Als je mensen fotografeert is kennis van je camera en de achterliggende techniek slechts een klein deel van de kennis die je nodig hebt. Om echt indruk te maken met je foto’s moet de foto een gevoel oproepen bij de mensen die je foto’s zien. En dat kan alleen als jij zelf ook een bepaald gevoel had bij het maken van de foto. Daarom ga ik in deze tutorial vijf tips geven om te fotograferen met gevoel en emotie.

‘It’s more important to click with people, than to click the shutter’

- Alfred Eisenstaedt

De bovenstaande quote, vind ik een van de mooiste quotes over fotografie. En ik ben het er hartgrondig mee eens. Een foto die technisch misschien niet honderd procent perfect is, maar die mensen heeft gevangen in een prachtig gevoel of een echte emotie is nog steeds iets waard. Een foto die technisch helemaal in orde is, maar waar mensen emotieloos op staan is niets waard. Zo’n foto vertelt namelijk niets. Nog beter is het natuurlijk als die foto met gevoel technisch ook nog eens helemaal in orde is. Maar de vergelijking toont even hoe belangrijk het is dat er iets gebeurt in je foto.

Daarom vandaag 5 tips om na een fotoshoot met mensen, thuis te komen met foto’s die een gevoel overbrengen en een emotie oproepen.

1. Durf zelf achter je camera uit te komen

Zorgen dat je een klik hebt met de mensen die je fotografeert kan maar op één manier. En dat is namelijk door ook iets van jezelf durven te laten zien. Als jij je alleen maar bezig houdt met het knippen van foto’s en je jezelf verstopt achter je camera. Dan zullen de mensen voor je camera zich ook niet zo snel willen laten zien. Dus geef het goede voorbeeld, heb tussen de foto-momenten door ook regelmatig gesprekken met je modellen zonder dat er een camera tussen jou en hen in staat. En durf ook iets van jezelf te vertellen.

2. Laat mensen lachen (in plaats van het ze te vragen)

Heeft er iemand wel eens geprobeerd om een foto van jou te maken, met de woorden: ‘lach eens even naar de camera?’. Waarschijnlijk wel, want mensen zien graag lachende mensen op de foto. Maar als je dit wel eens hebt meegemaakt, dan weet je waarschijnlijk hoe moeilijk het is om op commando een mooie, oprechte lach te laten zien. Waarschijnlijk zag je de foto terug en lachte je je beste foto glimlach. Maar daarvan weet iedereen die je echt kent, dat hij in niets lijkt op de lach die je laat zien als je écht plezier hebt. Daarom is het belangrijk om mensen aan het lachen te brengen, in plaats van ze de opdracht te geven om het te doen.

Ga niet als een gekke clown domme grapjes uithalen, maar knoop een geïnteresseerd gesprek met ze aan of stel ze vragen over dingen die ze aan het lachen brengen. Je krijgt dan een oprechte lach en je bent ondertussen ook nog plezier aan het maken samen.

lol-momentdesign-fotoshoot-kristie-raaijmakers
Mensen de opdracht geven om te lachen geeft een heel ander beeld dan mensen aan het lachen brengen.

3. Laat mensen stralen

Heb je iemand wel eens vol trots zien vertellen over iets dat hij echt leuk vond? De volgende keer dat dit gebeurt, moet je eens heel goed kijken naar de lichaamshouding van zo’n persoon. Iemand die vertelt over iets wat hij écht heel leuk vindt, gaat stralen. Hij recht z’n schouders, z’n mondhoeken gaan iets omhoog, de ogen gaan wat verder open en hij straalt dat enthousiasme echt uit.

Die wetenschap kun je natuurlijk heel goed gebruiken tijdens fotoshoots. Zorg dat je te weten komt wat iemand écht leuk vindt en knoop daarover een gesprek met hem aan. Als jij echt geïnteresseerd bent en dat laat merken, dan volgt de rest vanzelf.

stralen-fotoshoot-momentdesign-kristie-raaijmakers
Laat je model vertellen over iets wat ze leuk vindt, dan gaat ze vanzelf stralen.

4. Zorg voor connectie

Leg je meer dan één persoon vast, bijvoorbeeld in een familieshoot, een newbornshoot of op een bruiloft dan is het niet interessant als er twee (of meer) mensen gewoon naast elkaar staan te lachen. Het beeld krijgt pas echt waarde als deze mensen samen lachen. Of liefde uitstralen naar elkaar. Laat je koppel of familie samen iets doen, leg hun connectie vast. De liefde is dan te zien in de foto en dat geeft het beeld zoveel meerwaarde.

connectie-detail-fotoshoot
Connectie kun je ook heel mooi laten zien in detailfoto's.

5. Geef de mensen voor je camera een fijn gevoel

Foto’s worden zoveel meer waard als ze genomen zijn op een moment dat je aan het genieten was. Kijk maar eens terug in je foto-album van je favoriete vakantie. Waarom staat dat zo vol met leuke foto’s? Sta jij veel charmanter of mooier op die foto’s dan op foto’s die ergens anders zijn gemaakt? Waarschijnlijk niet. Het verschil is dat die foto’s je terugbrengen naar de heerlijke momenten die je daar beleefd hebt. Je krijgt er gewoon een ander gevoel van als je ze terugkijkt.

Dit kun je de mensen voor je camera ook meegeven. Laat de fotoshoot geen tijd zijn vol ongemakkelijke momenten, onzeker over waar te kijken, wel of niet te lachen, buik inhouden en dergelijke. Zorg dat de mensen voor je camera helemaal niet met dat soort dingen bezig zijn. Zorg dat ze plezier hebben, lol maken, genieten van elkaars aanwezigheid en daardoor kunnen stralen, lachen of liefde tonen. Dan worden niet alleen de foto’s veel mooier, maar ook de herinneringen aan die fotoshoot. En dat zorgt voor waardevolle foto’s.

plezier-fotoshoot-herinneringen-waardevol
Met mooie herinneringen worden foto's ook waardevoller.

Maar… Hoe doe je dat nou?

Leuke tips, om mensen te laten lachen, stralen, genieten en connectie te laten hebben. Maar hoe kun je dit nou bereiken tijdens je fotoshoot? Ik ga je daar wat meer over vertellen.

Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken. Allereerst is het belangrijk dat er een fijne sfeer is tijdens de fotoshoot. Zorg dat jij, en de mensen die je gaat fotograferen alle tijd hebben. Niets is zo slecht voor een ontspannen sfeer als de wetenschap dat je over een uur alweer op een andere plek moet zijn. Tijdsdruk staat altijd lijnrecht tegenover ontspanning.

Ook belangrijk voor een fijne sfeer is het dat jij als fotograaf interesse toont, meeleeft met mensen, een gesprek met ze aangaat. Vertellen je modellen over hun mooiste vakantie naar New York en ben jij daar toevallig ook al eens geweest. Vertel ze dan over jouw leukste ervaringen van die reis. Door gemeenschappelijke interesses te delen, zul je sneller een klik voelen met iemand.

portretfoto-mooiste-ik
Toon interesse, en ga het gesprek aan. Zo werkt moment design ook heel goed met een op een sessies.

Vragen en opdrachten

Geef de mensen voor je camera iets te doen. Stel ze een vraag om over na te denken of geef ze korte, grappige opdrachtjes. Zoals “Niet nadenken, gewoon roepen. Reageer met het eerste woord waar jij aan denkt, als ik zeg kip”. Geloof me, als je dit zo leest dan lijkt het een vreemde vraag. Maar doordat ze niet mogen nadenken en het eerste roepen wat in ze op komt, ontstaan er grappige situaties. Ik heb al antwoorden voorbij horen komen van “lekker” tot “ei”.

Toen de vraag voor het eerst aan mij gesteld werd, reageerde ik met “tok tok”. Wat negen van de tien keer volgt, is dat degene die het antwoord geeft, zelf in de lach schiet. Geen gemaakt foto glimlachje, maar een echte lach van plezier. Dan heb je twee vliegen in een klap: een foto met een mooie lach en het feit dat de mensen voor je camera niet bezig zijn met hun buik inhouden of zich zorgen maken of hun haar wel goed zit. Maar ze focussen zich op de vraag die je stelt. En als ze maar vaak genoeg in de lach schieten om hun eigen antwoorden, dan hebben ze dus ook plezier.

Connectie tussen twee mensen, brengt liefde in de foto.

Moment Design

Op de plek waar in het voorbeeld het woordje kip stond, kun je nog honderden andere woorden invullen. Zoek woorden die passen bij de mensen voor je camera en je kunt heel wat variaties voorbij laten komen. Maar nog steeds is het natuurlijk geen optie om een hele fotoshoot lang steeds maar dit spelletje te blijven herhalen. Dan gaat de lol er ook snel vanaf.

Het fotograferen op deze manier heeft een naam: Moment Design. En de bedenker van deze techniek (de Amerikaanse Jesh de Rox) en ook Nederlandse fotografen die al geruime tijd met deze manier van fotograferen werken, hebben heel veel van dit soort vragen en opdrachten bedacht om allerlei soorten fotoshoots op een hele leuke manier door te komen. Deze vragen en opdrachtjes worden invites genoemd. Ze zijn er op drie niveaus, lol, warm en fuzzy en deep en meaningful. Bij elk niveau gaan de vragen en opdrachten wat dieper en met de juiste opbouw kunnen ze ertoe leiden dat de mensen voor je camera echt het mooiste van zichzelf laten zien, aan jou en aan elkaar. Dat ze echt hun liefde voor elkaar tonen. Je kunt sets met invites kopen waar je zelf eindeloos mee aan de slag kunt.
Voor meer informatie en ook workshops, kijk eens op de website van het Moment Design Collectief in Nederland.

Moment Design bestaat uit meer dan alleen maar vragen oplepelen. Het is een hele manier van jezelf open stellen, je persoonlijke muren laten zakken en echt met mensen in contact te komen. Dat gaat verder dan wat vragen voorlezen van een kaartje. Maar met workshops kun je hier heel veel over leren. Of ga zelf eens naar een fotograaf die met deze methode werkt, om te ervaren hoe anders het is om zo voor de camera te staan dan bij een fotograaf die je positioneert en vraagt te lachen. Ik doe het ook en voor mij is deze manier van fotograferen zo waardevol. De fotoshoots worden veel leuker om te doen, niet alleen voor mijn klanten, maar ook voor mij. Ik heb echt lol, ik geniet van koppels die lieve dingen tegen elkaar zeggen. En vaak hoor ik niet eens wat ze zeggen, maar de blik die vervolgens ontstaan op het gezicht van de partner is prachtig. Het maakt mijn werk zoveel fijner. Iedere shoot is anders, omdat iedereen anders reageert op de vragen.

Met de juiste opbouw, kun je een koppel echt in elkaar op laten gaan.

Probeer het eens

Het is niet mijn doel om je meteen op kosten te jagen voor workshops of invites. Maar ik wil je laten zien wat gevoel en emotie voor verschil kunnen maken in een fotoshoot. Voordat je je er verder in gaat verdiepen, kun je natuurlijk zelf al wat experimenteren met deze werkwijze. En kijken of deze manier van werken bij je past.

Je kunt bijvoorbeeld zelf eens wat vragen bedenken, waar je mensen mee kunt laten lachen. Maar het gaat verder dan alleen lol maken en lachen. Er zijn ook heel veel vragen om connectie op te roepen, liefdevolle gevoelens voor elkaar (of voor jezelf, in een portretshoot bijvoorbeeld) te tonen en om mensen te laten stralen. Denk maar eens aan een vraag zoals ‘Waar zou je heen gaan, als je de komende maand een privépiloot zou hebben, die je overal heen zou vliegen waar je naartoe wilt?’ of ‘Welke eigenschap van je partner zou je graag zelf willen hebben en waarom?’. De laatste vraag werkt heel mooi twee kanten op, want indirect is het natuurlijk ook een heel groot compliment aan je partner. Let wel op dat klanten je niet binnen vijf minuten na aanvang hun diepste gevoelens laten zien. Een rustige en logische opbouw is nodig. Er moet vertrouwen gecreëerd worden en mensen moeten zich bij je op hun gemak voelen. Dan pas durven ze zichzelf echt te laten zien. En jij zult als eerste het goede voorbeeld moeten geven.

Heb jij een leuke vraag bedacht die je aan je klanten kunt stellen? Laat het me weten in de reacties.
Vragen over deze manier van fotograferen beantwoord ik ook graag.

Twee vriendinnen samen plezier laten maken, zorgt voor een echte lach.

Reacties (0)

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden