Het wordt weer steeds vaker mooi weer, de dagen zijn lekker lang en de voorspellingen geven weer een warme zomer. We kunnen weer veel naar buiten, veel fotograferen en hierbij lekker oefenen of je fotoarchief aanvullen. Maar waar kan je nou allemaal naartoe deze zomer? Hierbij een aantal activiteiten uiteengezet waar je leuke en prachtige foto’s kunt maken.

Steden bezoeken

Natuurlijk kan je altijd andere steden of dorpen bezoeken, dit kan overal ter wereld, dus ook in Nederland. Als je eens andere steden wilt bezoeken kom je snel uit op de standaard steden:

  • Eindhoven, hierbij valt vooral Strijp-S op. Dit blijft een mooie en leuk gebied om te fotograferen. Maar kijk ook eens verder, de binnenstad ziet er misschien niet zo heel spectaculair uit, maar ga eens iets buiten het centrum lopen en je ziet al snel veel verrassende onderwerpen.

  • Rotterdam, vooral voor de architectuurfotografen een prachtige stad om eens doorheen te lopen. Kijk hier eens goed rond, niet alleen de bekende hoogbouw en havens zijn mooi, er is nog veel meer te bekijken. Ga hier met de trein naartoe, wanneer je uit de trein stapt sta je direct in een prachtige omgeving, Rotterdam CS. Loop vanaf hier richting het centrum en je hebt je eerste prachtige locaties al gevonden.

  • Vlieland, eigenlijk geen stad maar een eiland. Het dorp Oos-Vlieland is en prachtig dorp met hele mooie kleine huisjes. Ga ook eens met de Vliehors-Express de Vliehors op. Dit is een “Live-Shooting Range” van de luchtmacht waardoor hier afgeschoten tanks te vinden zijn. Leuk om eens te zien.
Afgeschoten tank op het strand van Vlieland. Foto: Jasper Scheffers Fotografie
Afgeschoten tank op het strand van Vlieland. Foto: Jasper Scheffers Fotografie

Bezienswaardigheden bezoeken

Naast de steden zijn er natuurlijk nog veel meer bezienswaardigheden in Nederland. Denk aan musea, parken, etc.

  • De verschillende waterlinies in Nederland. Er zijn diverse historische waterlinies in Nederland, de bekendste is de “Nieuwe Hollandse Waterlinie”, maar er is ook een oudere Hollandse Waterlinie. En wist je ook dat er een “Zuiderwaterlinie” is? Deze ligt ten noorden van Brabant.

  • Verschillende vestigingen in Nederland. Hierbij kan je denken aan bij. De “Naarden-vesting”, maar ook het eiland Pampus, Muiderslot, etc. Diverse kastelen vallen hier ook onder. Kijk eens in de buurt wat er te vinden is.

  • Natuurgebieden. Ook natuurgebieden kunnen heel mooi zijn in de zomer. Neem bijv. de Ardennen in Belgie, of de Veluwe. Maar ook in de buurt heb je hele mooie natuur, bijv. de Amsterdamse Waterleidingduinen. Kijk eens rond en je staat er versteld van wat er in de buurt te vinden is.

  • Historische gebieden. Naast alle vestigingen heb je in Nederland nog veel meer plekken die een historisch belangrijke waarde hebben, neem bijv, Westerbork, het voormalig concentratiekamp. Maar ook musea, verschillende bunkers en monumenten, etc. Hierbij kan je vaak hele mooie, waardevolle foto’s maken.
Westerbork. Foto: Jasper Scheffers Fotografie
Westerbork. Foto: Jasper Scheffers Fotografie

Juni

Dag van de Architectuur & Dag van de Bouw

14-15 Juni
In het weekend van 14 en 15 Juni zijn het de dag van de architectuur en de dag van de bouw. Op beide dagen kan je bij veel bijzondere architectuur naar binnen, zo krijg je eens een andere kijk op veel gebouwen in de stad. Kijk voor meer informatie bij de organisator in jou stad of dorp.

Luchtmachtdagen

14-15 Juni
Op 14 en 15 Juni zijn de Luchtmachtdagen, de kans om vliegtuigen te fotograferen, zowel vliegend als op de grond. Deze vliegshow trekt altijd veel bezoekers, maar is zeker een bezoekje waard. Vertrek op tijd, want het wordt druk deze dagen. Entree is gratis, maar voor parkeren moet je wel betalen. Kom je liever per trein? Er rijden pendelbussen vanaf de dichtstbijzijnde stations.

Meer info?
https://www.defensie.nl/onderwerpen/luchtmachtdagen

Luchtmachtdagen. Foto: Jasper Scheffers Fotografie
Luchtmachtdagen. Foto: Jasper Scheffers Fotografie

Internationale Ananasdag

27 Juni
Een dagje thuisblijven is ook weleens leuk. Probeer vandaag eens een Ananas goed op de foto te zetten, eens iets anders dan normaal. Er zijn door het jaar heen veel van zulke dagen, zoek ze eens op en probeer het onderwerp van de dag maar eens op de foto te zetten .Ik ben benieuwd naar de foto’s.

Veteranendag

29 Juni
De 'Nederlandse Veteranendag' is een eerbetoon aan ruim 115.000 Nederlandse veteranen. Het merendeel is ex-militair en ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in Nederlands-Indië, Korea of voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Snel groeiende is de groep jonge veteranen: dit zijn ex-militairen die hebben deelgenomen aan vredesmissies zoals in Libanon, Cambodja, op de Balkan, Irak en Afghanistan.

De Veteranendag wordt vooral in Den Haag gevierd met een defilé door de binnenstad en een feest op het Malieveld.

Meer info?
https://www.veteranendag.nl/

Enkele veteranen die in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten voor onze vrijheid. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.
Enkele veteranen die in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten voor onze vrijheid. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.

Juli

Outdoor Gelderland

2-7 Juli
Outdoor Gelderland is een jaarlijks internationaal hippisch evenement waar topsport, bedrijfsleven en paardensportliefhebbers samenkomen. Outdoor Gelderland vindt dit jaar plaats van 2 t/m 7 juli 2019 op het terrein van Sportcentrum Papendal in Arnhem. Heel leuk om paarden te fotograferen, veel actie op een mooie locatie.

Meer info?
https://www.outdoorgelderland.nl/

Zwolse Blauwvingerdagen

10, 17, 24 en 31 Juli
Op de woensdagen in juli staat Zwolle vol kramen en curiosa. De 44e editie van de Blauwvingerdagen vindt plaats op 10 - 17 - 24 en 31 juli 2019. De Zwolse Blauwvingerdagen behoren tot de grootste braderieën van Nederland en trekken jaarlijks meer dan honderdduizend bezoekers. Met circa 450 kramen is er een enorm gevarieerd aanbod voor zowel de toerist die gezellig een dagje uit wil als voor de koopjesjager die zijn slag wil slaan. Foto’s maken op een braderie kan lastig zijn, maar is wel heel leuk om eens te doen. Vooral liefhebbers van straatfotografie kunnen hier hun slag slaan.

Meer info?
https://blauwvingerdagenzwolle.nl/

Vierdaagse

16-19 Juli
De Nijmeegse Vierdaagse, dit zou je niet op een kalender voor fotografie verwachten. Maar ook dit evenement is prachtig vast te leggen. Kijk eens naar de vermoeide lopers, de festiviteiten om de vierdaagse heen, de toeschouwers. Je leest het al, vooral voor portretten en straatfotografie is dit een heel leuk evenement. Maar ook als je graag evenementen en feesten fotografeert kan je hier je slag slaan.

Meer info?
https://www.4daagse.nl/nl/

Roze Maandag

22 Juli
Tijdens de Tilburgse Kermis is er altijd op maandag Roze Maandag, één van de grootste LHBT-feesten van het jaar. Een kermis op de foto zetten is natuurlijk al heel leuk, maar om dat op zo’n speciale dag te doen is natuurlijk nog veel leuker. Heel leuk voor straatfotografie, veel mensen kleden zich speciaal voor deze dag. Heb je geen zin in een speciale dag op de kermis, ga dan een andere dag, de Tilburgse Kermis is heel groot, er valt veel te fotograferen.

Meer info?
https://detilburgsekermis.nl/

Op de kermis zijn altijd mooie foto's te maken, ook buiten Roze Maandag om. Foto: Jasper Scheffers Fotografie
Op de kermis zijn altijd mooie foto's te maken, ook buiten Roze Maandag om. Foto: Jasper Scheffers Fotografie

Zomercarnaval Rotterdam

26-27 Juli
Rond de laatste zaterdag van juli is het in hartje Rotterdam Zomercarnaval: drie dagen passie, vuur, pracht en praal. Uitgegroeid van een kleinschalig feestje tot het grootste evenement van Nederland waarin meer dan 30 culturen vertegenwoordigd zijn. Tijdens de straatparade kan je hele mooie kleurrijke foto’s maken.

Fotoclub biedt je de kans hier bij te zijn:
https://www.fotoclub.nl/fotografie-cursussen/zomercarnaval-in-rotterdam

Augustus

Canal Parade

3 Augustus
De Canal Parade is een bonte stoet van boten die op de eerste zaterdag van augustus door de grachten vaart (13:30 uur). Vanwege de veelal bont geklede mensen op de boten is dit een prachtig evenement om foto’s van te maken.

Meer info?
https://pride.amsterdam/

Sneekweek

3-8 Augustus
De Sneekweek is een jaarlijks terugkerend zeilevenement dat wordt georganiseerd door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. Tijdens deze week zijn er elke dag zeilwedstrijden in verschillende categorieën op het Snekermeer en worden er verschillende feestelijke activiteiten georganiseerd in Sneek, zoals een vlootschouw en een kermis.

Meer info?
https://www.sneekweek.nl/

Zeilboot. Foto: Jasper Scheffers Fotografie
Zeilboot. Foto: Jasper Scheffers Fotografie

Intenationale dag van de Fotografie

19 Augustus
Jaarlijks op 19 augustus is het 'Internationale Dag van de Fotografie' (World Photography Day). Er wordt stilgestaan bij de (positieve) invloed die foto's en fotografen hebben op onze samenleving. Ga op pad met je camera en schiet maar raak.

Geboeders van Limburg festival

24-25 Augustus
In het laatste weekend van augustus vindt in de binnenstad van Nijmegen een groots middeleeuws festival plaats. Re-enactmentgroepen uit Nederland en het buitenland creëren de sfeer van middeleeuws Nijmegen ten tijde van de gebroeders Van Limburg; de periode 1350-1450.

Vlegeldag Bennekom

28 Augustus
Vlegeldag is een oogstfeest dat alles te maken heeft met het verbouwen, oogsten en verwerken van graan. Vroeger, in de tijd voor de mechanisatie, werd overal gedorst met behulp van dorsvlegels. Dat was zwaar werk en het is dan ook niet verwonderlijk dat dorsers na afloop behoefte hadden aan een verzetje. De dorsvlegels werden in de stal gehangen en de boerenzoons bewezen hun kracht door hier zo lang mogelijk aan te blijven hangen. De winnaar werd 'Vlegelkoning' en danste die avond met de meest begeerde boerendochter. Deze traditie is op de Veluwe in ere hersteld. Tijdens de Vlegeldag te Bennekom worden de Bennekomse Vlegelhangwedstrijden voor dames en heren gehouden. Verder worden er deze dag tal van dorsmethoden gedemonstreerd. Vanzelfsprekend wordt er met de vlegel gedorst, maar ook machinaal met een authentieke dorskast. Deze dorskast dateert van het begin van de vorige eeuw.

Meer info?
https://www.vlegeldag.nl/

September

Wereldhavendagen

6-8 September
De Wereldhavendagen is een groot evenement in de haven van Rotterdam en wordt gehouden van vrijdag 6 t/m zondag 8 september. Het is bedoeld om kennis te maken met en een kijkje achter de schermen te geven van de Rotterdamse haven.

Meer info?
https://wereldhavendagen.nl/

Vrijdag de Dertiende

13 September
Vrijdag de 13e, de ongeluksdag. Deze dag kan je de straat op gaan en kleine ongelukjes tegenkomen. Kijk wel goed uit, het kan jou ook overkomen.

Open Monumentendag

13-15 September
Tijdens de Open Monumentendagen worden door het hele land monumenten opgesteld voor het publiek. Vele normaal gesloten monumenten kan je nu gratis bezoeken om er eens een kijkje te nemen. Het thema van dit jaar is “Plekken van Plezier”.

Meer info?
https://www.openmonumentendag.nl/

Prinsjesdag

17 September
Op 17 september is het Prinsjesdag, de feestelijke opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal. De koning rijdt in zijn gouden koets naar het Binnenhof in Den Haag en leest in de Ridderzaal de troonrede voor. Tijdens deze dag is het heel leuk om foto’s te maken van alle verschillende hoedjes, de traditie tijdens Prinsjesdag voor vrouwen is om het meest mooie hoedje wat ze hebben op te zetten. Ook kan je natuurlijk de Koning in de Gouden Koets op de foto zetten.

Herdenking operatie Market Garden

17-22 September
Jaarlijkse herdenking van 'Operatie Market Garden' (Operation Market Garden) die begon op 17 september 1944. In en rond september vinden er in verschillende steden en dorpen in Gelderland diverse activiteiten en herdenkingen plaats waarin de gebeurtenissen van toen centraal staan. Maar ook over de route die de geallieerden liepen zijn diverse herdenkingen te vinden. Vanaf 17 September zijn diverse plaatsen bevrijd, waardoor in deze periode vele lokale Bevrijdingsdagen gevierd worden. Zoek per plaats op wat er te doen is.

Tijdens de herdenking van de bevrijding van Eindhoven op 18 September loopt er een defilé door de stad. Hierbij doen ook vele mensen aan mee in orginele kleding en met orginele vervoersmiddelen. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.
Tijdens de herdenking van de bevrijding van Eindhoven op 18 September loopt er een defilé door de stad. Hierbij doen ook vele mensen aan mee in orginele kleding en met orginele vervoersmiddelen. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.

Welke evenementen zijn er nog meer?

Natuurlijk zijn er nog veel meer evenementen of interessante plekken te vinden, het zou een heel lang artikel worden als ik deze allemaal zou benoemen. Wat zijn nog meer evenementen waar jij graag naartoe gaat en wat interessant is om te fotograferen? Of heb je een aanvulling op één van bovenstaande evenementen? Laat het hieronder in een reactie achter.

Reacties (4)

Your Avatar
Annie van Es 11 juni om 10:46

Middelburg is een prachtige stad om te bezoeken met het mooiste straatje van Nederland, de Kuiperspoort. Ook het stadhuis en de vele oude huizen bij het water.
Het stadje Veere, Vlissingen met de boulevard waar de schepen vlakbij voorbij varen.
Goes met de oude stadsjachthaven en de oude huizen.
Zierikzee met zijn mooie poorten en oude huien.
Maak er een dagje Zeeland van .

Reageer hier op
Your Avatar
Jasper Scheffers 11 juni om 17:11

Goeie tips, inderdaad prachtige steden om te fotograferen. Maar kan dat allemaal in 1 dag? Ik zou er een weekend van maken. ;)

Zijn er ook dagen dat het hier nog mooier is dan normaal? Dat er bijv. iets bijzonders in de stad te doen is? Lijkt mij ook leuk om op de foto te zetten.

Your Avatar
Thierry Senders 30 juni om 09:23

Goede dag denk ook aan de Brabantse dag in heeze op de laatste zondag van augustus
Deze cultuur historische optocht is de moeite waard

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 2 juli om 09:12

Ja is inderdaad een goede Thierry

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden