Fotoclub Lucifer Vessem

Elke maand staat er een fotoclub in de Spotlight. Deze maand is dat Fotoclub Lucifer uit Vessem.

Hoe heet jullie fotoclub en wanneer is deze opgericht?

In november 1973 is de club opgericht. We bestaan dit jaar dus 45 jaar. Enkele leden van het eerste uur zijn onlangs gestopt met de fotoclub. We hebben dus weer ruimte voor een aantal nieuwe leden.

Hoeveel leden heeft de fotoclub en hoe is deze samengesteld? (Verhouding, kennis, ervaring, leeftijden, geslacht, etc.)

We hebben nu 17 leden. Vijf vrouwen en de rest mannen. De verhouding kan rechtgezet worden want we zouden graag ongeveer 20-22 leden in de vereniging willen hebben. Ook ligt de gemiddelde leeftijd vrij hoog. Dat betekent dat er veel ervaring in de club aanwezig is maar ook dat we jonge aanwinsten kunnen gebruiken. De fotografen zijn zeer uiteenlopend van karakter. De een is liefhebber van oude camera's en antieke fotografie, een ander is geinteresseerd in abstracte en artistieke foto's waar het gaat om lijnen, vormen en vlakken. Ook hebben we fotografen die belangstelling hebben in portret- en modelfotografie of juist documentaire of landschapsfotografie. Tot slot hebben we ook nog een fotograaf die ervan houdt om foto's te ensceneren en uitbundig te bewerken. Van alles wat dus. De kennis en ervaring van de leden op het gebied van fotograferen, beeldbewerking en multimediapresentatie loopt uiteen van beginner tot zeer ervaren.

Fotoclub Lucifer Vessem - Thomas van Zuijlen

Bespreken jullie de foto's van leden en zo ja, hoe doen jullie dat?

Bespreken doen we op een heel gevarieerde manier. Soms met vaste besprekers, soms wisselend en komt iedereen aan bod om te bespreken. Bespreken kan traditioneel door het benoemen van beeldelementen, compositie, kleurgebruik en beleving maar soms is dat ook helemaal niet nodig. Zoals laatst Rene Manders, fotograaf van het ED liet zien. Hij besprak zijn foto's vooral gevoelsmatig.

Fotoclub Lucifer Vessem - Ben van Os
Fotoclub Lucifer Vessem - Henk Peters

Hoe vaak komen jullie bij elkaar?

We komen tweemaal per maand bij elkaar in gemeenschapshuis D'n Boogerd in Vessem. In de grote zaal hebben we onze jaarlijkse expositie.

Wat voor activiteiten doen jullie met de fotoclub?

We bezoeken een aantal keer per jaar fotogenieke plaatsen zoals dit jaar Foto Breda en Insel Hombroich en later dit jaar Glow. Soms gaan fotografen uit de club samen op pas met de camera. Een lid heeft de beschikking over een fotostudio die de liefhebbers van studiofotografie af en toe kunnen gebruiken. Tussen kerst en nieuwjaar hebben we onze jaarlijkse expositie. Het is een mooi moment om samen met elkaar de expositie in te richten. Tijdens de expositie heeft iedereen veel contact met de bezoekers, vrienden en familie van de exposanten en wordt er lekker met elkaar gekletst over fotografie natuurlijk, maar ook over andere dingen die boeiend zijn. Na afloop heeft Thomas een pan snert klaar, heerlijk.

Fotoclub Lucifer Vessem - Katja Stokman
Fotoclub Lucifer Vessem - Thomas van Zuijlen

Wat is het leukste/belangrijkste aan jullie club?

In een gemoedelijke sfeer bijdragen aan verdieping in ieders vorm van fotografie. Maar ook leer je mensen kennen met uiteenlopende stijlen van fotograferen. Je leert bewuster naar beelden te kijken doordat je steeds moet benoemen waarom een foto wel of niet aanspreekt. Daardoor ga je beter om je heen kijken en ook ander werk beter waarderen en dat is heel positief.

Wat is het beste/leukste wat jullie met de club gedaan hebben?

We hebben onder andere mentoraten/workshops gehad van Peter van Tuijl over het maken van fotoseries en van Paul Veltman over het maken van multimediapresentaties. Zij zijn in staat om je met andere ogen naar beelden te laten kijken. Dat komt de kwaliteit van je werk ten goede. Je wordt je ook meer bewust van wat voor een soort fotograaf je zelf bent. Wil je vooral technisch mooie platen maken, wil je de wereld laten zien zoals zij is, mag de wereld mooier zijn dan de werkelijkheid, wil je een idee, een gevoel of een sfeer overbrengen? Iedere fotograaf heeft zijn eigen stijl.

Elk jaar wordt er een spreker uitgenodigd met een bepaalde kijk op fotografie. Deze beoordeelt ook de foto's die op de expositie worden getoond. Dat is doorgaans erg motiverend.

Fotoclub Lucifer Vessem - Jolanda Menting
Fotoclub Lucifer Vessem - Lars Magnin

Wat zouden jullie nog heel graag met de fotoclub gaan doen maar is er nog niet van gekomen?

Verdieping van ieders fotografie, fotografie als middel om je als fotograaf uit te drukken. Daarmee wordt meer het artistieke vlak van de fotografie betreden. Maar ook is er belangstelling om leden zelf iets te laten vertellen of hun fotografie. Wat willen ze laten zien en hoe denken ze dat te bereiken.

Kan iedereen lid worden of zijn er nog toelatingseisen?

De toelatingseisen zijn soepel. Het is fijn als je de basis onder de knie hebt en als het goed klikt in de club. Maar vooral is het goed om belangstelling te hebben voor fotografie en uit te vinden hoe je je wil ontwikkelen als fotograaf.

Fotoclub Lucifer Vessem - Ton vd Vorst
Fotoclub Lucifer Vessem - Conny Klessens

Waar kunnen we meer informatie vinden over jullie fotoclub?

We hebben een website: fotoclublucifer.nl De site is een beetje ouderwets dus nieuwe leden die daar hun tanden in kunnen en willen zetten hebben daarin een mooie uitdaging.

Fotoclub Lucifer Vessem

Wil jij ook meedoen met jouw fotoclub? Neem dan contact met ons op.