Bij mij op de kast staan twee fotocamera’s van de ‘Eastman Kodak Company’. Naast dat het prachtige toestellen zijn, hebben ze ook een interessante geschiedenis.

Deze geschiedenis begon bij George Eastman. Hij was oprichter van de ‘Eastman Dry Plate and Film Company’.

In 1888 bracht dit bedrijf de Kodak camera in de markt. Dit bleek een enorme doorbraak voor zijn bedrijf en hij besloot zijn bedrijf naar deze camera te vernoemen. Dit werd het begin van de ‘Eastman Kodak Company’.

You Press the Button, We Do the Rest.

Eastman Kodak Company

Tot 1888 was fotograferen een ingewikkeld proces. Kennis over het ontwikkelen en het verwerken van de filmrol was een vereiste.

Eastman wilde het proces van fotografie toegankelijker maken en bedacht een nieuwe slogan: ‘You press the button, we do the rest’.

Hierdoor steeg de populariteit van fotografie en werden Eastman en de ‘Eastman Kodak Company’ zeer succesvol.

De slogan sloeg op de nieuwe werkwijze van Eastman.

Na het maken van foto’s met de Kodak camera, kon de consument de camera opsturen naar de Kodak fabriek in Rochester, New York.

Daar werd het filmrolletje ontwikkeld en de foto’s afgedrukt. Vervolgens kreeg de consument een nieuwe camera opgestuurd met een leeg rolletje.

George Eastman in 1917

De ‘Pocket Kodak (’96-model)’

Pocket Kodak 96 Model

In 1895 ontwikkelde Kodak een nieuwe camera met een cirkelvormige zoeker: de ‘Pocket Kodak’.

Inmiddels kon de consument zelf de filmrol vervangen, mits dit in een donkere omgeving gebeurde.

Met zijn opvolger, de ‘Pocket Kodak (’96-model)’, kon dit zelfs met daglicht!

Daarnaast veranderde de cirkelvormige zoeker in een rechthoekvorm. Dit bijzondere toestelletje staat inmiddels op mijn kast.

De ‘vouwcamera’

Een van de mooiste klassieke cameramodellen is voor mij de ‘vouwcamera’ (origineel ‘Folding camera of ‘Folder’). Omdat dit toestel van 1890 tot 1930 dominerend was binnen de fotografiemodellen, zijn er veel varianten van, waaronder het tweede cameramodel wat ik op mijn kast heb staan. De ‘TB 2550100’, door de ‘Eastman Kodak Company’ in c.a. 1913 ontwikkeld.

Het meest duidelijke kenmerk van dit model is de lichtdichte balg, die de lens met de body verbindt. Een groot voordeel van deze ontwikkeling was de compactheid.

Ingevouwen was deze camera makkelijk mee te nemen in de bijbehorende lederen tas. De lengte van de uitgevouwen balg beïnvloedde de techniek en de focus.

Camera’s met een langere balg werden gebruikt voor persfotografie of veldfotografie, camera’s met een kortere balg waren vaak bedoeld voor de ‘gewone’ consument.

Ondanks dat het nergens zo concreet beschreven staat, vermoed ik dat de balg te vergelijken was met de cameralenzen van nu. Na 1930 nam het gebruik en daarmee de populariteit af vanwege nieuwe lenstechnieken. Desondanks zien we jaren later de techniek van de balg nog terug in de Polaroidcamera.

Kodak ‘vouwcamera’ origineel ‘Folding camera of ‘Folder’

‘Aan mijn vrienden: mijn werk is af – Waarom wachten?’

George Eastman

‘Mijn werk is af’

In 1925 besloot Eastman om afstand te doen als directeur binnen het bedrijf. Onder zijn opvolgers werd Kodak nog groter en bleef het bedrijf de fotografie vernieuwen.

De geschiedenis van George Eastman eindigde in 1932. In zijn laatste twee jaren veroorzaakte een stoornis intense pijnen in zijn wervelkolom. Door deze pijnen kreeg Eastman mobiliteitsproblemen en een leven in een rolstoel zag hij niet zitten. Hij belandde in een depressie.

Voordat hij een einde maakte aan zijn leven door een kogel door het hart, schreef hij een briefje: ‘Aan mijn vrienden: mijn werk is af – Waarom wachten?’

Rene Tielbeke 25 augustus om 21:46

Geachte heer/mevrouw.
Leuk artikel over de geschiedenis van Eastman Kodak. Mijn vraag: ik zou graag weten of jullie ook meer weten wat het bedrijf nu doet. Ik heb me laten vertellen dat Eastman Kodak expertice met het begrip blockchain. Kunt u mij meer informatie geven daarvan?

Bedankt alvast !

Marcel Wiegerinck 27 augustus om 21:12

Al jaren zit de beurskoers van Kodak in een duikvlucht. In vijf jaar tijd ging de prijs van een aandeel van ruim 30 dollar naar onder de 10 dollar. Totdat Kodak met het nieuws kwam dat het gaat werken aan een eigen cryptomunt, de KODAKCoin.

De munt is bedoeld voor fotografen, zegt het bedrijf, en wordt samen met een andere partij aangeboden op een platform. Daarbij maken ze gebruik van blockchain, de technologie die ook wordt gebruikt bij andere digitale munten. Een enorme ommezwaai voor het bedrijf, dat in een ver verleden nog heer en meester was en de toonaangevende partij in de fotografiebranche.

Beleggers vonden het wel een flitsend idee, want de beurskoers ging zo'n 120 procent omhoog. Het is misschien heimwee naar oude tijden; aandeelhouders hopen dat het iconische bedrijf weer een rol van betekenis kan spelen. Op de beurs doet het dat niet meer. Het behoorde tot de grote beursjongens, maar in 2004 raakte het zijn notering in de Dow Jones Industrials kwijt. In 2012 bezweek Kodak onder een enorme schuldenberg; het jaar erna volgde een doorstart. Daarbij raakte het wel 90 procent van de beurskoers kwijt.