg rijdt (net zoals bijna heel Eindhoven) zie ik veel wat er gebeurt. Ik zie dan snel wat er is veranderd waar ik me dan weer direct op kan focussen bij de eerstvolgende keer dat ik ga fotograferen. Maar ook houd ik de media in de gaten, zodoende weet ik vooraf al dat er bepaalde wegen of gebouwen gaan veranderen.

Houdt de vorderingen bij en leer hiervan.
Iedere keer als je weer foto’s hebt gemaakt in een bepaald project, plaats ze dan ook bij elkaar. Dit zorgt ervoor dat je later de foto’s snel kunt terugvinden en kunt doorkijken. En bekijk ze ook regelmatig eens door om te zien wat je allemaal op de foto hebt staan, misschien moet je je in de toekomst meer focussen op andere zaken of zie je dat toch regelmatig dezelfde fout maakt kwa instellingen.
Sinds september ben ik bezig met de transformatie van de Vestdijk in Eindhoven vast te leggen. Dit doe ik weer door iedere vrijdag de veranderingen vast te leggen. Ik bekijk regelmatig de foto’s en zie soms dat er foto’s missen of dat ik toch anders te werk moet. Zo kwam ik 1 keer in een put in de grond terecht, hier was een oude muur blootgelegd die ik alleen die dag op de foto kon zetten. Thuisgekomen zag ik dat de foto’s toch te veel ruis hadden, ik had eigenlijk mijn flitser (die ik niet bij had) moeten gebruiken. Tegenwoordig heb ik altijd mijn flitser bij.

Plaats de vorderingen op internet.
Dit is natuurlijk voor iedereen een eigen keuze, maar ik raad het je wel aan. Bij de foto’s van de sloop van de flats heb ik iedere week enkele foto’s online gezet, hierdoor kwam ik onder de aandacht van de aannemer en opdrachtgever die mij gingen volgen. Ik kreeg een steeds breder publiek en uiteindelijk zelfs een opdracht hieruit. Alleen al de groei van het publiek gaf mij meer energie om door te gaan, toen ze later aangaven dat ik ook bij de nieuwbouw foto’s mocht maken was ik helemaal gelukkig. Momenteel krijg ik veel bekendheid binnen Eindhoven door het project over de transformatie van de Vestdijk.

Momenteel ben ik nog steeds bezig met de rondweg aflopen, ik heb opdrachten gekregen bij sloop en nieuwbouwprojecten, ben ondertussen een bekende geworden bij de gemeente Eindhoven en kan met alle foto’s ik in de jaren heb gemaakt veel artikelen vullen. Door op projectbasis te werken merk ik dat ik zelf beter weet wat ik ga fotograferen en kan ik mij meer voorbereiden op de foto’s die ik ga maken.
Reageren op dit artikel?
Om mee te kunnen discussiëren over dit onderwerp heb je een Fotoclub account nodig. Klik op één van de onderstaande knoppen om in te loggen of gratis lid te worden.
Inloggen Lid wordenReacties (0)