Hoe kun je makkelijk je vakantiefoto’s organiseren?

De beklimming van de Monte Rosa of jouw Fotoberg thuis: waar zie je het meest tegenop?

Oftewel hoe kun je makkelijk je vakantiefoto’s organiseren! Door Karin Brouwer

Mooie bergwandelingen gemaakt tijdens je vakantie; zag je er als een berg tegenop? En nu je fotoberg nog: laat je gidsen door de FON met een‘stap voor stap’ aanpak!

Tips voor onderweg

Of je nu een GR-wandeling maakt of een Citytrip doet, je kunt al tijdens je reis wat organizing-elementen toevoegen waardoor je daarna makkelijker kunt ordenen. Maak namelijk ook foto’s van ‘signs’ onderweg dat helpt je om de foto’s later te ‘framen’, te benoemen.

Dat kunnen snapshots zijn van plaatsnaamborden, routeborden, plattegrond, treinstations en andere belangrijke ‘markers’ onderweg, bv de informatie Valsesia, waardoor je later heel accuraat je foto’s kunt ‘taggen’.

Overweeg om je locatie aan te zetten op je smartphone; als je foto’s maakt met je telefoon heb je automatisch al informatie over de lokatie en het tijdstip van opname.

En wat scheelt het veel als je iedere avond even kort tijd neemt om alvast de ‘bloopers’ van de dag te verwijderen: maak daar een routine van, het hoeft maar 5 minuten te kosten en het maakt die berg later zoveel beter begaanbaar.

Ook een gouden regel” gooi 90% van je landschapsfoto’s weg, tenzij dát nu juist jouw hobby is.

Misschien helpt deze uitspraak “Once you have seen one sunset, you have seen them all” Oke, Daar ben ik het zelf niet helemaal mee eens als liefhebber van bergwandelingen, maar ik snap de intentie erachter.

Nog een stapje verder is om iedere dag alvast een mapje te maken met foto’s per lokatie.

Maak je gebruik van SD-kaarten, denk hier dan aan: verwijder de foto’s pas van je SD-kaart als je thuis bent en je ze eerst hebt overgezet op je digitale photo hub, je centrale bewaarplek. Ook al maak je onderweg back-ups in thumbdrive, de Cloud of op een externe schijf, SD-kaarten zijn tegenwoordig zo goedkoop dat het loont er een aantal extra mee te nemen op. N.B. denk dan wel aan het knopje ‘niet overschrijven’!

Weer thuis? Ga aan de slag

Belangrijk om meteen te doen als je weer thuis bent: alle foto’s van al je apparaten naar je DPH (Digitale Photo Hub), de centrale plek overzetten. Maak meteen een back-up en ze staan veilig, wachtend op het moment dat je tijd en zin hebt om er iets creatiefs mee te doen.

Deze centrale plek, jouw fotobibliotheek, is de plek waarvandaan allerlei acties kunnen plaats vinden: posten, printen, delen, albums maken, of gewoon de plek waar ze gearchiveerd zijn en blijven. Als je gaat ordenen, bedenk welk systeem het beste past: thematisch of chronologisch, dat maakt op zich niet uit.

Maak een album aan, bv vakantie Valsesia 2020 of een jaarmap 2020 en dan als subcategorie een album zomervakantie Italia; alles is goed als het maar jouw systeem is, jouw manier waarop je zoekt.

Een aanrader is om een ‘foto organize programma’ te gebruiken: het helpt je om bestanden te hernoemen, ontdubbelen, zoekwoorden toe te voegen, slimme albums te maken m.b.v. gezichtsherkenning waardoor ordenen nog sneller kan.

Voor vakantiefoto’s en familiegebeurtenissen wordt vaak gebruik gemaakt van het programma Foto’s op de Mac en de PC; simpel maar doeltreffend. Het programma Lightroom heeft wat meer opties en wordt ook door (semi)professionele fotografen gebruikt.

Afdrukken en printen van je foto’s

Het voordeel van het organiseren van je foto’s is dat het afdrukken van je foto’s een stuk makkelijker gaat. Dit kan bijvoorbeeld voor een fotoboek maar wat nog veel gaver is om jouw foto’s groot af te laten drukken voor bij jou aan de muur. Je kan je foto op canvas laten afdrukken maar ook bijvoorbeeld je foto op hout laten afdrukken.

Het verhaal achter de foto: het belang van metadata

Het is echt de moeite waard om tijd te besteden aan het toevoegen van keywords, de zogenaamde metadata, waardoor zoeken zoveel makkelijker wordt.

Metadata is het leuke tekstje aan de achterkant op de foto, zoals je grootmoeder dat vroeger schreef. Nu voegen we keywords toe.

Je kunt denken aan: plaatsnaam, landnaam, soort gebeurtenis (zeilvakantie, bruiloft, zakenreis) datum, soortnaam (ijsvogel, paarden) naam van personen En hoe meer details je geeft over de foto, des te beter het verhaal van de foto wordt.

Voorbeeld: door het zoekwoord ‘Valsesia’ in te voeren krijg ik verschillende ‘mapjes’ voorgeschoteld waaronder, ‘Parco Naturale Alta Valsesia’, ‘Alagna Valsesia’.

Op deze manier, d.m.v. het ordenende vermogen van zo’n programma, heb je sneller overzicht in je foto’s: zo wordt terugkijken simpel genieten, en vanuit deze voorselectie kun je zelf makkelijk albums maken of kiezen welke foto’s je wilt delen of printen.

Voorbeeld het informatiebord Valsesia kan nuttig zijn als je die leuke foto van dat bergrestaurantje* niet meer exact weet te plaatsen. Als je het precies wilt weten kun je aan de hand van de metadata zien op welke tijd de foto is genomen. Zo heb je informatie over lokatie en tijd.

* Deze foto geeft mij altijd nog een goed gevoel: dat is waarom ik foto’s maken en vooral terugkijken zo leuk vindt, zeker als ze goed georganiseerd in albums staan!

Over FON: Foto Organizers Nederland Al jarenlang werken wij als professional organizers en bieden ‘rust, ruimte en overzicht’ t.a.v. spullen, papieren en tijd. Regelmatig verzuchten onze klanten ‘En wat moet ik met al die foto’s?’ Ook wij houden van foto’s en fotograferen en daarnaast weten we hoe belangrijk ze zijn voor de familiegeschiedenis. Kortom: we zijn ons gaan verdiepen in foto-organizing!

We begeleiden mensen met het organiseren van foto’s, zowel analoge als digitale foto’s en dat doen we individueel of d.m.v. workshops.

  1. DFY (Done forYou) : ‘Ik doe het voor jou’, het hele project overnemen,
  2. DWY (Done with You) ‘We doen het samen’, wij als projectmanager
  3. DIY (Do it Yourself): Ik leer het jou te doen’, 1- op-1 coaching’ of workshops

Wij zijn lid van de Nederlandse NBPO én lid van The Photo Managers, de Amerikaanse beroepsvereniging (een grote community) voor professionele Foto-Organizers. Meer informatie: https://www.fotoorganizersnederland.nl

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *