Elke maand zetten zetten we een hobbyfotograaf In The Picture. Dit zijn mensen zoals jij en ik die graag fotograferen in hun vrijetijd. Wie zijn deze mensen? Wat voor foto's maken ze? Ken jij ook iemand die een keer In The Picture gezet mag worden? Tip ons dan. Deze keer staat Jeroen Komen In The Picture.

Wie is Jeroen Komen? Vertel eens wat over jezelf.

Ik ben 50 jaar en woon sinds een jaar in Brabant, Deurne. Afgezien van wat buitenland-kansen eigenlijk vooral rond Utrecht gewoond. Daar 20 jaar gewerkt aan de groei van mijn IT-onderneming Knoworries, die ik ondertussen verkocht heb.

Jeroen Komen

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

10 jaar geleden werd ik verantwoordelijk voor het kwartaalblad van JCI, een internationale netwerkorganisatie voor mensen tot 40 die succesvol zijn in hun carrière, en dan nog steeds energie overhebben om de wereld een beetje beter te maken. Ik vond dat er mooiere foto’s in het blad moesten komen. Toen bleek dat 2 fotograaf-leden het vaak lieten afweten, kocht ik zelf een spiegelreflex en begon foto’s te nemen van de evenementen. Ik had daar zo’n schik in dat ik ook gala-foto’s nam, en dat leidde weer tot portretfotografie. Ik had al een vliegbrevet, dus vanzelfsprekend nam ik ook steeds meer luchtfoto’s.

Wat betekent fotografie voor jou?

Het is voor mij een manier om anderen te laten zien waar ik enthousiast over ben. Bij een evenement of muziekfestival is dat de non-verbale communicatie. Met mijn luchtfotografie wil ik laten zien wat voor een mooie overzichten je van boven hebt, van zowel natuur als door mensen gemaakte dingen. Met ‘laten zien’ richt ik mij ook echt op de beelddenkers en het spreekwoord over een beeld en duizend woorden.

In The Picture Jeroen Komen - Ameland

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt?

Ik heb de mazzel dat ik me vaak in de lucht begeef, en zo dingen vanuit een ander perspectief kan laten zien.

Je maakt luchtfoto's, hoe werkt dat precies?

Ik vlieg meestal zomaar wat rond, niet om een specifieke foto te maken. En vooral bij goed licht zie je dan om de haverklap mooie dingen onder je voorbij schuiven. De kunst is om daar snel een foto van te maken. Ik bestuur het vliegtuig dan met mijn knieën, en richt mijn telelens op het object. Meestal kan ik daar een rondje omheen vliegen, dus dan zie je het vanuit verschillende lichtinvallen. Lastig is nog dat het raampje waar ik doorheen fotografeer de instrumenten van de cockpit reflecteert, behalve als je er loodrecht doorheen fotografeert. Dus ik moet het vliegtuig zo sturen dat het precies op de juiste manier schuin hangt boven het object vanuit de gewenste hoek. Ook lastig is dat ik ruim 150 km/u vlieg, dus bewegingsonscherpte is een uitdaging. Niet alleen vanwege de snelheid, maar ook de misschien turbulente lucht. Vaak druk ik 5 keer af in de hoop dat er een scherpe foto bij zit. Dat weer betekent dat ik veel tijd nodig heb voor het selecteren en nabewerken. In een uitsnede bijvoorbeeld, wil ik dat lantaarnpalen en horizon recht staan, wat begrijpelijkerwijs meestal niet lukt als ik afdruk.

Wat voor locaties of onderwerpen binnen jouw genre spreken je het meest aan?

Ik vind contrasten mooi, en dan bedoel ik contrast tussen bijvoorbeeld chaos en orde, of tussen natuur en structuur, of tussen wegen en gebouwen, of tussen oud en nieuw.

In The Picture - Jeroen Komen

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Die komt vanzelf, hoewel ik soms wel wat meer tijd moet maken voor het nabewerken.

Bedenk je van tevoren wat je op de foto wilt hebben?

Vrijwel nooit, maar soms vraagt iemand me om een foto van zijn huis of bedrijf.

Bewerk je je foto's en wat doe je eraan?

Behalve het juist kaderen van de foto’s gebruik ik eigenlijk alle standaardaanpassingen zoals contrast en schaduwen van Lightroom wel. En ik poets oneindig veel vlekjes weg. Ik ben vaak niet zo zuinig op mijn lenzen, die kun je natuurlijk ook niet zo zorgvuldig wisselen tijdens het vliegen. De straf daarvoor is dat ik bij sommige lichtvallen en grijstinten uren bezig ben met de stofjes in de wolken. Verder ben ik druk met geotaggen. Mijn vorige camera wist geen enkele gps-locatie, dus dan is het helemaal handwerk. Nu weet mijn camera een locatie, maar die klopt vaak niet. Dat komt omdat ik zo snel vlieg en ik misschien iets fotografeer wat 1 km van de camera af ligt.

In The Picture - Jeroen Komen

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

De patronen die zichtbaar zijn bij eb in de Waddenzee, wil ik nog eens zien bij de juiste lichtval. Dat is haast niet te plannen. Vereist een getijden-tabel, kennis van de stand van de zon, goed weer, en dan moet ikzelf ook nog eens tijd en zin hebben om daarheen te vliegen.

Welke fotograaf is jouw grote voorbeeld of wie bewonder je?

Yann Arthus-Bertrand. Ik heb hem ook ontmoet toen ik als vrijwilliger bij IFDA zijn film Human bijwoonde.

Wat doe je met alle foto's die je maakt?

Archiveren in Lightroom, en zo nu en dan sturen naar mensen die er iets mee te maken hebben. En ik geef presentaties, maar dan gebruik ik maar een fractie van de foto’s die ik heb. Ook is er een boek verschenen getiteld Ik kan vliegen en heb ik een expositie mogen houden in Museum IJsselstein. Regelmatig laat ik foto’s groot afdrukken en soms verkoop ik die aan bedrijven.

In The Picture - Jeroen Komen

Wat is je favoriete website over fotografie?

Die bekijk ik eigenlijk nauwelijks, maar op Quora lees ik er soms over. Van Ello krijg ik elke dag artistieke mailtjes.

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

De kunst van het weglaten.

In The Picture - Jeroen Komen

Wat is het beste boek dat je ooit over fotografie gelezen of bekeken hebt?

Ik heb veel gehad aan de boeken van John Freemand en heb veel gebladerd door boeken van National Geographic en World Press Photo.

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

In maart mag ik een multimedia-show verzorgen in 6 theaters in Nederland. Daar vertel ik aan de hand van mijn foto’s over mijn vliegavonturen en inzichten, afgewisseld door muziek en soms filmpjes. Zie Youtube of Mondiavisueel.com

In The Picture - Jeroen Komen
In The Picture - Jeroen Komen

Waar kunnen mensen je werk vinden?

Ze kunnen mijn boek kopen op Ikkanvliegen.nl , daar staan ook wat foto’s. En op Flickr ben ik te vinden als ‘ikreis’. Zo heet ik eigenlijk overal op internet.

Reacties (2)

Your Avatar
Victor Zieren 22 oktober om 22:48

Prachtig werk "van boven"! Ik heb dit ook eens mogen doen boven Rotterdam. Dat was al een uitdaging (geen zonnig weer). Maar ik vloog niet zelf, en daarom vind ik dit heel knap gedaan!

Reageer hier op
Your Avatar
Pieter de Jong Eerder vandaag

@Jeroen, leuk om meer werk te zien op je site ikkanvliegen.nl. Top carriere switch.

Reageer hier op

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden