Hoe maak je spectaculaire foto’s tijdens een grote voetbalwedstrijd?

Mooie, verbluffende foto’s maken is een kunst op zich. In veel situaties heb je de mogelijkheid om zelf te werken met licht en compositie, maar in andere gevallen ben je als fotograaf aangewezen op goede voorbereiding, de juiste plekjes én uiteraard een flinke dosis geluk. Met het WK voor de deur is het interessant om eens te kijken wat je precies moet doen om spectaculaire foto’s te maken tijdens het WK. Heb je hier echt die grote camera’s voor nodig en perstoegang, of zijn er meer manieren om toch die spektalstukjes op de foto te kunnen krijgen?

Fotograferen tijdens een voetbalwedstrijd, ook dat is een sport

Landschapsfotografie is een kunst waarbij voor timing, goede apparatuur en een scherp oog belangrijk zijn. Tijdens sportevenementen geldt hetzelfde, al is het hier veel lastiger om te timen. Het is namelijk niet zo dat profvoetballers wachten totdat jij alles klaar hebt staan en het licht precies goed valt. Het is ook niet zo dat je het moment wellicht de volgende dag nog eens vast kunt proberen te leggen.

Een ander belangrijk punt is dat het risico bij fotograferen van sportwedstrijden meer risico met zich meebrengt. Een bal die hard het veld uitgetrapt wordt door de verdediging, komt vaak in de regionen terecht waar de pers zit, en mensen over de boarding en hekken leunen om hun sterspelers zo goed mogelijk te kunnen zien (en te fotograferen). Ook is de grotere mensenmassa een risico op zich, aangezien diefstal, vandalisme en bierdouches simpelweg tot de mogelijkheden behoren tijdens het schieten van je foto’s.

Hoe maak je toch die geweldige foto’s?

Bij kleinere, lokale wedstrijden is het goed mogelijk om met je camera dicht op de actie te kunnen komen. Dat is praktisch, want hoe minder mensen er tussen jou en de sporters instaan, hoe makkelijker het wordt om een prachtfoto te maken waarop je alle actie vast kunt leggen. Bij de grotere voetbalwedstrijden, zoals die je bij Unibet live kunt zien, is het niet mogelijk om naast het veld te staan. Dat is simpelweg verboden, tenzij je een persfotograaf bent (en dan heb je waarschijnlijk geen tips nodig om goede foto’s te kunnen maken tijdens een voetbalwedstrijd).

Hoe kun je dan toch leuke foto’s maken? Allereerst door een goede plek in het stadion te krijgen. Dat kan lastig zijn, want voor de topplekken betaal je juist voor de grotere wedstrijden een aardige duit. Geen zorgen, want wanneer jij de perfecte foto maakt, heb je die prijs zo terug.

Een aantal belangrijke tips op een rijtje:

  • Gebruik de sportstand niet. Dat klinkt misschien ironisch, maar deze standaardinstellingen zijn vaak niet optimaal. Ga liever vijf minuten van tevoren bezig met je camera om de instellingen handmatig goed te zetten.

  • Let op je sluitertijd. Bij voetbalwedstrijden worden meestal sluitertijden gebruikt tussen de 1/800 en 1/1000. Let erop dat je rekening houdt met inzoomen, het licht en de afstand tussen jou en het veld.

  • Constante scherpstelling. Heb je deze functie op je camera? Dan is dat een aanrader aangezien je snel bewegende personen probeert vast te leggen op beeld.

  • Een zeer goede geheugenkaart. Goede foto’s nemen veel ruimte in. En je gaat het jezelf nooit vergeven wanneer je de perfecte doelpuntviering in de laatste minuut van de wedstrijd niet kunt maken omdat er niet genoeg ruimte op je geheugenkaart zit.

Een andere tip is een lens met een lagere f-waarde. Door de grotere lensopening valt er meer licht op de sensor, wat betekent dat een zoomlens vaak niet meer nodig is. Nadeel is dat je wel eerst de jackpot moet winnen in het Oranje Casino, want deze lenzen komen met een flink prijskaartje.

Zoals altijd: oefening baart kunst

Net als bij alle vormen van fotografie merk je dat je mettertijd beter wordt in het maken van sportfoto’s. Informeer vooral eens bij je lokale voetbalvereniging of zij het leuk zouden vinden om foto’s te krijgen van een wedstrijd. Op die manier kun je dichter bij het veld komen en rustig kijken op welke manier jij de beste foto’s krijgt. Met bovenstaande tips ben je in ieder geval al een stapje dichter bij je doel!

Reacties (0)

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden