Geregeld zetten we een (hobby)fotograaf In The Picture. Dit zijn mensen zoals jij en ik die graag fotograferen in hun vrijetijd. Wie zijn deze mensen? Wat voor foto's maken ze? Ken jij ook iemand die een keer In The Picture gezet mag worden? Tip ons dan. Deze keer staat Olav van de Kuijt  In The Picture

Kun je jezelf even voorstellen?

Ik ben Olaf van de Kuijt, 60 jaar oud, getrouwd met Angeline. Wij wonen in België waar mijn vrouw een dierenopvang heeft voor verwaarloosde beesten, zoals geiten, schapen, varkens, honden, cavia’s, kippen, vogels etc

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Mijn voorliefde voor fotografie is begonnen toen ik op de middelbare school zat. Ik was toen zo’n 14 jaar oud en aangestoken door mijn vader. Ik weet nog goed dat mijn eerste camera een Zenit EM was

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie betekent voor mij een uiting van creativiteit. De laatste tijd stop ik steeds meer emotie in mijn foto’s waarmee ik de kijker iets mee wil geven

Je bent bezig om in oktober een expositie te openen, hoe ben hiermee begonnen en wat ga je daar laten zien?

Deze expositie is een onderdeel van Fotocollectief APL. Deze expositie “Me2020” gaat over een stuk emotie van mijzelf. In het jaar 2020 ging het niet zo goed met mij en eigenlijk de hele wereld. Dit was het moment dat Corona de boventoon voerde en iedereen opgesloten thuis zat. Daar bovenop werd ik ook nog behoorlijk ziek en verloor zo’n 25kg.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Goh, dit is wel een erg moeilijke vraag. Er zijn zoveel fotografen op de wereld, die hun eigen stijl proberen te creëren. Wat voor mij van belang is dat het meer dan gewoon een plaatje is, het moet impact hebben op het gebied van emotie, mensen en kunst.

Op welke foto ben je trots?

Voor mij was het resultaat van een lange zoektocht de serie Me2020. Qua techniek zijn dit niet de foto’s volgens het boekje. Deze foto’s zijn met de zelfontspanner genomen en later een filmisch sausje aan toegevoegd

Wat voor locaties of onderwerpen binnen jouw genre spreken je het meest aan?

Mensen fotograferen in een bepaalde setting waar duidelijk de emotie naar voren komt. Dat spreekt mij het meest aan. Dit kan zijn op locatie maar ook in de studio waar de omgeving gesimuleerd is.

Waar haal je inspiratie vandaan? / Wat inspireert jou?

Mijn grote inspirator is mijn naamgenoot Erwin Olaf en in het verre verleden Paul Huf in zijn tijdgeest. Erwin Olaf heeft fotografie verheven tot een kunstvorm waarbij hij de emotie van mensen in haar omgeving op een uitzonderlijke wijze weergeeft.

Fotoexpositie Olaf van de Kuijt

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ik probeer zo min mogelijk de foto’s te bewerken. Ik ben een old fashion fotograaf, die het moet doen met een 12 opname rolletje. Hooguit misschien nog even een polaroidje tussendoor voor de belichting en dat was het.

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Amerika, een land waar je mensen met bepaalde emoties in hun omgeving zo geweldig mooi kan vastleggen, een land van onbegrensde mogelijkheden, snoepdoos.

Wat doe je met alle foto’s die je maakt?

Ja goede vraag. Eigenlijk niet zoveel anders dan op mijn website svendolaf.com plaatsen en nu dan de tentoonstelling. Ik heb mezelf deze vraag ook een aantal keer gesteld. In de nabije toekomst wil ik meer gaan exposeren met impact. Door een pakkende onderwerpen afgedrukt op een zeer groot formaat Baryte papier.

Wat staat er nog op jouw bucketlist kwa fotografie?

Doorgaan met ingeslagen weg, mensen en emotie in hun omgeving, projecten doen en exposeren en wie weet een boek uitgeven.

Wat is je grootste fotografie-blunder / oeps moment?

120 rolletje niet goed dichtplakken.

Wat is jouw tip aan anderen?

Probeer voor jezelf een lange termijn plan, zoektocht uit te stippen. Je richting bepalen en hoe daar te komen. Het gaat om kwaliteit en niet om kwantiteit.

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten (zoals jouw a.s. expositie)?

Meer projecten, samenwerkingsverbanden en exposities.

Waar kunnen mensen jouw werk vinden?

svendolaf.com

Waar en wanneer is de expositie?

12 october – 6 november De Markhallen in Herk de stad, Belgie