Vrijwilligerswerk als fotograaf: een win-winsituatie

Je hebt een druk leven met werk of opleiding, misschien een gezin, huisdier en/of sport… je hebt al bijna geen tijd voor je hobby fotografie. Laat staan om ook je spaarzame vrije tijd nog te besteden aan het vrijwillig helpen van anderen! Maar wacht eens even… dit kan prima samengaan!

Vrijwilligerswerk als fotograaf kan op twee manieren. Indirect en direct. De meeste stichtingen, vrijwilligersorganisaties en goede doelen hebben regelmatig behoefte aan vrijwillige fotografen. Promotiematerialen om (online) breed te verspreiden worden steeds belangrijker en het in beeld brengen van hun activiteiten speelt daarom een grote rol in hun kernprocessen.

Er zijn ook stichtingen die mensen op directe wijze blij maken met foto’s, soms in veelbetekenende situaties. Heb jij wel eens een foto gemaakt van een persoon of gezelschap op een toeristische locatie of in een restaurant? Dan weet je hoe het voelt om iemand blij te maken met een blijvende herinnering. Goed gevoel? Kijk dan eens naar vrijwilligerswerk als fotograaf.

Welk soort vrijwilligerswerk met fotografie past bij jou?

Als je er eenmaal naar gaat zoeken ontdek je veel verschillende mogelijkheden. Het hangt af van het soort fotografie-ervaring dat jij graag zou willen opdoen. Houd je van baby- en kinderfotografie, documentaire fotografie waarbij je een verhaal vertelt, portretfotografie of evenementenfotografie? Ik vond zelfs een functie als vrijwillig fotograaf waarbij je ervaring op kunt doen bij het fotograferen van objecten. Hierbij een paar ideeën en zoekrichtingen voor wie interesse heeft in vrijwilligerswerk met fotografie.

Vrijwilligerswerk fotografie: baby en kind

Stichting Earlybirds richt zich op de ouders van te vroeg geboren kindjes. Ze maken een zware periode door en het maken van foto’s is meestal van laatste zorg. Waar andere ouders in de kraamtijd de weer gaan met newborn shoots zijn deze ouders aan het pendelen tussen ziekenhuis en thuis terwijl ze zich continu enorme zorgen maken om hun pasgeboren kindje.

Als vrijwillige fotograaf voor deze stichting verzorg je een lichtpuntje in een moeilijke tijd, terwijl je ervaring opdoet op het gebied van newborn shoots, maar dan wel een beetje anders. Stichting Still biedt gratis fotoreportages aan aan familie van een ernstig ziek kind of ouder. Ook maken zij reportages ter herinnering aan stervende of overleden baby’s kort nadat ze geboren zijn. Als je stevig in je schoenen staat en ook sociaal vaardig genoeg bent om respectvol om te gaan met deze situaties kan je van grote waarde zijn voor deze mensen.

Documentaire fotografie voor vrijwillige fotografen
Foto: Hulki Okan Tabak, Unsplash

Vrijwilligerswerk fotografie: documentaire fotografie

Vind jij het mooi om een verhaal te vertellen met je foto’s? Dat vraagt om bepaalde vaardigheden, oefening en natuurlijk verhalen. Dit zijn geen shoots van een uurtje. Je hebt minimaal een dagdeel of hele dag nodig om een verhaal te kunnen vastleggen. Er zijn verschillende stichtingen die wensdagen verzorgen voor zieke kinderen en ook voor volwassenen. Denk aan Stichting KanjerwensStichting Opkikker of de regionale wensambulance. Je kunt zorgen voor mooie herinneringen aan een fijne dag in een moeilijke tijd.

Vrijwilligerswerk fotografie: objecten fotograferen

Objecten fotograferen is een vak apart. Wil jij als product- of stockfotograaf aan de slag? Dan is het slim om deze vaardigheid goed te oefenen. Ik vond een manier om interessante objecten te kunnen fotograferen. Het komt namelijk regelmatig voor dat musea (deels) worden gerund door vrijwilligers en fotografen zoeken om hun collecties vast te leggen. Kijk eens bij de musea in jouw regio!

Objectenfotografie vrijwilligerswerk
Foto: Gambler, Unsplash

Vrijwilligerswerk fotografie: evenementen

Houd jij van feesten en festivals, kijk dan eens hier. Er worden ook vaak vrijwillige fotografen gevraagd door organisatoren van (sport)evenementen. Kijk gewoon op de websites van de sportclubs of evenementen in jouw buurt of je kunt helpen. Je kunt trouwens ook vrijwilligerswerk met betrekking tot jouw hobby doen, zónder te fotograferen. Huh? Hoe dan? Helpen bij leuke fotografie evenementen bijvoorbeeld, gewoon omdat je ervan houdt. Ik vond veel verschillende functies bij Breda Photo. In ruil voor je inzet mag je in deze gevallen vaak gratis naar zo’n feest, festival of evenement. Leuk toch?

Evenementen fotografie vrijwilligerswerk
Foto: Noiseporn, Unsplash

Vrijwilligerswerk fotografie: portretfotografie

Project Zenna zet zich in voor senioren. Fotografen door het hele land hebben zich hierbij aangesloten om senioren die dat willen eens in het zonnetje te zetten. Lijkt het jou mooi om senioren te portretteren? Neem dan eens contact met ze op.

Portretfotografie vrijwilligerswerk
Foto: Simon Wijers, Unsplash

Tot slot

Dit waren maar een paar voorbeelden. Er is nog veel meer, zoek even op je gemak of er iets voor jou, bij jou in de regio te vinden is. Maar voordat je begint wil ik je nog een paar dingen meegeven:

  • Je moet natuurlijk niet alleen willen fotograferen maar ook meeleven met de stichting, het goede doel of de organisatie, dus zorg dat dat bij je past.
  • Bedenk ook of je niveau goed genoeg is om die zware taak (van bijvoorbeeld een doodgeboren kindje vastleggen) op je te nemen. Er zijn vaak ook functie eisen die je even serieus moet bekijken, anders zorg je juist voor een extra teleurstelling in plaats van een lichtpuntje.
  • Laat je niet ‘misbruiken’. Probeer het verschil te zien tussen mensen die een goedkope fotograaf proberen te ruilen voor ‘veel exposure’ zodat ze zelf meer winst kunnen maken en de echte weldoeners zonder winstoogmerk.

Heb jij al ervaring als vrijwillig fotograaf? Jouw tips en ervaringen over vrijwilligerswerk en fotografie zijn altijd welkom, deel ze hieronder!

Reacties (8)

Your Avatar
Melanie Stichting Still 6 november om 16:29

Wauw!
Wat ontzettend mooi dat jullie onze mooie organisatie hier ook noemen!
Dank!

Warme groet,
Melanie
(Stichting Still)

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 7 november om 11:00

Zo zie je maar weer

Your Avatar
Vivian Meijer 6 november om 16:29

Pasgeleden heb ik voor stichting Dream4kids een kindje vast mogen leggen tijdens een superleuke goed georganiseerde verwendag.

Ik vond het leuk, leerzaam en dankbaar om te mogen doen.

Dream4kids organiseren al sinds 2003 droomdagen voor kinderen tussen 6 en 12 jaar die kampen met een jeugdtrauma. Denk aan rouwverwerking, vechtscheiding, mishandeling, misbruik of verwaarlozing. Kinderen kunnen hierdoor het vertrouwen in zichzelf en de wereld verliezen. Dream4Kids onderbreekt de negatieve spiraal waar deze kinderen zich in bevinden en vervult hun allergrootste droomwens. Ze krijgen weer moed en energie om in dromen te geloven.

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 7 november om 11:01

Hoi Vivian ik ben benieuwd wat je er van geleerd hebt. Wil je dat delen?

Your Avatar
Peter Visser 7 november om 11:17

Wat een mooi artikel en inderdaad hebben wij fotografen mee die onze Kanjer Wens Dagen vastleggen.

Wilt u ook bijdragen aan deze fantastische Kanjer Wens Dagen kijk dan eens op onze website www.kanjerwens.nl bij vacatures wat wij van een fotograaf vragen.

Ik kan u beloven dat het fantastische dagen zijn die je nooit meer vergeet.


Peter Visser

Reageer hier op
Your Avatar
Perry Dumay 10 augustus om 11:33

Wat een mooie informatieve site
Ik zou graag meer willen leren in de fotografie in byzonder natuurfotografie
Kunnen jullie daarbij helpen

Reageer hier op
Your Avatar
Freddie Driezes 23 november om 16:21

Ik ben vrijwilliger bij stichting Droomdag als fotograaf voor de gezinnen die daar een leuke dag krijgen aangeboden door deze stichting.
Dit geeft mij zo veel voldoening dat ik wil proberen om ook voor andere stichtingen te gaan fotograferen.
Stichting droomdag organiseert een speciale dag voor gezinnen waar een ouder ongeneeslijk ziek is of al in de terminale fase is beland om samen nog iets te doen wat ze echt leuken vinden.
www.droomdag.nl

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 24 november om 19:08

Bedankt voor de aanvulling

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden