Luminar: fotobewerkingsprogramma

Wanneer je foto’s wilt bewerken kun je, jezelf wanen in een wereld van talloze software programma’s. Maar welke software is nu geschikt voor jou? Ik zelf werd altijd een beetje afgeschrikt vanwege de vele mogelijkheden die pakketten zoals Photoshop / Lightroom bieden.

Ik als hobby fotograaf vroeg mezelf dan ook vaak af: Kan dit niet makkelijker? Hoe weet ik nu wat ik doe, als ik aan al die schuifjes ga schuiven? Welk schuifje moet ik überhaupt verschuiven?

Vaak eindigde mijn bewerkingssessie na 2 of 3 foto’s, waarop ik allerlei pogingen had gedaan om de foto’s te verbeteren… Maar een eenheid of echte verbetering ontstond er lang niet altijd. Ik moet zelfs toegeven dat ik hierdoor stiekem nog veel te vaak gebruik maakte van “bewerk opties” die standaard op mijn computer stonden. Dit alles veranderde toen in Luminar leerde kennen.

Wat is Luminar?

Luminar is een fotobewerkingsprogramma van Skylum. Je kunt met deze software RAW foto’s bewerken waardoor je o.a. de belichting of witbalans achteraf eenvoudig aan kunt passen, Ook kun je werken met lagen en filters toepassen. Er bestaan standaard filters, maar er zijn ook mogelijkheden om je eigen filter te maken en deze op je foto’s toe te passen.

Hoe werkt het?

Wanneer je in de software een foto opent zie je een balk in beeld met allerlei instellingen die het programma direct voor je maakt. Ook laat de software zien wat het effect is als je deze instellingen toe wilt passen op je foto.

Luminar is dus eigenlijk een stukje slimme software die automatisch je foto’s kan bewerken. Je hoeft echter deze instellingen niet toe te passen, maar wanneer je dit wel doet heb je al vrij snel een goede bewerkingsbasis te pakken, waarbij je alsnog het een en ander kunt aanpassen. Dit is echt ideaal, voornamelijk als je nog een beginneling bent in het bewerken van foto’s d.m.v. software.

Wanneer je hebt besloten of je wel of niet gebruik wilt maken van de standaard verbeterende instellingen, kun je onder het kopje “categories” een effect kiezen. Ook deze kun je direct toepassen op je foto. Wanneer je een effect te heftig vindt, kun je de intensiteit aanpassen.

Daarnaast kun je door te schuiven met instellingen alle andere aspecten van je foto handmatig aanpassen/bijstellen. Je kunt er dus voor kiezen om de software, je foto te laten beïnvloeden, maar je hebt zelf de regie in welke mate aanpassingen plaatsvinden of je kunt ervoor kiezen om zelf alle aanpassingen handmatig te doen.

Bijsnijden

Zoals in vrijwel iedere software is het erg eenvoudig om het formaat van de foto aan te passen.
De functieknoppen die hiervoor gebruikt moeten worden spreken voor zich. Daar gaat waarschijnlijk iedere starter uitkomen! Ik vind het dan ook niet de moeite waard om  hier dieper op in te gaan.

Add Filters

Luminar heeft talloze opties wat filters betreft. Nu hebben de meeste software programma’s filters, maar wat ik aan dit programma fijn vind, is dat je meerdere filters over elkaar kunt plaatsen, zodat je gemakkelijker meerdere aspecten in je foto kunt benadrukken.

Werken met Layers

Zelf heb ik niet zoveel ervaring met Photoshop. Wanneer ik voorheen mijn foto’s probeerde te bewerken, deed ik voornamelijk pogingen met Adobe Lightroom. Het nadeel hiervan vind ik dat je niet in Layers kunt werken.

Of het programma is te ingewikkeld en weet ik gewoon niet hoe ;) Maar dat tot daaraantoe. In Luminar kun je per toegevoegde laag (bijvoorbeeld de tweede toegevoegde filter) waar ik het net over had, individuele bewerkingen uitvoeren. Soms pakken kleuren heel anders uit door het plaatsen van meerdere filters over elkaar.

Zo kan het gras te geel worden of de lucht veel te wit. Door één van de lagen aan te passen kun je een specifieke filter zo bijstellen dat je de gewenste kleuren kunt behouden. Je kunt dus zonder problemen meerdere effecten toepassen op één foto.

Aanpassen

Wat fijn is om te weten is dat Luminar alle bewerkingen en correcties die je per laag doet onthoudt. Dit maakt het mogelijk om ook later in je bewerking correcties terug te draaien of bij te stellen. Omdat ik nog wel eens doorsla in mijn bewerkingsexperimenten is dat voor mij een hele fijne tool.

Wel of niet aan te bevelen?

Luminar werkt naar mijn mening erg fijn. Ik zou het aanraden aan fotografen die niet helemaal thuis zijn in de grootste fotobewerking software programma’s. Luminar is in mijn ogen een vereenvoudigde versie van de bekendste bewerkingsprogramma’s. Het biedt evenals vele andere programma’s talloze mogelijkheden, maar is in staat om veel bewerkingen voor jou te doen of je te ondersteunen door middel van filters.

Daarnaast is naar mijn idee de bediening van het programma eenvoudiger. Je ziet wat er gebeurt, wanneer je bepaalde functies toepast. Ik leerde door hiermee te spelen.  Het bewerken gaat mij nu steeds gemakkelijker af. Ik maak steeds meer gebruik van de handmatige toepassingen. Dus …. Mocht je tegen dezelfde problemen als ik aanlopen…. Dan raad ik je aan om te kijken of Luminar iets voor je is!

Reacties (49)

Your Avatar
Johan Cuijten 21 mei om 16:28

Werkt Liminar alleen met RAW foto's?

Reageer hier op
Your Avatar
Ingrid Van den Broek 21 mei om 23:10

@Johan, Luminar werkt zowel met RAW als JPEG

Your Avatar
Roy Wijs 2 juni om 00:48

Ik ben net gestart met luminar. Het is mij niet helemaal duidelijk of fotobewerkingen ook automatisch worden opgeslagen in de originele map of dat de foto alsnog geëxporteerd moet worden. Ik vermoed het tweede maar hoopte op het eerste:)..

Gr Roy

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 23 augustus om 12:07

Hoi Roy je moet ze exporteren.

Your Avatar
Annette van Erkel 22 augustus om 22:52

Hoi,
Mooie uitleg, merci.
Helaas ben ik nog dommer dan de eerste de beste beginner, ik kan de mogelijkheid -horizon rechtzetten- niet vinden
Is ‘t mogelijk dat mij uit te leggen??
Bijvoorbaat veeeel dank!!
Hoogachtend!
Hartelijke groet,
Annette

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 23 augustus om 12:16

Goede vraag Annette. Ik moet zeggen dat ik het ook zo 123 niet kan vinden. Ik ga even verder zoeken en als ik het weet laat ik het hier weten.

Your Avatar
Gerrit Janssen 25 augustus om 09:19

Hallo Annette,

Het draaien van de foto om de horizon recht te zetten is simpel.
Klik op de knop tools rechts boven.
Kies voor Free Transform.
Nu kan je draaien.
ALs je klaar bent rechts op Done klikken

Hier een iets uitgebreidere beschrijving: https://skylum.com/nl/luminar/rotate-image

Success
Gerrit

Your Avatar
Dennis Vdr Laan 18 februari om 11:57

Domme vragen bestaan niet, alleen domme antwoorden.

Your Avatar
Marcel Wiegerinck 28 april om 09:05

Ik heb er speciaal voor jou een video over gemaakt op YouTube https://youtu.be/vHjqz2vkwOQ

Your Avatar
Gerrit Janssen 25 augustus om 09:24

Ingrid,

Een duidelijk stuk over Luminar. Ik heb het nu al iets meer dan een jaar en ben er erg tevreden mee. Het meeste doe in Capture One PRO. Echter Luminar heeft veel presets die zoals je zegt de basis voor de afwerking vereenvoudigen. Onlangs heb ik Luminar 4 gepre-orderd. Deze krijgt/heeft nog veel meer mooie tools.

Reageer hier op
Your Avatar
Jan Kranenburg 26 september om 08:36

Ik gebruik Luminar 3 nu ongeveer 4 maanden, een zeer goed en duidelijk programma, alleen kan ik niet vinden hoe je vlekken op je foto moet veranderen. Weet iemand hoe ik dit moet doen?

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 30 oktober om 15:56

Bedoel veranderen of verwijderen?

Your Avatar
Annette van Erkel 7 oktober om 12:39

Hallo, Marcel,
Ik heb zo’n vreemd probleem: mijn geïmporteerde foto’s in Luminar 3.1. Verdubbelen elke keer als ik het programma open. Sommige foto’s staan er meer dan 60-maal . Het zullen vast wel virtuele foto’s zijn want ‘t overzicht van de Mac zie ik geen verandering van de gebruikte GIGs
Maar elke foto van bv één van die 60 foto’s is wel te bewerken en te exporteren.
Ik dacht misschien ‘n virus, maar in mijn andere bewerkings programma’s zoals Aperture of Photo’s of Iphoto van Apple zie ik niets vreemds.
In de prullenbak zie ik 2800 staan, die zie ik bij aanklikken wel staan, maar ze zijn niet te verwijderen wel terug te zetten.
Ik weet niet hoe ik dit op moet lossen. Alle zover ik weet , mogelijkheden bekeken, ik kan ‘t niet vinden
Ik heb ‘t skylum-team gemaild, tot nu toe geen oplossing.
Zou jij weten hoe dit optelossen?????
Wie weet.....
Hrt grtz,
Annette

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 6 januari om 09:06

Haal je de foto's in Raw + Jpeg binnen? Zie jouw camera instellingen.

Your Avatar
Lucie van Cranenburgh 30 oktober om 09:40

Ik kan nergens vinden of Luminar 4 een nederlandstalige versie en/of gebruikershandleiding heeft?

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 30 oktober om 15:57

Er is nog geen Nederlandstalige versie van Luminar maar dat zal een kwestie van tijd zijn aangezien het programma al in vele talen te zetten valt.

Your Avatar
28 november om 08:31

ja die zou ik ook graag willen ..gewoon nederlands

Your Avatar
Kees Koks 29 december om 13:48

Wordt er op de club ook met een programma gewerkt? Zo ja welk. Waarom deze vraag, ik moet een aankoop doen en het liefst dat programma waarmee de meesten werken. Het liefst zo eenvoudig mogelijk maar toch met de nodige mogelijkheden en geen maandelijkse betaling.

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 6 januari om 09:08

Kees als je geen abonnement wil zijn er bijvoorbeeld Affinity en natuurlijk Luminar. Deze kan je hier verkrijgen http://macphun.evyy.net/azvkM

Your Avatar
Josje VanderVaart 4 januari om 21:46

Vraagje...ik moet bij bv als ik in totaal 6 foto's bewerk per keer er wel 4 keer uitgegooid of hij blijft hangen. Op een andere pc exact hetzelfde...ik ben radeloos en hoop dat iemand dit bekend voorkomt !
Hellup.....

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 6 januari om 09:09

Even verwijderen van je computer en opnieuw installeren. Je kan er meer over lezen en vragen in de Luminar Club https://www.fotoclub.nl/clubs/luminar

Your Avatar
Josje van der Vaart 25 januari om 19:53

Dank voor je reactie Heb nog een vraag. Ik importeer mijn foto's vanaf geheugenkaartje gelijk in luminar ik bewerk dan een foto maar maar kan mijn origineel dan niet weer vinden ! Wat doe ik fout ? Gr. Josje

Your Avatar
Arjan Biekens 12 juli om 19:33

Option toets vasthouden terwijl je Luminar opstart vasthouden en dan kun je de laatste backup terug zetten.

Your Avatar
Jan Manders 7 januari om 12:43

Hoe zit het met importeren van (bewerkte!) foto's? Ik heb jarenlang naar tevredenheid met Aperture gewerkt. Bewerken heb ik niet veel toegepast, ik wil het liever optimaliseren noemen. Maar evengoed: uiteindelijk zijn de RAW-foto's in JPEG veranderd (bijgesneden, verscherpt, rechtgezet, belichting aangepast, etc). Het zou geweldig zijn wanneer Luminar dat overneemt. En ook de mapstructuur die ik heb aangebracht (jaar/onderwerp/subonderwerp). Ik heb nog geen programma gevonden die dat doet.

Reageer hier op
Your Avatar
Richard Bremer 25 januari om 13:06

Ik heb zojuist Luminar 4 aangeschaft . Waar kan ik informatie vinden zodat ik kan opstarten met de eenvoudige functies ? en is er een mogelijkheid om tekst aan een foto toe te voegen ?

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 26 januari om 07:20

Hoi Richard bekijk het Youtube kanaal van Jim Nix eens https://www.youtube.com/channel/UC0kU5eUCy75XG5OIS7hicbQ

Dit is de video om te starten met Luminar
https://www.youtube.com/watch?v=dL5xOVSSBas

Your Avatar
Gerrit Janssen 26 januari om 11:21

Binnen fotoclub.nl is een club opgericht met als doel samen verder te komen. Hier kun je tips en tricks uitwisselen. Je kan je hier voor aanmelden. Je vind deze club hier:
https://www.fotoclub.nl/clubs/luminar

Your Avatar
Richard Bremer 28 januari om 14:59

Beste Marcel, prima tips ! en Gerrit: ik word meteen lid van die groep !

Your Avatar
marc Van den Brande 13 februari om 11:47

Is er reeds een nederlandstalig programa?

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 13 februari om 14:31

Hoi Marc waarschijnlijk komt er in maart 2020 dus over een paar weken een Nederlandstalige versie uit.

Your Avatar
Marcel Wiegerinck 19 februari om 13:54

De Nederlandstalige versie is nu uit

Your Avatar
Gerlinde den Butter 9 maart om 20:44

Vraagje, kan je de Luminar 4.0 licentie op meerdere laptops gebruiken? Of heb je per laptop een nieuwe licentie nodig?

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 9 maart om 21:39

Je kan de licentie op twee apparaten gebruiken

Your Avatar
John Boltjes 15 maart om 17:47

Luminar 4 lijk heel erg op het Apple programma Foto's , klopt dat ?
Ik heb een Apple computer...

Reageer hier op
Your Avatar
bennie stokkink 28 maart om 21:43

Luminar is veel uitgebreider. Bijv je kunt details bewerken door ze apart op te lichten; of een aanpasbaar verloop toepassen waarbij bijv. alleen het bovenste of onderste gedeelte van de afbeelding bewerkt wordt. Luminar is vergelijkbaar met Lightroom, alleen is de manier van bewerken makkelijker.

Your Avatar
Koos Doornbos 28 maart om 17:40

Ik heb Luminar 4.2 vorige week gekocht en ben al aardig op weg om foto's aan te passen.
Eigen luchten werk ook perfect.
Ik heb toch nog een vraagje:
Je kunt objecten in de lucht plaatsen uit Luminar.
Zoals bijvoorbeeld een wolk, een planeet, vogels enzovoorts.
Kan ik ook eigen plaatjes daar voor gebruiken en in welke map moet ik ze dan plaatsen?
Ik zit te denken aan roofvogels waarvan ik diverse foto's heb gemaakt.
Wie helpt me?

Reageer hier op
Your Avatar
Bennie Stokkink 28 maart om 21:34

Dit kun je doen door een laag toe te voegen. Klik rechts naast histogram op symbool voor lagen > klik op + > kies voeg nieuwe afbeeldingslaag toe > kies de map waarin jouw eigen plaatjes staan en kies het gewenste plaatje. Het plaatje wordt dan toegevoegd. > kies laag transformatie om de afmeting aan te passen. > klaar> bij overvloeien kun je dan de transparantie kiezen. Op deze manier voeg ik mijn watermerk toe. Succes

Your Avatar
Marcel Wiegerinck 30 maart om 09:55

Hoi Koos in deze video zie je hoe ik dat doe. Het is een algemene video maar jouw vraag wordt hierin beantwoord https://www.youtube.com/watch?v=dL5xOVSSBas

Your Avatar
Enzo Klop 9 juli om 07:44

Hoi!

Vraagje; ik ben bezig om Luminar 4 onder de knie te krijgen en ik ben op zoek naar de optie om een deel (of delen) van een foto (of foto's) te selecteren om ze vervolgens weer in een andere foto te plakken. Kent Luminar 4 die mogelijkheid?

Gr. Enzo

Reageer hier op
Your Avatar
Arjan Biekens 12 juli om 17:58

Daar was ik ook naar op zoek.

Your Avatar
Marcel Wiegerinck 16 juli om 11:43

Een goede vraag ik ga het uitzoeken. Op dit moment is mijn inschatting dat het nog niet kan.

Your Avatar
mirjam rypma 9 augustus om 11:16

ik zie dat het in engels staat, is dit ook in het nederlands verkrijgbaar?

Reageer hier op
Your Avatar
Cor van der Wilk 8 september om 15:45

Ik heb de proef versie luminar 4 in het nederlands.

Your Avatar
Cor van der Wilk 8 september om 15:42

Ik heb nu een proef versie, bevalt mij tot nu toe goed, wat ik niet kan vinden is foto s in zwart/wit omzetten.

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 8 september om 16:59

Hoi Cor in deze video laat ik je zien hoe je dat kan doen https://youtu.be/4gtGYoDZEOw

Your Avatar
Kristof De Smet 7 februari om 20:57

Hallo, waar kan je de proefversie (liefst in het Nederlands) downloaden? Mvg - Kristof

Your Avatar
Marcel Wiegerinck 8 februari om 09:12

Een proefversie kan je niet meer downloaden zo ver ik weet. Je kan wel Luminar kopen en binnen 30 dagen je geld terugvragen zonder vragen. Kijk hier http://skylum.evyy.net/fotoclubnl

Your Avatar
Marcel Wiegerinck 11 februari om 10:27

Ik heb het even uitgezocht en je kan het programma downloaden en dan kan dit 7 dagen lang uitproberen.

Your Avatar
Henk V hoek 17 oktober om 21:16

Hoe kan ik mijn werkbalk aanpassen ? Ik ben nl de croptool oa kwijt en krijg het niet teruggevonden in Luminar 4

Reageer hier op

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden