Op 5 december kreeg ik een lensball cadeau. Dit is een massieve glazen bol, die je kunt gebruiken voor creatieve fotografie effecten. Dit een blog van januari 2019 met een nieuwe update op 22 oktober 2020

Wat is een Lensball?

Een goede lensball is een bol van 100 procent zuiver, massief, transparant glas. De bal werkt dankzij zijn bolle vorm als een soort extra lens. Wanneer je de bol richting een object, landschap, gebouw of persoon houdt zie je in de bol een scherpe reflectie van dit beeld.

Echter is het beeld 180 graden gedraaid van de omgeving. Wanneer je naar je lensball kijkt, zie je datgene waar je de bol naar richt op zijn kop reflecteren in de bal. Dit geeft een bijzonder effect.

Waarom een Lensball?

Met een lensball kun je creatieve effecten creëren doordat het achterliggende beeld op de bol 180 graden gedraaid zichtbaar is. Daarnaast kun je de bol ook inzetten als wide angle lens. Wanneer je een object of landschap fotografeert met een lensball krijg je, door het gebruik van de lensball, meer van het object of de omgeving op je foto te zien. Dit heeft te maken met de rondingen van de bol. Hieronder laat ik je een voorbeeld zien van één van de eerste foto’s die ik heb genomen met mijn Lensball. Zoals je ziet, kun je meer van de omgeving in de lensball zien dan op de rest van de foto.

lensball-london-bridge
(Tower Bridge Londen, 15 dec. 2018. Gebruik van een 60mm lens in combinatie met een Sony Systeemcamera).
Lensball Fotografie
Lensball Fotografie
Lensball op een bankje
Lensball op een bankje
Glazenbol en Wijnglazen
Glazenbol en Wijnglazen

Soorten en maten

De lensball is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Je kunt via internet al voor een paar euro een lensball kopen. Echter garanderen deze natuurlijk nooit dezelfde kwaliteit als de originele lensballen van 100 procent zuiver glas, te koop bij diverse fotografiewinkels. Verschillende merken bieden lensballen aan. Ik heb een lensball van Rollei. Deze bevalt mij erg goed. De kwaliteit van de bol is goed. Geen luchtbellen, krassen, naden of weerspiegelingen. Daarnaast werd deze lensball geleverd in een beschermtasje, zodat deze niet beschadigt en gemakkelijk mee te nemen is. Echter denk ik dat er vele goede lensballen op de markt te koop zijn. De meeste fotografiewinkels bieden al lensballen aan vanaf 30 euro.

Ik heb de 60 mm lensball van Rollei gekregen. Ik wilde graag een 60 mm bol omdat deze kleiner en lichter van gewicht is, waardoor ik deze gemakkelijker mee neem op reis. Echter is de 60 mm bol eigenlijk bedoeld voor het maken van foto’s met een compact camera of zelfs je smartphone. Toch heb ik nog geen nadelen ondervonden van de keuze voor dit formaat. Een grotere bol (bijvoorbeeld de Rollei van 90 mm) heeft als voordeel dat je gemakkelijker op de bol kunt scherpstellen en een groter beeld op de bal kunt weergeven. Een bol van 90 mm kost ongeveer 35 euro. Deze bol is voornamelijk geschikt voor het gebruik in combinatie met een Systeem- of spiegelreflexcamera. Deze bal is natuurlijk wel een stukje groter en zwaarder dan de bol die ik in mijn bezit heb. Het is de moeite waard om goed na te denken over je verwachtingen en wensen met betrekking tot kwaliteit, gebruiksgemak en dergelijke. Mocht je de keuze tussen een 60 en 90 mm lensball lastig vinden. Diverse merken bieden tussenmaten aan.

Camera- of smartphone fotografie

De foto van de Tower Bridge is een foto genomen met mijn camera, maar omdat deze bol ook geschikt is voor smartphone fotografie, ben ik dit gaan testen. Ik was erg benieuwd of dit goed ging. Ik moet zeggen dat ik het wel lastig vond om mijn telefoon stabiel te houden (dit ligt waarschijnlijk ook aan de grote van mijn telefoon) terwijl ik een foto maakte van de lensball in mijn hand. Wanneer je de lensbal neerlegt moet je er voor zorgen dat de bal echt vlak ligt. Hij gaat natuurlijk erg snel rollen. Er bestaan voor lensballen ook standaardjes zodat je hem neer kunt zetten. Dit is eventueel ook een goede optie. Toch is het gelukt om wat foto’s te maken, na wat zoeken naar een goede ondergrond en een goede greep van mijn telefoon. Het resultaat is erg leuk. Leuk dat je je lensball dus ook gewoon in je tas kunt stoppen en er overal mee kunt spelen, zonder dat je een camera bij je moet hebben.

Hieronder enkele foto’s gemaakt met mijn smartphone.

lensball-60mm

Een leuke aankoop

Mocht je nog op zoek zijn naar een leuke accessoire voor je fotografie of een mooi cadeautje voor een fotograaf, dan raad ik iedere fotografieliefhebber zeker deze gadget aan! Het is een leuke en simpele manier om bijzondere, creatieve en grappige foto’s te maken, zonder dat je kennis hoeft te hebben van allerlei technische aspecten of je per sé in het bezit moet zijn van een full option camera. Aangezien er lensballen te koop zijn in allerlei prijsklassen is het al snel een leuke cadeau-optie. Dus snel naar de winkel of kijk op internet! Veel webshops en winkels die camera accessoires verkopen, bieden deze lensballen aan.

beer-lensball

Reacties (13)

Your Avatar
Jacques Linssen 13 januari om 11:56

Grappig, ik zit iedere keer naar die dingen te kijken bij de counter van Cityfoto :) Misschien toch eens eentje meenemen. Lijkt een vergelijkbaar effect als een fisheye-lens te geven, maar een echte fisheye vind ik lastig met compositie. Met deze bol kan je het integreren in een ander (normaler) beeld, naast andere mogelijkheden. Bedankt voor je verslag!

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 30 juli om 12:06

En heb je er inmiddels 1?

Your Avatar
Kees Koks 29 december om 13:40

Ik heb er onlangs een gekocht (100mm) met standaard en bescherm tas.
Ik heb daar incl. €27,-- voor betaalt. Komt van China.

Your Avatar
willy de mey 27 december om 12:31

Oneindig plezier met zo'n bol

Reageer hier op
Your Avatar
Herman Hartsink 27 december om 15:13

Het is inderdaad heel mooi, ik heb de 100 mm bol, hij is inderdaad zwaar maar de foto’s zijn echt fantastisch

Reageer hier op
Your Avatar
Gerrit Janssen 5 mei om 17:36

Mooi stukje Ingrid. Ik heb zelf twee lensballen. Een van 6 en een van 8 cm. Beide gekocht in China. Ik wilde wel eens een lensbal uitproberen. In China koste deze welk geteld € 13,- Daar kan je je geen buil aan vallen.

Ik heb de lensbal(len) nu al een aantal keren mee op pad genomen. Het resultaat is erg leuk moet ik zeggen. Ik zal deze zeker frequent gaan gebruiken. OP de fotoclub site heb ik een aantal van deze foto's in een album staan: https://www.fotoclub.nl/leden/gerritjanssen/albums/167-lensbal-fotografie

Ik kan het iedereen aanbevelen om eens te proberen.

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 5 mei om 18:41

Zelfs ik heb er een gekocht Gerrit. Moet er nog mee aan de slag maar komt na het Corona Tijdperk.

Your Avatar
Jos Vankerkom 16 juli om 18:01

Leuk artikel, kan je me een goede aanbevelen? Groetjes Jos.

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 16 juli om 22:02

Hoi Jos ik heb die van mij hier gekocht. Maar je kan hem eigenlijk overal op het internet vinden.

Your Avatar
Remco ritskes 3 september om 20:50

Leuk verslag! Ik heb er nu ook 1 gekocht raden jullie hier nog een specifieke lens voor aan of kan je elke willekeurige lens gebruiken?

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 3 september om 21:45

Een beetje groethoek is wel fijn. Tussen de 18 en 55mm. Voor rest niet iets speciaals.

Your Avatar
Anne Marie 18 oktober om 15:15

Hoe voorkom ik dat ik zelf in beeld sta?

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 22 oktober om 14:26

Goede vraag! Kijk goed naar wat je in je zoeker of scherm van je camera ziet. Door het standpunt van je camera te wijzigen kan ja al een hoop oplossen. Als het lastiger is kan je er voor zorgen dat je opgaat in de achtergrond. Goed kijken is de sleutel.

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden