Een jaar of vijf geleden stuitte ik bij toeval op een serie nachtfoto’s van Port of Antwerp, ofwel de Antwerpse havens. Ik werd daar zo door gegrepen dat ik besloot daar zelf ook maar eens ’n kijkje te gaan nemen. Enkele nachten heb ik er toen rondgereden en was verbaasd hoe uitgestrekt dat gebied is. Wild enthousiast heb ik toen gezocht naar mooie invalshoeken om hel verlichte petrochemische Installaties en container terminals te kunnen fotograferen.

Hekwerken en Barricades

Dat viel vies tegen omdat je zicht vaak wordt belemmerd door hoge hekwerken of barricades. Maar ik gaf de moed niet op en enkele maanden later had ik al een stuk of vijf spots gevonden vanwaar je spectaculaire foto’s kunt maken. Inmiddels heb ik er meer dan tien ontdekt meestal met Google Earth en locatie scouting op de grond, want dat is en blijft toch de aangewezen manier. Je moet er veel tijd in steken maar wat is dat een geweldig avontuur!

Van bevriende fotografen die ik enkele keren mee nam in de havens kreeg ik lovende reacties en zo is mijn Photo Tour Antwerpse Havens geboren. Inmiddels doe ik dat een jaar of vier en iedereen is zonder uitzondering lyrisch. Toegegeven, het is bepaald geen makkie om in het donker wereldfoto’s te schieten maar ik coach en instrueer deelnemers zodanig dat ze wel met fraaie shots thuis komen. En dan komt nog de editing want je krijgt het niet voor niks!

Wat ik nou zo geweldig vind aan dat havengebied?

Tja, hoe moet ik dat zeggen? Het is er (vooral in de weekenden) totaal uitgestorven en toch gonst het van de bedrijvigheid wat een surrealistische sfeer creëert. Maar waar het om draait is en blijft de foto’s die je er schiet, dat is ongeëvenaard! Ik heb zelfs verschillende deelnemers die voor een tweede keer mee willen. En kennelijk ben ik nog steeds de enige die er regelmatig Photo Tours organiseert.

Mocht je overwegen om zo’n nachtelijke rondgang door de havens mee te maken, dan geef ik je op voorhand enkele nuttige tips. Oefen om in de manuele stand met je camera te werken, gebruik het histogram om belichtingen te checken, leer handmatig scherp te stellen en ook multi-exposure te schieten, d.w.z. een serie van minimaal drie verschillende belichtingen die je later in de editing kunt samenvoegen tot één foto met een perfecte lichtbalans.

Nu hoop ik dat jij door de afgebeelde foto’s net zo enthousiast wordt als ik en je ook een keer mee gaat om het te beleven! Je kunt hier op fotoclub.nl boeken als je wilt. En mocht je nog specifieke vragen hebben over fotograferen in Port of Antwerp, stuur me gerust even een mail: tony@tonyvingerhoets.com