Toen ik de workshop BLOEIENDE HEIDE plande aan het begin van dit jaar, was ik een beetje zenuwachtig. Afgelopen jaar was de gehele zomer enorm droog en de heide had zwaar geleden vorig jaar augustus. Sterker nog, de heide had nauwelijks gebloeid. Wat als het dit jaar weer zo erg zou worden? Maar goed, de heideplant staat bekend als sterk en wie weet zou het meer regenen in 2019. Dus we gaan het zien, dacht ik.

En gelukkig bleek dat een goede beslissing. De heide bloeide en hoe! Toen ik de eerste foto’s zag langskomen begin augustus was ik erg opgelucht. Nu alleen nog goed weer voor de workshop.. En ook dat kregen we, en hoe! De temperaturen bleven stijgen, maar helaas verdwenen daarmee ook de wolken die de lucht een beetje interessant maken.

Lekker warm…

Tien enthousiaste deelnemers meldden zich afgelopen zaterdag op de parkeerplaats van de Brunsummerheide. Dit heidegebied is uniek in Zuid-Limburg, omdat het op een komvormig stuk zandgrond ligt tussen alle kleigrond van de Limburgse Heuvelland. Het voordeel is ook dat er een mooi bezoekerscentrum met een restaurant ligt. Na een introductie en een gezamenlijke maaltijd gingen we de heide op.

“Lekker warm” hoorde ik achter me. En dat was het ook. Het was rond half zes maar de temperatuur was nog steeds tegen de dertig graden. We bleven in de schaduw tijdens de diverse lessen in compositie en belichting. Na de lessen gingen de deelnemers zelfstandig de heide op om te oefenen met datgene wat ze net geleerd hadden.

Landschapsfotografie gaat over diepte in je compositie krijgen en hoe je het buitenlicht kan temmen met behulp van HDR bracketing of filters. Daarnaast konden de deelnemers naar hartenlust de paarse heideplantjes fotograferen. We gebruikten de wandelpaden en de zandverstuivingen die naar de Vliegdennen leidden als zichtlijnen en creëerden zo diepte in ons foto’s.

Naarmate de avond vorderde, veranderde het licht met de ondergaande zon en gingen we ons richten op de hoogte. Want in het komvormige dal begonnen de schaduwen wel heel lang te worden.

heide-met-zon
fotograferen

Met een grote groep naar boven

Terwijl we steeds verder naar boven gingen om het licht te volgen, begonnen we steeds meer kampvolgers te krijgen. Diverse andere fotografen en gezinnen liepen mee tussen de deelnemers die voor, tussen of soms bijna bovenop de heide gingen liggen om met de laagstaande zon het mooiste licht te vangen.

Boven aangekomen zagen we de zon ondergaan tussen de paar wolkenslierten die zich toch lieten zien. Het zonlicht werd mooi gelig van kleur en iedereen maakte veel foto’s. Niet iedereen lukte alles met scherpstellen en de juiste belichting krijgen. Maar uiteindelijk ging iedereen weer terug naar beneden met een voldaan gevoel en een heleboel geleerd over landschapsfotografie.

De temperatuur daalde met elke meter naar beneden, totdat we bij het bos aankwamen. Daar hing de warmte nog. Tijdens de wandeling terug naar de parkeerplaats kon iedereen napraten over datgene geleerd en gezien gedurende deze workshop. Er was genoeg om over na te praten en over na te denken.

boom
cursisten-fotograferen

Van hoogzomer naar heerlijke herfst?

De volgende workshop is op 16 november en ik heb zo het vermoeden dat het dan een stuk frisser zal zijn… Maar zelfs als het dan regent, kunnen we bij het riviertje La Hoëgne ons volop amuseren met het snelstromende water en de herfstbladeren tijdens de workshop LA HOEGNE 2019. Wie gaat er mee??