Hoe heb ik mijn zonsopkomst foto in HDR gemaakt?

Een tijdje geleden heb ik een foto gemaakt van de zonsopkomst bij het 18 Septemberplein in Eindhoven. Iedereen die weleens een foto van de zonsopkomst heeft gemaakt weet hoe lastig het is om de belichting in ieder vlak goed te krijgen. Vaak wordt een foto met de zon erin bij de zon zelf te licht (uitgebeten wit) en bij de omgeving vaak te donker (tegen uitgebeten zwart aan). Om dit op te lossen door de foto na te bewerken krijg je vaak geen goede resultaten, hoe heb ik dit dat nu wel kunnen krijgen?

Om een foto goed te krijgen kan je werken met met verschillende belichtingen. Om deze foto's samen te voegen tot 1 goede foto kan men gebruik maken van de HDR-techniek. Met HDR (High Dynamic Range) kan men het dynamische bereik van de foto vergroten. Om een goede HDR-foto te maken moet je bij het maken van de foto anders te werk gaan dan normaal. Normaal gesproken maak je 1 foto waarbij de belichting zo optimaal mogelijk is, bij een HDR-foto ga je meerdere foto’s maken waarbij bij iedere foto de belichting op een ander vlak wordt ingesteld. Deze voeg je hierna samen met HDR-software waarna je een goed belichte foto krijgt.

Hoe maak je een HDR foto?

Mijn voorbereidingen voor een HDR foto

Voordat ik de foto kon gaan maken ben ik eerst de locatie gaan uitzoeken, je hebt maar een kort moment om een foto van de zonsopkomst te maken, dus je moet van tevoren weten waar je moet gaan staan. Twijfel is niet mogelijk in dit korte tijdsbestek. Ik had al het idee om een foto van de zonsopkomst bij het 18 Septemberplein in Eindhoven te maken. Hiervoor ben ik gaan kijken waar de zon precies opkomt, hier volgt direct de kant van het plein uit waar ik de foto moet maken. Toen ik dit wist ben ik gaan uitzoeken hoe laat de zon op komt. Ik ben eerst op de bedachte locatie enkele “test” foto’s gaan maken om te kijken of het idee wat ik had werkt. Hier volgde gelijk wat punten uit die ik nog moest verbeteren, bijv. winkelend publiek is niet handig op een HDR, zorg voor een dag dat er niet te veel “rommel” of zaken die er niet thuishoren aanwezig zijn. Ook wist ik na deze test run waar ik precies moest gaan staan.

Het maken van de foto

Ik ben op een zondagochtend vroeg uit de veren gegaan, ik had deze dag bewust uitgekozen omdat op deze ochtend niets speciaals te doen was op het plein, ook was er geen winkelend publiek aanwezig. Ik wist waar ik moest gaan staan en heb hier mijn camera met statief opgesteld (Fotograferen vanaf statief omdat je meerdere foto’s gaat maken vanaf precies hetzelfde standpunt). Toen de zon opkwam heb ik verschillende foto’s, met verschillenden belichtingen gemaakt waarna ik weer naar huis kon.

Nabewerken van de foto's in HDR-software

Weer thuisgekomen ben ik de foto met Photomatix (HDR-software) gaan samenvoegen tot de HDR die ik wilde hebben. Hierna heb ik de foto in Photoshop nog wat verder bewerkt. Ik heb hier doormiddel van lagen de lichte vlekken in de lucht nog iets donkerder gemaakt en het contrast wat verhoogt. Ook nog wat vlekjes die her en der op de foto zaten zijn verwijderd. Al met al ben ik toch lang bezig geweest met deze foto, het duurde een vrije dag en enkele avonden voordat alles klaar was. Maar het resultaat mag er wezen en is het waard.

Nu vraag ik mij af of er meer mensen zich met HDR-fotografie bezighouden? Of wil je dit misschien een keer proberen maar je weet niet hoe? Schrijf hieronder jouw reactie.

Als je ingelogd bent kan je bij de reacties je eigen HDR foto uploaden om te laten zien onder deze blog. (Nog geen lid? Registreer gratis) Ik ben zeer benieuwd naar jouw HDR foto.

Hoe maak je een HDR foto in Photoshop of Photomatix

Reacties (0)

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden