Daphne van Leuken is professioneel fotograaf en heeft zich sinds enkele jaren gespecialiseerd in de bruidsfotografie. Dat doe je natuurlijk niet van de een op de andere dag. Ze was altijd al creatief en fotograferen was een leuke hobby. Maar van origine was ze bloemist. Gelukkig heeft ze midden in een druk seizoen even de tijd genomen om ons te vertellen hoe dat ging. Ook deelt ze waardevolle tips voor startende fotografen die een carrière in de bruidsfotografie ambiëren. 

Hoe lang fotografeer je al professioneel?

“Ik was altijd al creatief en fotografeerde voor de hobby. Ik kreeg wel eens verzoekjes maar professioneel wil ik dat niet noemen. Toen werd mijn moeder ongeneeslijk ziek. En dat maakte heel wat bij me los. Je gaat anders naar het leven kijken. Ik geloofde altijd al, dat alles met een reden gebeurt. Mijn moeders ziekte gaf me het zetje om me meer op fotografie te gaan richten. In 2013 schreef ik me in bij de KVK omdat ik een eerste opdracht kreeg. Die ging uiteindelijk niet door. Ik had ook wel wat anders aan mijn hoofd. Na het overlijden van mijn moeder zorgde ik dat dat niet voor niets was geweest en begon ik rustig te bouwen aan mijn fotografie onderneming, waarmee ik in 2014 officieel van start ging.

Bruidsfotografie Daphne

Wist je meteen dat je je wilde specialiseren in bruidsfotografie?

“Nee. Ik begon met zakelijke projecten. Dat kwam voornamelijk door mijn netwerk. Maar ik wist na een aantal projecten wel dat dit voor mij niet het summum was, zeg maar. Je krijgt te maken met stijlen en concepten van bedrijven en kaders met eisen waar je je aan moet houden. Je kunt er dus minder je eigen stempel op drukken, weinig ruimte voor creativiteit. Ik kwam in aanraking met bruidsfotografie via een facebookgroep: second shooters, waar ik me aanmeldde om meer meters te maken en wat diversiteit in mijn ervaring aan te brengen. Uit 35 fotografen werd ik in 2016 door Ralf Czogallik van Eppel Fotografie gekozen om mee te gaan naar een bruiloft! Ik zie hem nog steeds als een van de betere bruidsfotografen die ons land rijk is, en keek er enorm tegenop. Na die lange dag, lag ik klaarwakker in mijn bed. De adrenaline gierde nog door mijn lijf. Toen wist ik het: dít is wat ik wil!”

Wat is het bijzondere aan bruidsfotografie?

“Het is topsport en keihard werken. Je hebt elke keer maar één kans om een moment vast te leggen. De kus, de ringen, ga zo maar door. Daarom nemen bruidsfotografen ook vaak zo’n second shooter mee. Overal is een noodscenario voor, alles wordt geback-upt. Verder zijn het natuurlijk fantastische dagen en fantastische momenten waar je steeds bij mag zijn. Ik krijg er geen genoeg van.”

Bruidsfotografie

Hoe omschrijf je jouw persoonlijke stijl?

“Ongedwongen, puur en romantisch. Ik wil pure emoties vastleggen en zo weinig mogelijk ensceneren. Verhalende beelden en échte herinneringen creëren. Hiervoor gebruik ik ook een techniek. Dat heet Moment Design. Je geeft het bruidspaar (of iemand anders) dan kleine opdrachten waardoor er een interactie ontstaat tussen de personen. Ik zet ze bijvoorbeeld tegenover elkaar, handen vast en geef ze de opdracht om even in het moment te zijn en elkaar even bewust te voelen. Ook een leuke: vijf verschillende manier om met elkaar te knuffelen. Dan ontstaat er een diepe blik in elkaars ogen, echte lach of zelfs ook wel eens een echte traan. Dat is heel mooi voor de foto’s, maar ook voor degenen die je fotografeert. Ze ervaren die momenten vaak als heel mooi en waardevol. Ik heb er een workshop in gevolgd en ga de uitgebreidere opleiding volgen. Het is een verdieping op de workshop, na de opleiding mag ik mezelf er gecertificeerd in noemen.”

Hoe kom je aan je opdrachten?

“Zoals het vaak gaat in de fotografie: via via. Maar die facebookgroep heeft me wel enorm op weg geholpen om dit netwerk op te bouwen. Zo ontmoette ik ook bruidsfotograaf Alva Velazquez. In mijn ogen is hij een van de betere in zijn vak en zéker de gezelligste, waar ik nu heel veel mee samenwerk. De meeste opdrachten doe ik nog steeds als tweede fotograaf. Ik doe dit jaar, en dat wil zeggen in het seizoen tussen mei en oktober, in totaal twintig bruiloften. Meer is voor mij ook niet mogelijk in deze periode, aangezien ze vrijwel allemaal in de weekenden vallen. Het zou wel kunnen, maar dan moet ik inleveren op kwaliteit. Een derde bruiloft op een rij kan ik niet met dezelfde inzet doen als de eerste en de tweede en ik wil de klant elke keer evenveel creativiteit, energie en inzet geven voor een optimaal resultaat. Groei is voor mij nog te behalen door meer ‘eigen’ bruiloften te gaan doen. Als fotograaf moet je je eigenlijk voor 80% met marketing en voor 20% met fotograferen bezig houden heb ik geleerd. Dus sociale media, up-to-date houden van je website met portfolio en adverteren. Daar liggen ook nog wel wat kansen voor mij.” 

Bruid en Bruidegom

Wat zijn de trends in bruidsfotografie op het moment?

“Het gaat tegenwoordig niet meer alleen om het bruidspaar. Dat is wel veranderd ten opzichte van vroeger. Het is belangrijk om het verhaal van de hele dag vast te leggen en de gasten spelen hier ook een belangrijke rol in. Verder ook weer creatief met licht en flitslicht met veel contrasten.”

Wat neem je allemaal aan apparatuur mee naar een bruiloft?

“In mijn tas zit:

 • 2x Nikon fullframe D750
 • Sigma lens 70-200mm f2.8 vastSigma lens 17-50mm f2.8 vast
 • Nikon 105mm Micro f28
 • Nikon 35mm f1.4
 • 3 flitsers inclusief triggers
 • Creatieve props
 • Voldoende accu’s
 • Magmod system 

Die laatste is een magnetisch system van siliconen wat op je flitser gaat. Je kunt dan makkelijk van je flitser een softbox maken, een grid of een spot-light. Creatieve mogelijkheden ten overvloed en onbreekbaar. Denk bij de props aan kerstverlichting of een waterspuitje om de lens blurry te maken…van alles”

Hoe zorg je, dat een fotografiegenre dat bol staat van clichés toch met originele resultaten komt?

“Gebruik maken van licht. Dat is hoe je het meeste uit een beeld haalt. Geen licht? Creëer licht. En met gebruik van licht en schaduw kan je rommelige hoekjes in bepaalde ruimtes bijvoorbeeld elimineren. Verder zit het hem in originele hoeken. Als je met zijn tweeën bent, kan de een de veilige foto maken, voor de heb, en de ander kan wat experimenteler te werk gaan. Als tweede fotograaf zorg ik dat de eerste fotograaf de beelden moet kunnen maken die hij wil. Ik kijk dus continu waar hij is, welke lens hij gebruikt om in te schatten wat het plan is. Soms spreken we die hoek even af, bijvoorbeeld bij de ‘first look’, zodat we van beide partners de blik kunnen vastleggen, zonder dat we elkaar op de foto hebben staan.” 

Huwelijk

Wat is de meest bijzondere bruiloft die je hebt mee mogen maken?

“Dat is er niet één. Ik heb veel bijzondere momenten die nu bij me opkomen. Meestal zijn het de details die je bijblijven. Maar ik kan een themabruiloft noemen, in Disney achtige sfeer. Dat was tot in de kleinste details doorgevoerd. Muziek van Belle en het Beest en menukaarten in het Disney-lettertype. En ik heb een keer in een luchtballon mogen fotograferen. Toen bleef het tot een paar uur vooraf spannend of de ballonvaart (en dus de bruiloft) wel door zou gaan. Een keer ging de bruidegom een fles champagne chambleren en liet hij hem vallen, dat was heel dramatisch en grappig tegelijk. En het is gaaf als er bij een bruiloft een soort huisstijl is ontwikkeld, dat overal terugkomt, zoal een keer bij een tweedaagse bruiloft met speurtocht, rugtasjes met lunchgeld en álles. Details. Die máken zo’n dag.”

5 tips voor startende fotografen die ook bruidsfotograaf willen worden

 1. Vlieguren maken! Meelopen met anderen is hiervoor ideaal, heb ik ervaren. Ik leer ook nog elke keer. 
 2. Ik vind het ook belangrijk dat je je apparatuur goed kent. Je moet snel reageren en mag geen moment missen. 
 3. Zorg voor back-ups. Je kunt ook een extra camera huren als je er nog geen twee kunt veroorloven. 
 4. Wees leergierig, kritisch op je eigen werk en ken je waarde. Zet jezelf niet te goedkoop weg. Wij vrouwen hebben daar wat eerder de neiging toe. Bedenk dat je je eigen markt hiermee schade kunt toebrengen. 
 5. Tot slot: Doe wat je leuk vindt en geniet van elk moment!”

Heb jij ook tips voor starters in de bruidsfotografie? Vragen aan Daphne? Bruidsfoto’s die je het delen waard vindt? Schrijf nu een reactie!

Trouwring

Reacties (0)

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden