Ik wil graag in Get The Picture Challenge: WATER (nog twee dagen) meedoen, maar mijn thuisfotostudio is op de zolder en met dit warme weer is het daar veel te heet. Toen ik in de tuin zat en naar de mooie schaduwen van mijn glaasje water keek, besloot ik om een foto maken met natuurlijk licht. Met dit harde licht moet ik een hele korte sluitertijd gebruiken, bijvoorbeeld 1/4000 sec, om de beweging te bevriezen. Dus ik heb een glaasje limonade met een plons gefotografeerd. En ik wil jullie uitdagen om tijdens die zonnige dagen een beetje te experimenteren. Dit kan ook als het regent ;-)

Voordat je gaat fotograferen, zorg je dat je een mooi compositie hebt gemaakt met accessoires, en dat je de camera juist hebt ingesteld. Als ondergrond voor deze foto gebruik ik oude houten planken, als achtergrond - alle bloemen in mijn tuin. Ook heb ik op de voorgrond een bloemetje gezet om meer diepte te creëren. Ingrediënten in mijn glas zijn simpel - water, de ijsblokjes en de basilicum blaadjes van mijn moestuin.

Camera instellingen: ik fotografeerde met Fujifilm x-t3 camera en Fujinon 16-55mm lens. Mijn sluitertijd was 1/4000 Sec om mijn plonsen te kunnen bevriezen, de diafragma stond op f4 om een mooie bokeh op de achtergrond te krijgen maar ook niet te kleine scherptediepte te hebben, auto wit balans, iso stonde ook in auto, maar niet meer dan iso800, ik fotografeerde in seriemodus, om alle momenten vast te leggen, handmatige scherpstelling, dan camera precies op het glas focust. Eerst maak een foto met het lege glass. Dan kan je zien of alle instellingen kloppen en je een goed belichte foto krijgt.

Dan leg alle ingredienten in het glas.

Daarna kan je gaan fotograferen. Mijn camera stond vlakbij en ik kan met een hand de ontspanknop in drukken en met een andere hand een stukje ijs gooien. Ik probeerde het eerst een ijsblokje in het glas te gooien maar ik kreeg te kleine plonsen.

Daarna gebruikte ik een stukje appel en kreeg ik een mooie hoge plonsen. Ik heb ook een paar foto’s in de portret-stand gemaakt. Kijk wat ik heb gekregen. 

Zouden jullie ook die zonnestralen willen vangen om een mooie plonsen te creëren?

Reacties (5)

Your Avatar
Frank de Bont 26 augustus om 11:43

Jij laat hier opnieuw zien dat je een expert bent op dit gebied. Met enkele eenvoudige attributen weet je een kunstwerkje te creëren.

Reageer hier op
Your Avatar
Iryna Melnyk 28 augustus om 09:58

Dank je wel. Ik vind dit gewoon heel leuk om te doen )))

Your Avatar
Marcel Wiegerinck 26 augustus om 11:44

Experimenteer je nog met verschillende f-waardes?

Reageer hier op
Your Avatar
Iryna Melnyk 28 augustus om 09:58

Met f-waardes experimenteer ik als ik een vuur wil fotograferen - brandende kaarsen, sterretjes, kerstverlichting. Daar moet ik balans vinden tussen de d-waarde en de sluitertijd.
Met het water kijk ik welke f-waarde ik moet kiezen om de minimale sluitertijd te gebruiken.

Your Avatar
Henk-Jan de Bruijn 1 september om 19:50

Lijkt zo simpel, maar het resultaat mag er zijn. Ik ga het zeker een keer uitproberen.

Reageer hier op

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden