Luminar Neo is dan eindelijk gearriveerd, de opvolger van Luminar AI. Na alle persberichten, demoversies en geruchten is het volledige programma sinds februari beschikbaar. Ik kon al in september 2021 een pre-order doen met fikse korting (voor 39 euro), maar moest erg lang wachten totdat ik het uiteindelijk kon downloaden.

Software-ontwikkelaar Skylum positioneert de twee programma's het liefst naast elkaar, dus werd ik ik benieuwd of Neo het wachten waard was. Maken de functies de belofte van de versie met vroege toegang waar? Wat is er gelijk gebleven en wat is er toegevoegd of veranderd ten opzichte van Luminar AI?

Wat is Luminar Neo?

Luminar Neo is de nieuwste bewerkingssoftwaresuite van Skylum. Het werd al in september 2021 aangekondigd en sindsdien is de hype gegroeid. Skylum is erop gebrand om de nieuwe en verbeterde functies van Luminar Neo te promoten. Skylum heeft gezegd dat Neo hun vorige release, Luminar AI, niet vervangt. Maar Neo probeert een aantal problemen op te lossen waarmee gebruikers te maken hebben met Luminar AI.

Ik was al erg onder de indruk van de AI-tools in Luminar AI. Maar net als vele anderen liep ik tegen de prestatieproblemen aan. Luminar Neo gebruikt dezelfde AI-tools, maar de nieuwe high-speed core engine verbetert de snelheid en prestaties behoorlijk.

Luminar Neo is dus niet alleen meer van hetzelfde. Ik ben blij om te zien dat Skylum Neo in een andere richting heeft gestuurd door AI-tools voor lagen en maskers aan het programma toe te voegen. Dit vergroot de aantrekkingskracht van Neo en brengt het serieuw in de richting van Adobe Photoshop.

Voor wie is het?

De krachtige AI-tools en de nieuwe laagfuncties geven Luminar Neo een brede aantrekkingskracht. Fotografen van alle niveau's zullen er dol op zijn. De AI-sjablonen en -modi zijn perfect voor makers van sociale media-inhoud. Luminar Neo maakt het gemakkelijk om saaie en oninteressante foto's om te zetten in algoritmische afbeeldingen.

De AI-tools van Luminar Neo zijn geavanceerd genoeg voor hoogwaardige fotobewerking. De Relight AI- en portrettools zijn uitstekend geschikt voor mode- en redactionele fotografie. Luminar Neo helpt professionele fotografen bij het voorbereiden van hun foto's voor publicatie.

De belangrijkste attracties zijn de AI-verwijder en de Relight-tools. Luminar Neo kan bijvoorbeeld stofvlekken en stroomkabels uit je foto's verwijderen plus een afbeelding opnieuw (en beter) verlichten. En aangezien deze tools AI zijn, kost het allemaal heel weinig moeite. Door deze vervelende taken te elimineren, kan Neo je veel tijd en dus ook geld besparen.

Als je dit leest, denk je misschien dat je beter bij Luminar AI kunt blijven. Maar Neo waagt zich nu ook in de wereld van creatieve beeldmanipulatie. Skylum probeert een deel van deze door Photoshop gedomineerde taart te stelen. En de masker- en laagtools openen Neo voor een nieuw publiek.

Net als Luminar AI is Neo voor serieuze fotografen en foto-editors. De AI-aangedreven tools stroomlijnen het bewerkingsproces zonder in te boeten aan kwaliteit. En de nieuwe bewerkingstools brengen andere digitale artiesten nu ook in de ban van Skylum.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van Luminar Neo?

Sinds Luminar Neo werd aangekondigd, heeft Skylum een aantal spannende beloften gedaan. Ze wilden dat het publiek op de hoogte was van de nieuwe en verbeterde functies die ze in Luminar Neo zouden vinden.

 1. De core-engine
  In plaats van te sleutelen aan de Luminar AI-engine, ontwikkelde het Skylum-team een gloednieuwe voor Neo. De nieuwe Luminar Neo-engine is "modulair". Dit betekent dat elk bewerkingsgebied een aparte processor heeft voor een betere optimalisatie. Luminar AI werd gemakkelijk overbelast. Als je te veel effecten toepaste, leden de prestaties eronder. De nieuwe core-engine van Luminar Neo maakt echt een groot verschil. Wijzigingen worden snel doorgevoerd en tot nu toe heb ik geen van de prestatieproblemen ondervonden die ik had in Luminar AI.

 2. RAW-bestanden bewerken
  Dit is natuurlijk geen groot nieuws; elke professionele fotografiesoftware zou deze mogelijkheid moeten hebben. Maar het is het vermelden waard voor fotografen die nieuw zijn met Skylum-producten. Je kunt gerust zijn, wetende dat Neo overweg kan met RAW-bestanden.

 3. Stroomkabels verwijderen
  Deze tool doet precies wat het zegt, het verwijdert hoogspanningslijnen uit een foto. Als je een egale lucht als achtergrond hebt is het geen probleem en niet echt moeilijk om ze te verwijderen. Als het echter ingewikkelder wordt (als de kabels bijvoorbeeld de lijnen van een gebouw en de ramen kruisen) is er veel informatie die de AI-tool moet verwerken. Maar de resultaten zijn sterk. De hoogspanningskabels zijn weg en er zijn geen tekenen van kromtrekken of vervorming. Sommige van de vagere en verder weg gelegen lijnen bleven staan toen ik inzoomde. Maar je moet ze echt gaan zoeken. En de brush verwijdert ze vervolgens snel.

 4. Remove Dust Spots
  Is getraind om stof op de sensor te herkennen en dat automatisch weg te halen. Ook hier geldt dat het resultaat niet altijd 100% is, maar dat je het handmatig nog kunt verfijnen met het 'Wissen' gereedschap.

 5. Sky Replacement AI
  Vervangt luchten in een handomdraai en houdt daarbij zelfs rekening met reflecties in het water. De luchtvervanger van Skylum werkt een stuk beter dan die van Photoshop.

 6. Portait Bokeh AI
  Hiermee kun je de scherptediepte in een foto zeer realistisch verkleinen. Je kunt bijvoorbeeld de achtergrond achter een model blurry maken. Normaal gesproken is dit een enorm gepuzzel in Photoshop, nu kun je het met een paar schuifbewegingen voor elkaar krijgen.

 7. Met Gezicht/Huid/Lichaam AI kun je realistische huidretoucheringen aanbrengen. Het huidoneffenheden wegwerken doet precies wat de naam al aangeeft. Het verzacht de huid zonder het 'plastificeer-effect' als je de hoeveelheid via een schuifregulator maar wat beperkt houdt. Met de Face-AI-tool kun je bovendien het gezicht lichter maken, de ogen vergroten en/of de kleur ervan veranderen, wangen smaller en lippen rood maken.

 8. Relight AI
  Is het meest indrukwekkende nieuwe gereedschap waarmee je een afbeelding opnieuw kunt verlichten. Deze tool maakt onder de motorkap een dieptekaart van je foto, waarna je de belichting van het onderwerp plus de voor- en achtergrond, allemaal apart kunt aanpassen. Je kunt zo je onderwerp beter uitlichten om de klemtoon er meer op te leggen. Ook kun je de achtergrond bijvoorbeeld koeler maken en de voorgrond warmer. De transitiezone tussen voor- en achtergrond kun je aanpassen met de Diepte-regelaar. Eventuele halo's kun je verwijderen met de halo-verwijderen-schuif. Deze tool werkt ook met niet-menselijke onderwerpen.

 9. Lagen
  De opties hiervoor zijn momenteel beperkt. Je kunt geen achtergronden vervangen en je kunt geen samengestelde afbeeldingen of digitale collages maken. Wellicht wel in de volgende update. Je kkunt wel gemakkelijk allerlei visuele effecten zoals texturen, lichtlekken of ander overlays toevoegen. Een aantal worden meegeleverd en je kunt ze bijkopen. De overvloeimodus van lagen is aanpasbaar en er is een penseel waarmeeje een laagmasker kunt schilderen om zo te bepalen welk deel wel en welk deel niet zichtbaar is.

 10. De Presets zijn vergelijkbaar met die van Luminar AI, ze zijn nu echter minder een hoofdact. Maar ze werken op vrijwel dezelfde manier. En ze zijn uitstekend geschikt voor het toevoegen van sfeer aan je foto's. Er zijn tal van opties, dus je zult zeker iets vinden dat bij jouw stijl past. Je past de presets met één klik toe, net als Luminar AI. Maar nu kun je de intensiteit aanpassen met de schuifregelaar.

Luminar Neo versus Luminar AI

Luminar Neo versus Luminar AI is momenteel een hot issue. Veel mensen denken dat Luminar Neo is gemaakt om Luminar AI te vervangen. Maar dat is niet wat Skylum je wil doen geloven. Er is een grote overlap tussen de twee producten. Het zijn beide programma's die worden aangedreven door kunstmatige intelligentie. Hun kenmerken zijn vergelijkbaar en in sommige gevallen hetzelfde. We zullen moeten wachten op de update waarbij de AI voor het verwijderen van masker en portretachtergrond ze wellicht onderscheiden.

Skylum wilde dat iedereen wist dat Luminar Neo de prestatieproblemen in Luminar AI zou oplossen. En ik ben blij dat dit probleem nu inderdaad is opgelost. In een ideale wereld wil Skylum dat je zowel Luminar AI als Neo koopt. Dat is geen slecht idee als je er het budget voor hebt. Maar als je dan toch één Skylum-applicatie moet kiezen, raad ik Luminar Neo aan.

Adobe Photoshop en Lightroom blijven natuurlijk de marktleiders op het gebied van fotobewerking en -manipulatie. Of je nu foto's bijwerkt of digitale collages maakt, hun tools zijn het meest geavanceerd. Luminar Neo gaat wel de goede richting op met zijn layering-tools. Maar op dit moment vecht Luminar Neo niet echt tegen Photoshop.

Totdat de updates de masker-AI en de AI voor het verwijderen van portretachtergronden brengen, zullen we niet weten hoeveel concurrentie er is. Neo vraagt slechts een eenmalige betaling. Een losse licentie voor twee pc's kost 94 euro in de pre-order, de bundel is 115 euro voor twee licenties voor beide pakketten. Dat is goedkoper dan de op abonnementen gebaseerde service van Adobe. Maar je moet andere Skylum-producten apart kopen. Dat betekent dat je opnieuw moet kopen als ze Luminar Neo 2 uitbrengen. Maar Skylum biedt wel softwarepakketten aan.

De presets zijn hetzelfde gebleven als bij Luminar AI, alleen kun je de intensiteit ervan nu regelen
De presets zijn hetzelfde gebleven als bij Luminar AI, alleen kun je de intensiteit ervan nu regelen

Conclusie

Ik ben erg blij de volledige Luminar Neo dan eindelijk in handen te hebben, het was het wachten waard. Ik ben onder de indruk van de resultaten. Luminar AI maakte al indruk met de tools voor kunstmatige intelligentie. Maar de snelheid en prestaties zorgden ervoor dat ik gefrustreerd raakte over de afbeeldingseditor.

Luminar Neo wilde dat probleem oplossen met een nieuwe core-engine. En ik mag niet klagen. Luminar Neo loopt soepel en alles is snel aangebracht. Met slechts een paar klikken verwijder je elektriciteitsleidingen. En portretten kunnen worden verbeterd en aangepast met uitstekende AI-tools.

Luminar Neo heeft de beste eigenschappen van Luminar AI overgenomen en verbeterd. De AI-tools zien er fantastisch uit. En Luminar Neo zal fotografen tijd en geld besparen met zijn snelle AI-oplossingen. Er ontbreken nog een paar Luminar Neo features. Maar zodra ze zijn toegevoegd, zal Luminar Neo een formidabele bewerkingssoftware zijn. Iedereen, van influencers tot professionele fotografen, zal merken dat hun leven verbeterd is zodra ze Luminar Neo gaan gebruiken.

Je kunt het zelf ervaren met de Luminar Neo gratis proefversie. Maar ik denk dat het de prijs zeker waard is. Klik hier om Luminar Neo te proberen.

Reacties (0)

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden