Afgelopen januari is er hier op Fotoclub.nl een blog geplaatst over goede voornemens. In deze blog werd gevraagd wat jou goede voornemens waren voor dit jaar. Dit was voor mij een goed moment mijn goede voornemens op papier te zetten, nu het jaar weer bijna ten einde is heb ik ze teruggezocht en ben gaan kijken wat er allemaal van gelukt is. De reactie die ik in januari had geplaatst was de volgende:

Misschien een beetje laat voor goede voornemens, eigenlijk heb ik er ook geen. Ik heb mijzelf wel enkele doelen gesteld voor dit jaar. Ik ben al sinds november 2017 als professioneel fotograaf aan de slag, met als niche stadsfotografie. Ik verdien nog te weinig vindt ik zelf en merk dat dat enkele oorzaken heeft die ik dit jaar ga oplossen:

  • Investeren in nieuwe apparatuur. Ik merk dat de apparatuur die ik heb rustig aan verouderd begint te raken, het werkt allemaal nog goed, maar de slijtage begint zijn sporen te tonen. Tijd voor nieuwe apparatuur dus. En dan direct hierin verbeteren.

  • Meer exposure, één van de oorzaken dat ik nog weinig verkoop als fotograaf is dat mensen mij nog niet goed genoeg kennen, ik moet meer zichtbaar zijn voor mij doelgroep. Ik heb al meerdere plannen liggen die uitgevoerd gaan worden, enkele zijn al in uitvoering.

  • Meer geld verdienen. Natuurlijk, altijd meer geld. Maar ik verdien momenteel te weinig om goed te kunnen investeren, ik moet nog te veel vanuit privé inleggen. Een betere geldstroom naar binnen is dan ook belangrijk voor mij. Nadat ik de afgelopen jaren aan andere zaken, zoals kennis, een netwerk, etc. heb gewerkt kan ik nu deze zaken gaan aanpakken. Het uitwerken van een niche heeft mij de afgelopen jaren al goed geholpen, door mij te specialiseren op stadsfotografie, en dan met name in Eindhoven, heb ik een flink netwerk weten op te bouwen waarvan ik ook goed gebruik kan maken. Door dit netwerk en de exposure die ik al heb gedaan heb ik leuke opdrachten binnen weten te slepen. Ook zie ik dat mensen nu weten wat ik doe, dit geeft ook veel mogelijkheden. Het kiezen van een niche is dus zeker een aanrader.

De doelen die ik hierin heb gesteld waren voornamelijk:

1.  Investeren in nieuwe apparatuur
2.  Meer exposure
3.  Meer geld verdienen

Maar nu is de vraag, heb ik deze doelen wel bereikt? En hoe heb ik het aangepakt om deze doelen te bereiken? Ik zal dit per doel uitleggen hoe en wat, en ook wat het heeft opgeleverd voor mij.

De goede voornemens hebben mij veel mooie foto's opgeleverd, zoals deze tijdens de herdenking voor Operation Market Garden in Eindhoven.
De goede voornemens hebben mij veel mooie foto's opgeleverd, zoals deze tijdens de herdenking voor Operation Market Garden in Eindhoven.

Investeren in nieuwe apparatuur

In 2018 merkte ik dat de apparatuur die ik had aan het slijten was, ondertussen zoveel dat deze vervangen moest worden. In januari dit jaar bleek dit nog meer, ik kon opeens 1 knopje niet gebruiken. Het bleek een slecht contact te zijn, half uur later werkte het weer wel maar toch een duidelijk teken dat de apparatuur vervangen moest worden. Ik heb dan ook begin februari een nieuwe camera aangeschaft.

Sinds februari 2019 ben ik in het bezit van de Canon EOS 5D Mrk. IV, een hele fijne camera voor waarvoor ik hem nodig heb, de stadsfotografie. Ik heb hier gelijk een nieuwe lens bij aangeschaft, deze was ook aan vervanging toe. Doordat ik een nieuwe camera heb aangeschaft, heb ik gelijk betere apparatuur in handen waarmee ik ook meer kan. De oude camera begon steeds meer ruis te vertonen, de nieuwe kan hier veel beter tegen. Hierdoor kan ik beter in donkere ruimtes fotograferen, iets wat ik eerder miste.

Hierdoor heb ik ook andere opdrachten aan durven nemen en kan ik de kwaliteit van de foto’s beter garanderen. De investering heeft zich al deels terugbetaald, het was een goed besluit om deze nieuwe camera aan te schaffen. Het doel is dus bereikt.

Doormiddel van nieuwe apparatuur kan ik nu beter foto's maken in donkerdere omstandigheden.
Doormiddel van nieuwe apparatuur kan ik nu beter foto's maken in donkerdere omstandigheden.

Meer Exposure

In januari ben ik begonnen met artikelen voor indebuurt.nl/eindhoven te schrijven en in februari voor fotoclub.nl. Ook ben ik meer op internet gaan plaatsen, artikelen gaan schrijven op linkedin, etc. Dit alles heeft mij meer exposure opgeleverd en daardoor ook meer mensen die mij wisten te vinden via het internet. Ondertussen heeft dit al diverse opdrachten opgeleverd en worden mijn foto’s op diverse plaatsen gebruikt. 1 van deze lokaties is de exposite in het Genderdal, waar 3 van mijn foto’s hangen.

Meer exposure heeft mij dus best wat opgeleverd, echter kost dit wel veel tijd en moeite. Ik merk dat ik veel tijd kwijt ben aan de exposure en niet alles werkt even goed. Ondanks dat ik hier nieuwe klanten door heb gekregen, heb ik nog niet voldoende opdrachten binnengekregen. Ik merk wel dat meer mensen mij nu kennen, mogelijk dat hier in de toekomst wat uitgehaald kan worden. Het doel is wel bereikt, ik merk dat de exposure wel degelijk werkt maar dit heeft nog meer tijd en moeite nodig. In ieder geval ben ik hiermee wel een goede weg ingeslagen, maar ik ben er nog niet. Ik zal hier dus wel mee door moeten gaan.

Doordat ik nu meer wordt gezien heb ik dit jaar een uitnodiging gekregen voor de perspresentatie van Glow.
Doordat ik nu meer wordt gezien heb ik dit jaar een uitnodiging gekregen voor de perspresentatie van Glow.

Meer geld verdienen

Eigenlijk is dit een beetje een vals doel, als je al 1 euro meer verdient heb je hem al gehaald. Ik heb dit doel dan ook gehaald. Maar ik merk dat het wel meer is dan 1 euro. Aangezien ik heb geïnvesteerd in apparatuur en exposure zijn de kosten flink omhooggegaan, ondanks dat ben ik privé minder gaan investeren in de fotografie. Ik heb meer opdrachten gekregen en meer verkopen gehad, de inkomsten zijn dus omhoog gegaan. Maar aangezien de kosten ook omhoog zijn gegaan houd ik niet veel meer over. Ook hier moet dus nog aan gewerkt worden.

Conclusie

Ik heb de gestelde doelen, en daarmee mijn voornemens, allemaal gehaald. Het werken aan deze doelen heeft mij door het jaar ook een richting gegeven waarin ik alles ben gaan uitvoeren. Nu ik erop terugkijk heb ik de juiste doelen gesteld en ik heb hier ook veel aan gehad. Er is nog veel werk te verzetten, maar ik zit al op de juiste weg.

Door de artikelen die ik schrijf ben ik ook op meer lokaties binnengekomen waar ik normaal niet zou komen. Dit levert weer hele leuke en interessante foto’s op. Uiteindelijk heeft het stellen van de doelen mij meer opgeleverd dan ik had verwacht. Nu is het tijd om te kijken wat ik nog meer kan doen kwa exposure en geld verdienen, dit heeft nog meer werk nodig. Moet ik dit voor volgend jaar weer op de lijst of ben ik nu goed bezig dat ik andere doelen kan stellen? Iets om over na te denken deze maand.

Één van de oprachten die ik afgelopen jaar heb gekregen was het aanleveren van foto's van de Dutch Design Week.
Één van de oprachten die ik afgelopen jaar heb gekregen was het aanleveren van foto's van de Dutch Design Week.

Nu ben ik benieuwd welke goede voornemens of doelen jij hebt gesteld voor dit jaar, en heb je ze vol kunnen houden of heb je ze behaald? Hoe heb je dit gedaan? Vertel het hieronder in een reactie, ik ben benieuwd.

Reacties (0)

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden