Oké, schrik niet. Mijn fotodatabase, oftewel alle foto's in Lightroom bij elkaar, bestaat uit 117.053 beelden! Toen Marcel me vroeg naar mijn foto top 10 twijfelde ik toch geen énkel moment. Vrij recent had ik namelijk al een soortgelijke vraag gehad om mijn top 10 beelden te delen in verband met een fotoafdrukselectie voor een opdracht. 

Maar toen ik vanavond de selectie ging maken sloeg de twijfel toch nog even toe. Want wat doe ik met die fraaie blue hour van Cinque Terre Italië? Die van mist en zonneharpen? En oh ja, ik heb nog wel een handvol gave beelden van mijn laatste fototrip naar de Dolomieten. Of die zonsopkomst met mist bij het stuwcomplex van Driel. Of de zonsondergang op het Texelse strand met de vuurtoren. Of nee, welke blue hour van de John Frostbrug moest ik kiezen? Kortom, keuzes te over maar snel vindbaar dankzij een tip die ik toch even in deze blog wil delen als je met Lightroom werkt. Die tip werkt voor mij al jaren en kun je zelfs al bij sommige camera's in het veld activeren door een ster als markering aan je foto toe te voegen. Ditzelfde doe ik al jaren door bij foto's die ik goed, zeer goed of zelfs supergoed vind te waarderen respectievelijk 1, 3 of 5 stereen. Dan vindt je ze makkelijk terug na het importeren of bundel je ze later makkelijk in een collectie.

Onderstaand de top 10 zoals deze nu bij mijn gevoel past. Want laten we eerlijk zijn, je kiest toch vaak je mooiste foto's op gevoel? En dat gevoel wisselt nog wel eens. Of hoe werkt dat bij jou?

1. Posbank Awakenings

Posbank Awakenings

Na jaren van oefenen, ontwikkelen als landschapsfotograaf en beter worden in het voorspellen van het weer viel in 2014 met deze landschapsfoto alles op zijn plaats. De mist kwam letterlijk het dal in drijven en de lucht maakte een perfecte balans tussen het paarse goud van de bloeiende heide en de kleuren van de zonsopkomst. Een foto die me veel heeft gebracht, zoals de Made in Holland Award van Foto CEWE die me een verzorgde reis met het gezin naar Curaçao opleverde. Saillant detail: mijn harddisk crashte ook in het weekend dat ik deze serie foto's maakte en ik verloor daardoor veel fraaie beelden van 2013 en 2014. Deze stonden gelukkig nog op mijn geheugenkaartje!

2. De John Frostbrug in Arnhem

 De John Frostbrug in Arnhem

Hoewel ik de John Frostbrug normaliter fotografeer in een diagonaal vooraan bij de brug (daar waar de boom staat aan de linkerkant), heb ik deze als nummer 2 gekozen. Het zijn de kleuren, de scherpte van de Canon EF 50mm. f/1.4, de unieke sterretjes die deze lens zo mooi maakt en de sluitertijd die de beweging in de lucht aangenaam maakt om naar te kijken. Daarmee behoort deze foto tot de absolute favorieten en zeker ook omdat ik hier een gezellig fotomoment met fotovriend Koos de Wit had, die in Groningen woonachtig is, tijdens deze pre blue hour.

3. Het Terschellingse drenkelingenhuisje

Het Terschellingse drenkelingenhuisje

Een lang weekend op stap met fotovriend Sander Grefte naar Terschelling. We hebben een Jeep taxi geboekt naar dit noordelijke plekje op het eiland. Gedroomd hebben we van de magische zonsondergang op het strand maar het weer was ons ongunstig gezind want wat we kregen was dit. Pas na thuiskomst bij het bewerken van de foto's zag ik de unieke tones in dit beeld. Een foto die ik in 2017 schoot en daarmee datzelfde jaar ook vol trots mag zeggen: genomineerd voor de National Geographic landschapsfotograaf van het jaar 2017.

4. Make your memory today

Make your memory today

Mijn kinderen op het strand op Curaçao in de herfst van 2015. Een reis om nooit te vergeten. Deze foto is gemaakt tijden de reis die ik gewonnen had in de fotowedstrijd Made in Holland waarmee we hier met zijn vieren genoten van dit fraaie stukje Nederland in de Caraïben. We besloten om op dit strand te blijven om de zonsondergang hier te beleven. Mijn persoonlijke fotomotto is Make Your Memory Today en ik kan je zeggen dat als je dit beeld als herinnering hebt, het een onvergetelijke herinnering is geworden.

5. De Oversteek, een brug met een verleden

De Oversteek, een brug met een verleden

Architectonisch één van de allermooiste bruggen van Nederland, op de John Frostbrug na. Als je er dan op een avond weer eens op uit bent en op de juiste plaats op het juiste moment staat heb je een beeld waar je trots op blijft. Het mooiste aan deze foto vind ik de complementaire kleuren en hoe de boog, die van staal is, mooi blauw kleurt. Waarom een brug met een verleden? Ter herinnering aan de Waaloversteek in 1944 door personeel van het US Army 504th Infantry Regiment van de 82nd Airborne Brigade draagt de brug en de weg er overheen de naam 'De Oversteek'. Deze naam werd door de gemeenteraad in juni 2009 officieel vastgesteld. Bij de opening waren twee veteranen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig, alsmede nabestaanden van de bij de actie gesneuvelde 48 militairen. 

Als eerbetoon aan deze mannen is de brug uitgerust met 48 paren lichtmasten die na het inschakelen van de stadsverlichting paar na paar van zuid (Nijmegen) naar noord (Lent) aangaan in het tempo van een trage mars. Sinds 19 oktober 2014 loopt, als dagelijks eerbetoon, elke avond bij één of meerdere veteranen de zogenoemde Sunset  March over de brug tijdens het ontsteken van de 48 lichten. Een bijzonder moment om mee te maken. Deze foto is genomen naast het monument.

6. De ommekeer

De ommekeer

Een plek waar ik in een lastige fase in mijn leven, burnoutverschijnselen, veelvuldig ging wandelen. Arnhemmers zullen vast en zeker weten waar dit is: Landgoed Mariëndaal. Het was zo'n herfstdag waarin het eindelijk eens niet regende en de gouden herfstkleuren konden schitteren omdat de zon de kleuren extra kracht gaf. De foto behoort tot mijn top 10 vanwege de herinnering dat ik na dit moment op deze dag ook de somberheid begon los te laten. Die symboliek zit in deze foto ook gesloten door de vorm van de takken, de doorkijk, het bankje wat rust brengt en de wolken die zeggen dat het nog niet helemaal helder is. 

7. May the light be with you

May the light be with you

Het spreekt toch voor zich waarom deze foto in mijn top 10 hoort? De kleuren, het eenzame vissersbootje en de lijnen in de lucht. Alles klopt voor mij. En ongekend, nog geen 5 minuten hiervoor stonden we onze spullen al in te pakken want het was zwaarbewolkt. Soms denk ik dan echt dat er ergens een hogere macht is die besluit de schakelaar om te zetten omdat hij mijn fotogebed 'May the light be with you!' hoorde.

8. Natte voeten

Natte voeten

Palendorp bij Petten aan Zee. Na ervoor een winkelinterieur te hebben gefotografeerd bedacht ik om erna eens hier te gaan kijken. Gelukkig was het opkomend tij en terwijl de zon zich van haar beste kant liet zien kreeg ik steeds meer mogelijkheden om iets moois te fotograferen. En ja, waarom de mooiste? Ik vind het onbevattelijk hoe je toch reflecties krijgt van de palen en dat de vormen van het zeewater zo mooi rondom de palen krult. Dan deert het ook niet als je laarzen vollopen met water omdat je in je enthousiasme even niet oplet.

9. Winterse prairie de Ginkelse Heide

Winterse prairie de Ginkelse Heide

Een ijskoude ochtend toverde de Ginkelse Heide om in een witte steppe met rijp. Dankzij het telelenseffect die de bomen in elkaar drukt en de koele en zachte warme tones met wat nevel in de verte maken het een mooie foto omdat er verstilling vanuit gaat. Om daarna terug naar je auto te lopen, vol van euforie van deze magische ochtend, en dan aan het werk te gaan. Hoe mooi wil je het hebben?

10. Panorama van de Hatertse Vennen

Panorama van de Hatertse Vennen

Dat vroeg opstaan erbij hoort en loont is algemeen bekend. Dat je dit doet na een heerlijk diner de avond ervoor en dan vervolgens met 4 uurtjes slaap gaat fotograferen raad ik niemand aan! Maar als je fotomaatje Sander je op komt halen, er warme thee is en je weet waar je moet zijn dankzij een eerdere verkenning is dat alvast een mooie opsteker. Als dan de condities ook nog eens magisch zijn met windstil weer, nevel en de gouden kleuren van de zonsopkomst kun je niet anders dan tevreden zijn. Daarom hoort deze foto in mijn top 10. Vanwege die bijzondere ochtend en dit als resultaat. 

Wat is jouw mooiste foto? Bestaat de beste foto eigenlijk wel? In elk geval, deel jouw mooiste foto met ons en maak kans op een GRATIS blue hour avondfotografie workshop bij de John Frostbrug in Arnhem met mij dit jaar en misschien maak jij daar ook wel je mooiste foto. Doe je mee?

Reacties (5)

Your Avatar
Peter vd Hurk 20 september om 16:39

Mooie foto's

Reageer hier op
Your Avatar
Patrick van Wolferen 23 september om 11:26

1 foto is echt nieuw voor mij in deze top 10. En gelijk ook mijn fav.
Nr 9 nooit eerder gezien (nu moet ik ook eerlijk bekennen dat fotografie op een lager pitje staat, en je weet wel waarom). En juist de verrassing groter is. Tsja en welke op 1 of 6 moet komen te staan en welke wel/niet erin is idd het moment wanneer je de foto's selecteert.
En welke foto mijn fav is weet ik wel, en wil ik wel met je delen, alleen waar moet ik deze plaatsen?

Reageer hier op
Your Avatar
Cees v Ginkel 23 september om 21:44

Prachtige Foto's en en de verhalen erbij.

Gr Cees

Reageer hier op
Your Avatar
Casper Zoethout 24 september om 10:37

Tja Dave das een hele mooie set. 10 op zich zelf staande foto's een voor een mooie belichting en sluitertijden. Voorkeur wellicht de oversteek. Beetje jaloers daar mij de tijd volledig ontbreekt om te fotograferen. In mijn eigen top 10 zou ik veel beelden van IJsland en Argentinië hebben zitten. Maar je Bent wel Dave voor mij een inspiratie.

Reageer hier op
Your Avatar
bob van den berg 24 september om 17:24

prachtige verhalen achter prachtige foto's van een prachtige fotograaf!
(één) mijn mooiste foto wil ook graag met je delen, maar weet niet waar :-)

Reageer hier op

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden